Knihy,  Renata Petříčková

Odhalení Meggan Wattersonové

 

Odhalení sedmi posvátných závojů ženské duše – z mého pohledu kniha, která může přinést čtenářce cokoliv. Od návodů pro vlastní cestu, meditace, až po pojmutí celého textu jako obyčejné beletrie, která je ovšem silně k zamyšlení. Ovšem pochybuji, že by tuto knihu četl muž.

A i kdyby, že by ji vůbec dočetl.

Je jen málo knih, o kterých se dá říci, že jsou opravdu určeny jen pro jedno pohlaví. Tady bych si troufla tvrdit, že muž by se asi ve změti emocí a ženských bohyň poněkud brzy ztratil. Stejně jako Deidova Cesta vášně mi připadala velmi tvrdá a syrová pro ženské čtenářské oko, tohle je příliš jemné. Meggan Wattersonová ale oplývá jednou ryze mužskou vlastností. Tedy tou dobrou, kterou by správný muž měl být: zvídavost a neutuchající píle a cílevědomost si na vlastní kůži zkusit to, co se ve škole naučila. Studium teologie jí dalo dobrý základ pro cestu do nitra vlastní duše.

Autorka podnikla zcela jedinečnou cestu

Popravdě, byly doby, kdy jsem toužila po tom samém co Meggan Wattersonová učinila. Sebrat jen svých pět švestek a strávit neurčito času na místech, kam mne táhne srdce. Kde najdu sebe samu… odhalím těch sedm závojů duše, z nichž si každá čtenářka určitě vybere. Jeden, dva, pět nebo všechny, které se jí bytostně dotýkají.

Pokud úplně pominu to, že paní Wattersonová výtečně propojuje své znalosti teologie s tím, k čemu dochází ve svých závěrech sama, je tato kniha nádhernou procházkou po historii. Jak lidé postupem času deformovali ženské bohyně do něčeho méněcenného… kolik z nich je vlastně dosud skryto.
Často se mi při četbě nabízela otázka, jestli autorka nemá pravdu… jestli opravdu ta či ona bohyně nesehrála nebo BY nesehrála v historii lidstva mnohem větší roli, než nám patriarchální společnost předkládá?

Nebyly to jen otázky mého vlastního intimního nitra, které jsem při četbě řešila, ale i obecné a globální otázky. Pravda, řešila jsem tak chvílemi nesmrtelnost brouka, ale na druhou stranu, u těchto myšlenek se dá i krásně relaxovat.

Ale nejvíce mi daly pasáže, jež mi promlouvaly do hloubky duše…

„Žily jsme odděleně samy od sebe až příliš dlouho. Každá sama a po svém jsme zakoušely, co to je být extrémně vzdálena své vlastní duši. Rovněž jsme musely snášet kolektivní bolest spočívající v tom, že jsme jedna druhé nedůvěřovaly, že jsme měly pocit, jako bychom se jedna s druhou poměřovaly. Lišíme se od sebe, ale srovnávat se znamená nesvatým způsobem mrhat časem. Každý rozdíl nakonec padne, když si jako ženy o sobě navzájem a s ohromující otevřeností i syrovou upřímností řekneme pravdu.

Když mi povíte svůj příběh – že toužíte po lásce, že jste jako otupělé a osamělé, že jste přišly o dítě, že vás znásilnili, že sníte, že v noci pláčete a ptáte se, kam se poděla ta malá statečná holčička, že víte, že existuje jiný způsob, jak žít, že víte, že je možné mít ze života více – moje srdce vám bude fandit a bude si přát vaši svobodu dokonce víc než svou vlastní.“

Meditaci s bohyní můžete činit i sama doma

Nakonec proč ne? Proč si pouze a jen nenajít v knížce, časopisu nebo na internetu obrázek nějaké ženské bohyně a ve chvíli touhy se na ní zadívat. Proniknout do jejích hlubin a sledovat, jaké emoce a výjevy to v naší duši budí. To je nesmírně lákavá činnost pro chvíle, kdy budete doma sama s pocitem, že vaše duše hladoví po něčem velice intimním.

O autorce:

Megan Wattersonová  je duchovní mentorka, mluvčí a badatelka na téma Božského ženství, které inspiruje ženy, aby žily se smělostí a autenticitou hlasu své duše.

Tato teoložka vystudovaná na Harvardu za svou životní misi považuje odhalování skrytých hlasů tradičních náboženství: hlasů žen. Odhalila nejen mnoho příběhů, obrazů a hlasů Božského ženství napříč tradicemi – Evangelium Marie Magdaleny, kali Ma a buddhistickou Zelenou Taru – ale i svůj vlastní duchovní hlas. Toto poznání ji svedlo dohromady s mnoha dalšími statečnými, vášnivě milujícími a nebojácnými ženami ze všech stran duchovního spektra. Přidejte se k Meggan, která se zanícením, humorem, poezií a syrovou poctivostí poskytuje to, co náboženství vynechalo – způsob, jak nadzvednout závoj vlastního strachu a pochyb o sobě samé, abychom našly Božství ve svém nitru. Meggan Watterson najdete na Facebooku nebo na www.megganwatterson.com

Original: Reveal

Autorka: Meggan Watterson

Vydalo: Hay House Inc, USA, 2013

Přeložila: Hana Čermáková

Titul: Odhalení, Sedm posvátných závojů duše

Vydání: první

Vydalo: Nakladatelství Synergie Publishing SE, 2014

Renata Petříčková

 

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Odhalení Meggan Wattersonové

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy