Helena Herynková,  Kultura,  Tipy na výlet

Tulák ožívá v Mladé Boleslavi

Postava Tuláka přinesla Charlese Spenceru Chaplinovi obdiv a úspěch. Jeho originální chůze, buřinka a hůlka uchvátily celý svět a kromě Oscara za celoživotní dílo, kterého získal v roce 1976, mu přisoudily i věčnou slávu, po níž v začátku své kariéry tolik toužil. Filmová kariéra Charlese Chaplina trvala 54 let a o jeho životě nyní hrají v Městském divadle Mladá Boleslav.

„Život je pes, ale žít je psina.“ - Charlie Chaplin
„Život je pes, ale žít je psina.“ – Charlie Chaplin

Charles Spencer Chaplin se narodil 16. dubna 1889 v Londýně. Jeho cesta za slávou začala již v pěti letech, kdy poprvé vystoupil na divadle, Chaplinův první film Making a Living měl premiéru v Americe v roce 1914. Za svůj život se setkal s řadou dalších významných herců i umělců, kteří ho ovlivnili. Velký význam v jeho životě měla  herečka Mary Pickfordová a herec Douglas Fairbanks s kterými roce 1919 zakládá produkční společnost United Artists a vlastní ateliéry Avenue La Brea.

Svatava Milková, Matouš Ruml a Petr Mikeska
Svatava Milková, Matouš Ruml a Petr Mikeska

Většinu svého života prožil v Americe, přesto se v roce 1952 rozhodl zemi opustit, protože byl vyšetřován výborem pro neamerickou činnost a obviněn ze spolupráce s komunisty. Zemřel ve Vevey ve Švýcarsku 25. prosince 1977 ve věku 88 let. Během své dlouhé filmové kariéry natočil 81 filmů, 67 filmů dokončil před svými třicátými narozeninami, pouze 5 filmů bylo mluvených. Mezi nejznámější kousky patří KidCirkusSvětla velkoměstaModerní dobaDiktátorMonsieur Verdoux či Hraběnka z Hongkongu.

V Mladé Boleslavi se rozhodli představit bohatý a nespoutaný životní příběh Charlieho Chaplina v inscenaci prostě nazvané Chaplin. Jeho osudy by jistě vydali na několik divadelních her, proto smekám buřinku před autory scénáře – režisérem Pavlem Khekem a dramaturgyní Lenkou Smrčkovou – jak kompaktní a úžasnou inscenaci vytvořili.

Charlie Chaplin a Douglas Fairbanks byli přátelé i obchodní partneři.
Charlie Chaplin a Douglas Fairbanks byli přátelé i obchodní partneři.

Režisér Pavel Khek je známý tím, že si pro inscenování vybírá zajímavá témata a texty. Ani tentokrát nezůstal svému stylu nic dlužen a zaměřil se na spletité osobní i pracovní vztahy, které Chaplin prožil. Divadelní scénář Chaplina pro mladoboleslavské divadlo vznikl s použitím hry Charlie ve světlech moderní doby autorů Jana Mikuláška a Vladimíra Fekara a dále je inspirován autobiografií Charlese Chaplina Můj životopis.

Charliem Chaplinem se v této inscenaci stává Matouš Ruml. Nelze napsat, že Chaplina hraje, protože se v něj prostě na tři hodiny převtělí a divák fascinovaně sleduje každý pohyb, každé pozdvihnutí obočí ve chvílích vážnějších i každý gag při grotesce. Dokáže být starým mužem na břehu švýcarského jezera, aby v další vteřině zpíval jako pětiletý v divadle místo své matky (Lucie Matoušková). Sled událostí nabírá spád, z londýnských kabaretů, přes zájezdové divadlo Freda Karna zamíří až do slunného Hollywoodu, kde se Charliemu souzeno stát se slavným.

Nina Horáková jako Oona, Petr Bucháček jako Henry a Matouš Ruml jako Chaplin
Nina Horáková jako Oona, Petr Bucháček jako Henry a Matouš Ruml jako Chaplin

Filmování volně přechází v osobní život tak volně a snadno, že občas nepoznáte, co je součástí Charlieho filmů a co je skutečnost. Děj hry je zároveň velmi umně prodchnut naživo hranými groteskami, které připomenou, že Chaplin netočil jen celovečerní filmy, ale také celou řadu krátkých humorných skečů, z nichž některé jsou do dnešní doby legendární.

Chaplin je mimo umělecké sféry také znám svými vztahy se ženami a také svými čtyřmi bouřlivými manželstvími. Šestnáctiletou Mildred Harrisovou v inscenaci ztvárnila křehká Tereza Rumlová, skutečná životní partnerka hlavního představitele. Další osudovou ženou se stala opět šestnáctiletá Lita Greyová, v divadle si ji zahrála Dagmar Teichmanová. V roce 1936 se Chaplin oženil potřetí a vzal si filmovou hvězdu Paullette Goddardovou (Marta Dancingerová). V červnu roku 1943 uzavřel Chaplin poslední sňatek s osmnáctiletou dcerou dramatika Eugena O’Neilla Oonou, která mu učarovala, zůstal s ní až do své smrti a měli spolu osm dětí. Oonou se stala v mladoboleslavském divadle skvostná Nina Horáková.

Všechny čtyři dámy jsou ve svých rolích skvělé. Zároveň se objeví v rolích reportérů a fanynek, společně ještě se Sandrou Černodrinskou (představitelkou Joan Barryové, která Chaplina žalovala kvůli otcovství). I Karolina Frydecká si v inscenaci zahraje více postav, z nichž považuji za nejvýraznější sympatickou a nepřehlédnutelnou filmovou maskérku.

Lucie Matoušková září v roli Chaplinovy matky Hannah. Jako memento starého života v chudobě, ale zároveň touhy po domově, se v různých momentech objevuje na scéně, viděna pouze Charliem. Poslední ženou inscenace je Svatava Milková v roli amerického zlatíčka Mary Pickfordové. Pickfordová byla Chaplinovou celoživotní kamarádkou a pak i obchodní partnerkou. Svatava Milková své postavě vtiskla přesnou míru sympatií, koketérie i přátelské lásky, aby si ji divák zamiloval.

Zamilujete si, především asi divačky, i Petra Mikesku jako Douglase Faibankse. Fairbanks byl vždy považován za lamače ženských srdcí a krále Hollywoodu a Petr Mikeska si stejně podmaňuje jeviště mladoboleslavského divadla. Dámy nejen v první řadě budou jednoznačně jihnout nad jeho umem.

Roman Teprt i Petr Bucháček sehrají hned několik rolí, Teprt zaujme především jako režisér Mack Sennet, jenž Chaplina objevil pro film a také jako hudební skladatel Hanns Eisler. Bucháček září v roli komorníka Henry, jenž srší přesnou dávkou vtipu a ironie. Sydneyho, bratra a později manažera Charlieho Chaplina, ztvárnil Petr Prokeš. Z jeho Sydneyho vyzařuje klid, rozvaha a láska k bratrovi, že chcete uvěřit, že jsou vážně z jedné rodiny. Dvorním kameramanem, celoživotním přítelem a kumpánem Rolliem se stává Aleš Petráš. Petráš vtiskl svému hrdinovi jemnost a pevnou ruku, máte z něj pocit, že má srdce na pravém místě a nikdy by svého přítele nezradil.

Šprýmař a správný kumpán Rollie (Aleš Petráš)
Šprýmař a správný kumpán Rollie (Aleš Petráš)

Báječné herecké výkony jsou ještě podtrženy scénou Michala Syrového, díky němuž je děj inscenace zasazen do pomyslného filmového okénka, a kostýmy Agnieszky Páté-Oldak. Kostýmní výtvarnice, s jejímiž kostýmy se divák v Mladé Boleslavi již několikrát setkal, vytvořila kostýmy dobové, a přesto moderní. Za pomoci detailů a doplňků se propadáme do pozlátkového světa, abychom se v dalším momentě ocitli s Chaplinem před problémem, že ho v jeho oblečení prostě do restaurace nepustí.

Stejně důležitou složkou pro atmosféru celé hry je rovněž hudba. I hudební výběr tvůrců je třeba beze zbytku pochválit. Směs původní Chaplinovy hudby propletená s ryze britskými Beatles potěší jistě každé divácké ucho.

Charles Spencer Chaplin je i bezmála čtyřicet let po své smrti stejně slavným jako za života. Doufám, že se minimálně stejně dlouho bude hovořit i o inscenaci Pavla Kheka v Městském divadle Mladá Boleslav.

CHAPLIN, Pavel Khek & Lenka Smrčková
Městské divadlo Mladá Boleslav, www.mdmb.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy