Kultura,  Renata Petříčková

Caryn Sangster: Moudrost čaker

Moudrost čaker

Hm… v našich emocích se skrývá věru mnoho tajemného. A emoce dle mého názoru sídlí v čakrách. Jsou to ty energetické víry, kterých máme na svém těle sedm (tedy je jich prý více, ale těch základních je sedm). A tak kniha Moudrost čaker, doplněná navíc o 49 emocemi nabitých karet, se stává dobrým diagnostickým prostředkem nejen pro potíže fyzické, ale i pro ty psychické. Každý problém, který se dříve či později projeví na naší psychice v podobě deprese, úzkosti, strachu, agresivitě, staženosti nebo naopak přílišné nervozitě a stresu, se nejprve projevuje na úrovni onoho jemnohmotného těla. Tady asi někde autorka začíná…

Poté se procházíme po 49 různých cestách

1500050-Synergie-Moudrost caker-karty krabicka VC-BC.inddKarty, ke kterým text napsala Caryn Sangster, umělecky ztvárnila  Amy Edwards. Zvolila ryze moderní umělecký styl a kombinace fotografií, počítačově zpracované do různých efektů, nemusí tak úplně každého nadchnout. Mě by se třeba více líbilo něco kudrnatého, kresleného pastelkou nebo realisticky tvořený fantasy obraz. Každopádně karty jsou to výborné a čtení si jednotlivých emocí, probírání do nejmenších detailů je velmi osvobozující. Když potom s kartami pracujete jako s psychologickým nástrojem, získávají další rozměr. Autorka velmi dobře spojila svou praxi psycholožky specializované na chování lidí a tuto ryze duchovní záležitost. Prohloubila tak čistou psychologii a pozvedla do realistických výšin mnohdy zbytečně fanatizované téma energetických čaker.

Ostatně její rady jsou právě tím, co mnohdy potřebujeme slyšet. Chcete si splnit své sny? Udělejte si jako první nějaký seznam, jak je krůček po krůčku realizovat. Jak si poradit sami se sebou, když neumíme udělat tlustou čáru za minulostí a jít dál… autorka posléze přichází k velmi stručnému, jež obsahově velmi plnému povídání o jednotlivých čakrách, místech, která ovlivňují, zdravotní problémy a jejich harmonizaci. Podíváme se společně na ukázku z karty Rovnováha emocí.

„Naše emoce jsou tvůrčím motorem naší zkušenosti. Jsou jako ohnivý oř, který táhne vůz našeho života. Pokud chceme vědět, co právě tvoříme nebo proč se věci v našem  životě odehrávají tak, jak se zrovna odehrávají, musíme se nejprve podívat na myšlenky a pocity, které každý den máme.

Existuje staré rčení, které říká, že „energie proudí tam, kam směřujete vaši pozornost.“ Tam, kam obracíme svoji pozornost, tam se vytvářejí emoce a po nich následuje zkušenost. Je čas začlenit tuto moudrost do emocionální rovnováhy vašeho života.

Když si najdeme čas k „naplnění poháru“ našeho nitra, vytvoříme silný a stabilní základ pro všechny naše činy, které na světě uděláme. A stejně tak, když soustředíme svoji pozornost k nastolení pořádku, klidu a rovnováhy v našem vnějším životě, zároveň tak napomůžeme k vytvoření harmonie uvnitř sebe. Díky tomuto pevnému a stabilnímu místu jsme lépe vybaveni reagovat na to, co v životě prožíváme, a na emoce, které tyto zážitky přinášejí.

Podívejte se na své emoce jako na přirozenou řeku, která očišťuje, naplňuje a teče kupředu z vašeho poháru života. Přiznejte si své pocity a vyjádřete je. Nedopusťte, aby vás vaše pocity zahltily, ale také je neignorujte. Nedovolte jim hromadit se uvnitř vás až do bodu kdy potom musí s výbuchem ven. Jak vámi proudí vaše emoce, nechte si zároveň prostor na to, abyste je mohli procítit, vyjádřit a integrovat jejich energii.

Je načase zaměřit se na pěstování vnitřní emocionální rovnováhy. Jejím výsledkem bude, že všechny ostatní věci v životě budou do sebe harmonicky zapadat.“

Kniha i karty jsou studií lidských emocí. Hledání souvislostí mezi zdravím, emocemi, našimi reakcemi na okolí, na vnitřní stresy i na vlastní projevy duše. Ačkoliv můžete mít k textu někdy nějakou připomínku, vždy v ní najdete logiku.

O tvůrcích karet Moudrost čaker

Caryn Sangster má vysokoškolské vzdělání v oboru behaviorální zdravotní vědy a vystudovala také obor shiatsu a orientální terapie. Celý život se zajímá o psychologii, zejména o propojení mysli a těla.

Jako léčitelka Caryn zjistila, že čakry nabízí klientům jednoduchou mapu, díky níž mohou pochopit různé problémy a výzvy, s nimiž se setkávají. Poté, co u jejích klientů docházelo pravidelně k transformačním změnám v důsledku lepšího pochopení energetických center, vytvořila Caryn soubor karet moudrost čaker.

Amy Edwards vždycky směřovala k tomu stát se výtvarnicí. Celé své dětství strávila s tužkou v ruce a tato posedlost ji neopustila ani v dospělosti.  Po mnoho let se zabývá i prací s novými médii a využívá každou příležitost k tomu, aby poznala novou výtvarnou techniku a použila ji ve své tvorbě. Její umělecká díla si našla cestu na četné výstavy, do galerií a mnoha knih.

Chip Richards napsal v knize krátké příběhy karet, je to spisovatel, řečník, kouč a průvodce těmito příběhy. Díky své vášni pro hledání silného příběhu, který pak promění náš pohled na věci a naše zkušenosti, se jeho spisovatelská kariéra uplatnila v řadě médií – od filmových scénářů a celovečerních filmů přes knihy, časopisy zabývající se rozvojem vědomí až po příspěvky pro globální webové iniciativy. Jeho dílo obsahuje zásadní závazek – inspirovat lidi k tomu, aby nalezli své pravé Já a smysl svého života, a svou prací jim to umožnit. Je zakladatelem Movin Mountains Online Journey a také autorem knihy Writing the Story Within.

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, www.synergiepublishing.com,2015

 

 Renata Petříčková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Caryn Sangster: Moudrost čaker

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy