Helena Herynková,  Kultura

Ráj na zemi, který nemá chybu

Nemá to chybu. Je to ráj na zemi. Mladá dvojice si vysnívá vlastní svět, kde nemusejí řešit žádné problémy s rodiči, neposlouchají trvalé nářky přátel. Prostě se jen milují a nemá to chybu.

Plakát inscenace

Muž a žena se sejdou v jednom pokoji, jedné posteli, během příprav narozeninového večírku. Žena (Tereza Kaucká) chce dokonalou oslavu, kde se budou všichni bavit, společensky konverzovat a hlavně to nebude mít jedinou chybičku. Muž (Daniel Brátka) by jí rád vše splnil. Jenže. Vždycky se objeví nějaké „jenže“. Dívčini rodiče ho nesnášejí, on se nechce oženit, touží zůstat přesně tam, kde právě je… Jestlipak se dívka smíří s mužem, jenž se vůbec nechce změnit? Vrátí se jim jejich vysněný ráj?

Chytrá a krapet sžíravá komediální aktovka To nemá chybu je jednou z nejznámějších her amerického dramatika Davida Ivese. Jelikož se jedná o svěží text přímo vybízející ke zinscenování mladým souborem, je skvělé, že si ho je zpracování vybrali Oldstars.

Tereza Kaucká i Daniel Brátka na jevišti působí, jako by jim Ives napsal role na tělo. Ve vzájemném vztahu jsou velmi autentičtí, srší břitkým humorem, chvíli dokonale souzní, aby se v další vteřině za hrob nenáviděli. Jednoduše, zatoužíte zavítat na jejich večírek.

Chcete-li zažít zcela neromantický večer (no, trocha romantiky se tam najde, nebojte), plný lehce ironického humoru, vyrazte na aktovku To nemá chybu do nového divadelního prostoru H2O na pražském Žižkově. Bude to ráj na zemi a rozhodně to nebude mít chybu.

Inscenace pod režijním vedením Tomáše Staňka získala ocenění festivalu Modrý kocour 2014.

TO NEMÁ CHYBU, David Ives
Hrají: Tereza Kaucká/Nina Šimůnková, Jan Tyl/Daniel Brátka
Výtvarné řešení: Tereza Gsollhoferová
Dramaturgie: Marcela Magdová
Režie: Tomáš Staněk
H2O, www.oldstars.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy