Glosy,  Kultura,  Pro rodiče,  rodina,  Tipy na výlet,  Tiskové zprávy

Letná se již po dvanácté otevře novému cirkusu

Již po dvanácté se letos Letná na víc než 14 dní zaplní akrobaty, tanečníky a dalšími umělci hlásícími se k novému cirkusu. Festival Letní Letná, který si každoročně nenechá ujít mnoho diváků, i letos nabídne mnoho zajímavých, zábavných a dech beroucích představení. Ani letos nebudou na Letné chybět večerní představení nejrůznějších uskupení fungujících v Čechách nebo navštěvujících v době festivalu Prahu.

Letní Letná se stala za 12 let pojmem.
Letní Letná se stala za 12 let pojmem.

Jeden z hitů loňského ročníku Letní Letné, představení Loser(s) se vrací i letos! Chce být současnou reflexí faktu, že v dnešním zrychleném tempu společnosti mnoho lidí ztrácí svoji osobnost a vizi svého jak soukromého tak partnerského života. Chce si klást otázku, kde se nalézají naše hranice, kdo je naším vzorem, láskou a partnerem. Dobrou zprávou je, že Losers Cirque Company hraje na Letní Letné hned třikrát!

Vítězové prvního ročníku televizní soutěže Česko Slovensko má talent – akrobatické duo DaeMen, oslovili další performery z řad tanečníků a akrobatů a pod produkcí jejich vlastní umělecké agentury United Arts, vznikl nový divadelně akrobatický projekt Loser(s), ke kterému přizvali uznávanou choreografickou persónu Jarka Cemerka. I když se v tomto projektu herecky objevuje pouze polovina dua DaeMen, akrobat Petr Horníček, i přesto se diváci mají naco těšit…

Novo-cirkusové představení LOSER(S) chce být současnou reflexí faktu, že v dnešním zrychleném tempu společnosti mnoho lidí ztrácí svoji osobnost a vizi svého jak soukromého tak partnerského života. Chce si klást otázku, kde se nalézají naše hranice, kdo je naším vzorem, láskou a partnerem.

Loser(s)
Loser(s)

„Vedle výher přináší život také prohry. Člověk se stává lůzrem, a to třeba i na poli lásky. Vpřed se ubírá cestou krkolomnou, trnitou a záblesky radosti dávají naději, že třeba někdy dospěje k cíli a zvítězí.“

Ze souborů již divákům známým bude možné vidět Cirque Garuda s představením Pantokine, ve němž je spojován nový cirkus a audio-vizuální show. Žonglérská čísla a akrobatické choreografie vyvstávají uprostřed abstraktních animací, vznikajících pohybem tanečníků.

Cirkus Mlejn představí tři inscenace ve spolupráci s několika hosty. Vzdušnou akrobacii Finky Ilony Jäntti v představení Gallop, akrobatickou performanci železného muže a dvou kujných žen, kteří hrají Fer play a komponovaný večer tří kratších vystoupení Pull / Muualla / No brain – no pain.

Českou scénu dále reprezentuje Cirkus TeTy s novým představením Husí krky. Intimní zpověď dvou žen 30+, která se dotýká ženského přátelství, vzhledu a vystupování ve společnosti, milostných vztahů, pracovního nasazení i mateřství. BUM+ je prvním celovečerním představením skupiny mladých artistů Cink Cink Cirk. V komponovaném večeru Cirksession uvidíte kratší čísla protagonistů českých souborů aneb Od všeho něco, představí se artisté z uskupení Cink Cink Cirk, Cirkus TeTy, Cirkus Fruktus, Décalages, nebo studenti HAMU.

Na jeden večer nás festival návštěvou Kitch Kong Company a Guillaume Martinet z Francie se svými vystoupeními a pro příznivce tradičního loutkářství zahraje Víťa Marčík představení Narodil jsem se jako zloděj.

Divadlo Víti Marčíka
Divadlo Víti Marčíka

Jestliže se bojíte, že nemůžete na festival s dětmi, pořadatelé pro vás mají dobrou zprávu. Za mírný poplatek se o vaše ratolesti od 18 do 22 hodin postarají lektorky z Jablíčkova a v rámci kreativní/dětské/netradiční/uličnické NOČNÍ HLÍDKY si s nimi možná i zahrají loutkové divadlo nebo vyrobí loutky. Rodiče si mezitím budou moci v klidu a bez starostí vychutnat hvězdy nového cirkusu.

Letní Letná je festivalem nového cirkusu a divadla, ale rovněž místem pro setkávání přátel, známých, rodin s dětmi a aktivní trávení volného času. Festivalu se podařilo na straně jedné přitáhnout každý rok až 30.000 diváků, na straně druhé si ale stále zachovává letní, příjemnou, až starosvětskou cirkusovou atmosféru, která není narušena masovostí nebo komerční vlezlostí.

LETNÍ LETNÁ, XII. Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla
16. 8. 2015 – 3. 9. 2015
Letná, Praha
www.letniletna.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy