Knihy,  kočky

Šťastná kočka v bytě.

Dr. Laetitia Barlerin, Šťastná kočka v bytě. Nakladatelství CPress ve společnosti Albatrosmedia, a. s. 2012.

Publikace z nakladatelství CPress patří k edici, která se věnuje domácím mazlíčkům a z nichž jsme se věnovali již:

Falešné předsudky a omyly o kočkách. Jste proti nim imunní? Víte jak se nejlépe postarat o kočku?
Už neběhá vesele po zahradě. Můj pes zestárl, mění se a potřebuje pomoc. A co váš pes?

Kočka v bytě

Chov koček je stále oblíbenější. Dávno tomu, co kočka byla lidským společníkem jen na vesnici. Stále více se s tímto domácím mazlíčkem setkáváme v bytech. Nejednou kočka za celý svůj život nevyjde ven na ulici.

Někteří lidé se domnívají, že kočka v bytě je nepřirozený jevem, podobně jako psi v domácnostech. Veterinární lékařka Dr. Barlerin na to reaguje statistikou. Kočky ve volné přírodě se dožívají v průměru čtyř let, zejména kvůli dopravním nehodám a bojůvkám mezi soukmenovci. Na rozdíl od koček v bytech, které mohou žít patnáct až dvacet let.

Ale nejde jen o to žít déle, ale jak žít.

Není neobvyklé, že kočka v bytě může také inklinovat k úzkosti a nudě. Velmi záleží na tom, jaké podmínky jí pro život připravíme. Vyjma rozmanitého prostředí a hraček je důležitá naše láska. Každodenní pomazlení a drbání je doslova vyžadováno. Většinou máme doma jen jednoho mazlíka, a tak je na nás, na naší pozornosti závislý.

Stejně jako lidé pochopitelně také co kočka, to různá povaha. O jejím chování však rozhoduje i více faktorů. Může to být doba, ve kterou vstoupí do nového prostředí (příliš malé kotě, kočka, která žila dříve v přírodě atp.), nebo rovněž rasa.

Ano, jsou rasy, které potřebují opravdu velký životní prostor a nelze je vůbec chovat v malém panelákovém bytě. Některé vyžadují možnost běhat ven, nebo alespoň pravidelnou procházku na vodítku. Například bengálská kočka, které nejsou splněny její podmínky na prostor a čerstvý vzduch, může byt značně zpustošit.

Publikace dr. Barlerin se věnuje kapitolám ohledně adaptace koťat v novém prostředí, problémy se sterilizací a nežádoucími zápachy kocouří moči, co se skrývá za obezitou kočky, jakým květinám se v domácnosti vyhýbat kvůli jejich toxicitě apod.

Ale nejen květiny mohou být zrádnými nepřáteli.

Nebezpečí číhá doma celá řada a kočka někdy nedokáže odhadnout míru, která je ještě v hranici únosnosti. Často se pak zbytečně řeší různá zranění, popáleniny, otravy z čisticích prostředků apod. Jak je na tom například váš balkon? Je bezpečný pro pobyt kočky?

Dozvíte se o stravovacích návycích a zlozvycích a zajímavosti (proč se vyhýbat kravskému mléku, proč pije kočka vodu z vodovodního kohoutku, jaké zvolit místo k odpočinku, jak funguje dopad na všechny čtyři apod.). Rozebrána jsou témata hygieny, psychologické reakce na některé zvuky (skřípání zuby za oknem…), řešení přerostlých drápků, nakupování potřeb a potravy, soužití s dalšími zvířaty apod.

Šťastná kočka v bytě je publikace pro všechny milovníky koček, kteří buď tato zvířata už doma chovají, nebo chov plánují. Veterinářky Dr. Laetitia Barlerin vám v knize přinese mnoho rad, triků a tipů. A já doplním jeden ze svého – šťastná kočka v bytě je lepší než tisíc psychologů. Její spokojená vrnění, závislost spíš na vašem něžném slovu a pohlazení než na mlsání, a zároveň schopnost si vás omotat kolem prstu, to z vás udělá bezvadný tým, který umí smazat všechny boly a celodenní stres.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy