Helena Herynková,  Knihy,  Kultura

Kapitán Stein na nové stopě

Praha za Rudolfa II. nebyla zdaleka tak poetické a kouzelné místo, jak ji známe například z pohádky Pekařův císař a Císařův pekař. Docela jiný pohled na tajemnou Matku měst a její zákoutí najdeme v nové knize Juraje Červenáka.

Krev prvorozených přináší již druhý příběh obávaného a spravedlivého kapitána Steina a notáře Barbariče. Ústřední dvojice se, spolu s kaprálem Jarošem, vydává do stověžaté Prahy, aby zde z pověření arcivévody Matyáše vyšetřili zločin. Takhle by mohla začínat kdejaká detektivka, slovenský autor Juraj Červenák však dokonale využil své znalosti historických reálií a přidal navíc lákavé prostředí rudolfínské Prahy.

Díky císaři Rudolfu II. se do Prahy stahovali světoví učenci, alchymisté, ale také různí lotři a vyžírkové. Město bylo pověstné svými hostinci a nevěstinci, v ulicích zněly snad všechny jazyky světa. Autor také naznačuje, že pražskému podsvětí vládla tehdejší italská magie, jejíž příslušníci byli k poznání podle barevných šerp za pasem.

A právě do tohoto novodobého Babylónu, jak sami hrdinové trefně poznamenávají, přijíždějí Stein s Barbaričem a Jarošem, aby našli brutálního vraha, jenž zabíjí děti ctihodných měšťanů i šlechticů.

Kdo unáší nebohé děti? Skrývá se tajemný pachatel v podzemí a kopkách? Viděli skutečně svědci vraha, když potkali muže v kápi? Cesta za pravdou vede naše hrdiny po širokém bulváru Koňského trhu, branami městského opevnění i křivolakými uličkami pražského Židovského města. Zda odhalí pravdu a najdou nebezpečného zabijáka, to už si musíte zjistit na stránkách knihy Krev prvorozených.

Myslím, že je sice od Červenáka velmi troufalé zasadit děj své novinky do ulic našeho hlavního města, ale jeho odvaha se mu vyplatila. Lákavé prostředí spolu se sympatickými hlavními aktéry pozvedá základní příběh na vyšší úroveň a dozajista ho po přečtení jen tak nezapomenete.

Nechte se tedy bez obav pozvat na Staré i Nové město, do dob, kdy se lidé scházeli na Dobytčím a Koňském trhu a císař Rudolf II. hledal bájného Golema. Kapitán Stein právě rozehrává svou hru, aby se přestala prolévat Krev prvorozených.

 

KREV PRVOROZENÝCH, Juraj Červenák
Vydalo nakladatelství Argo, v roce 2014
www.argo.cz

 

 

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy