Knihy,  Renata Petříčková

Intimní splynutí Davida Deidy

Lámete si neustále hlavu s tím, jak porozumět mužům? Nejde to a připadají vám naproste nepoddajní, tvrdí, krutí a z jiné planety?  David Deida je proslulý autor kniha a seminářů na vztahová témata a Intimní splynutí byla kniha, na kterou jsem čekala opravdu s rozechvělým napětím. Vezme to opravdu do hloubky? Čekala jsem, že bude celá o sexu, ale není to tak.

Ono Intimní splynutí se samozřejmě také odehrává v postelové něze, ale především v plnohodnotném každodenním partnerství. Ale přesto z této jeho knihy mám pocit, že s muži je to těžké a my ženy, musíme jen doufat, že se nám dostane vztahu, který nás nebude trápit. Muže totiž nikdy nezměníme k obrazu svému.

Nejde to, mají od své podstaty zcela jinou přirozenost než my.

„Mužská sexuální esence se cítí v oblasti smrti doma. Někdy dokonce smrt uctívá, a to jak smrt vlastní, tak smrt ostatních lidí jako formu radosti: Podívejme se na lov, válčení, automobilové závody a tak dále. A pokud mužská sexuální esence neuctívá doslovně smrt,k pak se často koří smrti mystické, smrti ega, ukončení všech tužeb pomocí duchovních praktik.

Navíc platí, že i když je muž (nebo člověk s mužskou sexuální esencí) silně angažován v životě a ve vztahu, přesto se o znovuvytvoření „smrti“ snaží. V sexu se těší na „malou smrt“ orgasmu, po němž jen pasivně leží ve stavu naprostého klidu, zbavený tužeb, a propadne se do sladké nicoty spánku (často k nelibosti své partnerky). V oblasti financí se snaží „ulovit mamuta“. Ve fotbalu je rád, když jeho tým hraje „zabijácky“ a „dá jim nakládačku“.

Když muži pijí alkohol, často se snaží spíše dosáhnout stavu zapomnění, šťastné uvolněnosti a blaženosti podobné smrti, než aby si chtěli jen víc vychutnávat potěšení ze života. Po celém světě pozorujeme mužské rituály založené na tom, že se muži sejdou a užívají nějakou drogu až do stavu „ztráty vědomí“. Takové požívání drog a alkoholu je dokonce často určitým druhem mužské iniciace, kdy se z chlapce stává muž.

Je to téměř třista stran knihy, která vás doslova uhrane. Neskončila jsem, dokud jsem ji nepřečetla a  přiznám se, z jako každé knihy Davida Deidy, jsem měla v hlavě pěkný guláš. Naději, lásku, „juchú, už vím, jak na to, tak je to přece tak normální a logické!!“ až po totální bezradnou beznaděj, protože „kde najít někoho, kdo smýšlí stejně nebo kdo alespoň neztratil svou vlastní přirozenost, aby v sobě ještě toto autorovo moudro samovolně nebo díky nějaké knize našel?“

Kniha je velice inspirující a doporučila bych jí nejen ženám, ale hlavně mužům. Aby oni pochopili své vlastní pohnutky a ženy zase pochopily samy sebe. To, že jejich mnohdy mužům nepříjemné chování, je normální a je to přirozená reakce na muže.  Mužům, aby si uvědomili svou obrovskou sílu, kterou mohou ve vztahu k ženám využít a darovat jim ji. A co se jim dostane nazpátek – oooo, to snad ani nevědět… ale je to blaho a neskutečná něha.

V anotaci se píše:

„Kniha Intimní splynutí je o otvírání našich srdcí a o jedinečných vlohách které jsou uloženy hluboko v naší sexuální, emoční a duchovní podstatě…“

K tomu bych dodala, že je v první řadě třeba pochopit tu naprostou odlišnost muže a ženy, ty naše jedinečné vlohy jsou tak jedinečné, že často v rámci uniformity a dnes nutného vyrovnávání našich rolí (ženy vydělávající peníze v mužské džungli, muži zbaveni svých mužských prací a povinností bezradně tápají a uchylují se k alkoholu a závislostem)…tyto role a vlohy stíráme, nevidíme nebo nás iritují. Ženská jemná péče a svádivost je degradována a zesměšňována…Mužská agrese pak stoupá do nebezpečných výšin, protože neexistuje její bezpečné vybití.

Intimní splynutí je knihou, která se snaží vztahy mužů a žen oživit, vrátit tak, kde by měly být. Dnešní moderní doba je zbytečně ničí…přitom by stačilo tak málo. A přitom to málo je tak těžko dosažitelné.

Kniha pro chvíle pohody i pro chvíle smutných stavů, beznaděje a zoufalství nad mezilidským jednáním a konáním… O obou duševních rozpoloženích si v ní něco najdete.

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2014, www.synergiepublishing.com

 Renata Petříčková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Intimní splynutí Davida Deidy

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy