Helena Herynková,  Knihy,  Kultura

Stala se živoucí legendou

Share

Mata Hari. Žena, která se narodila jako nenápadné děvčátko s prostým jménem Margaretha-Gertruda Zelleová. Žena ověnčena mnoha legendami, z jichž si leckterou sama vymyslela. Žena, která se legendou stala. Znal ji celý svět a přitom o ní vlastně nikdo nic neví. Kniha Mata Hari autorky Anne Braganceové z nakladatelství Metafora přináší ucelený pohled na legendu i holou pravdu o Margaretě Zelleové.

Margaretě se již od mládí trochu lepila smůla na paty. Šťastně se vdala a manželovi porodila dvě krásné děti. Bohužel, idyla byla záhy narušena, když Norman, milovaný syn, náhle zemřel. Manželé byli odloučeni, kapitán Mac Leod si odvedl jejich malou dcerku a Margaretha byla nucena se protloukat na vlastní pěst.

Margaretha, nyní lady Mac Leodová, byla rozhodnuta se nevzdat a připravena obětovat svému úspěchu vše. Takže dokonce obětovala i samu sebe a stala se prostitutkou. Jakmile se dostala z nejhoršího, začala osnovat plán, jak se dostat na výsluní. Náhoda nebo osud zapříčinily, že si při ranní procházce vzpomněla na pobyt na Jávě a okamžitě si zvolila nové jméno. Odteď měl Margarethu svět znát jako Oko úsvitu, mata hari, což značí poetický výraz pro ranní slunce. Toho krásného jitra se začala rodit legenda.

Co se vám vybaví, když se řekne Mata Hari? Znáte ji jako slavnou chrámovou tanečnici? Nebo jste slyšeli, jakou skvělou špionkou byla? Kolik mužů prošlo její ložnicí? A dokážete rozlišit, co z toho je pravda? Mata Hari se totiž rozhodla, že si ozvláštní život a především vylepší životopis. Margaretha pod novou identitou doslova pobláznila Paříž, všichni jejím zážitkům věřili, oslavovali ji jako hrdinku. Muži ji milovali, padali jí k nohám. Plnila novinové titulky, její jméno šlo od úst k ústům. Leč, osud tomu chtěl, aby se proslavila navždy i svým tragickým koncem. Co k němu vedlo, to už se dočtete v životopisu Anne Braganceové.

Braganceová napsala životopisný román, v němž se snoubí historická fakta a legendami opředenými kolem Mata Hari. Autorka spojuje obojí tak mistrně, že si čtenář nemůže být dokonale jist, co je pravda a co výmysl. Díky tomu máte při čtení stejný pocit, jako Margarethini současníci, když je jako Mata Hari uchvacovala svými historkami a prožitky. A není divu, že Braganceová umí podat její život tak barvitě a přesto niterně. Vždyť má na kontě již desítky knih a navíc se narodila v bezmála kouzelné Casablance.

Mata Hari dosáhla svého, stala se legendou a jednou z nejslavnějších žen světa. Žen, o nichž stojí za to napsat knihu. Díky francouzské spisovatelce Anne Braganceové stojí za to o Mata Hari i číst.

MATA HARI, Anne Braganceová
vydalo nakl. Metafora, v roce 2014
www.metafora.cz

 

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy