Helena Herynková,  Kultura

Uvelebte se v dějinách, nebo ve své mysli

Všichni si občas toužíme nasadit nějakou masku, schovat se před světem a jen tak po očku sledovat, co se bude dít. Některým se to vyplní víc, než by se jim kdy mohlo líbit. Luigi Pirandello se rozhodl vyprávět příběh muže, jenž díky nehodě zamrzl v jedenáctém století a myslí si, že je Jindřichem IV., císařem Svaté říše římské. Je však skutečně všechno tak, jak se na první pohled zdá? Kdo tu opravdu tahá za nitky?! Vydejte se po cestě do historie i temných zákoutí lidské mysli s inscenací Jindřich IV. v Divadle na Vinohradech.

Jindřich a jeho rádci (foto Viktor Kronbauer)

Muž (Jiří Dvořák), jehož pravé jméno už zřejmě zaniklo v propadlišti času, již dvacet let žije v ulitě. Po úrazu hlavy si myslí, že je králem Jindřichem IV. a nedá si to nikým vymluvit. Aby žil v pohodě a klidu, najímají mu příbuzní čtyři herce (Daniel Bambas, Marek Holý, Václav Jílek a Ondřej Rychlý), aby s ním trávili čas a představovali královy rádce.

I přesto, že Jindřichův synovec Carlo di Nolli (Pavel Batěk) zaměstnává herce k zábavě svého strýce, rád by ho viděl opět zdravého. Proto povolává lékaře Dionisia (Otakar Brousek ml.) a markýzu Matyldu (Andrea Elsnerová), aby pomocí šoku Jindřichovi vrátili čistou mysl. Jestli se jim to povede, už vám rozkryje děj inscenace.

Nešťastný “král” Jindřich (foto Viktor Kronbauer)

Zatímco divák postupně odhaluje další a další vrstvy duší všech zúčastněných, Pirandello si s ním hraje jako ve hře na kočku a na myš. Dozvídáme se pozadí úrazu, který se stal Jindřichovi i spletité klubko vztahů, jež postavy svazuje. Ale je to, nač celou dobu hledíme, čistá pravda? Nebo si s námi naše mysl také tak trochu hraje? Je skutečně Jindřich tím, kým je, nebo jen tím, za koho se vydává? Nebo jinak, vydává se skutečně za toho, kým je? Teď jsem vám asi pořádně zamotala hlavu. Ale netrapte se, tvůrci inscenace Jindřich IV. vám vše vysvětlí do nejmenších detailů. A věřte, že budete odcházet velmi překvapeni a především spokojeni.

Jiří Dvořák (foto Viktor Kronbauer)

Jiří Dvořák si s rolí Jindřicha skutečně vyhrál. Předkládá nám silného, ale zároveň zlomeného muže, úplně klidně by mohl být pravým králem. Dlouhé monology odříkává s lehkostí a vášní, jež vás přilepí na sedadlo a nenechá vydechnout. Andrea Elsnerová ztvárnila markýzu Matyldu. Pravou povahu svého vztahu ke králi nám přesně nikdy neprozradí. Ale okamžitě poznáme, že toho muže, schovaného pod dvacetiletou maskou německého krále, neskonale a navždy miluje.

Dokonalým královým spoluhráčem i krotitelem Jindřichových vrtochů je rádce Landolf (jeden z najatých herců). Landolf bere svůj herecký výkon (i práci pro krále) smrtelně vážně, ale přitom by nejraději hrál v nějakém krásném a opravdovém historickém kusu, kde by mohl rozehrát svůj um.

Daniel Bambas Landolfa podává jako cílevědomého muže, jenž touží hrát svou roli „jako doopravdy, aby se z pravdy nestala fraška“. Spolu se třemi kumpány provází Bambas Jindřicha vlastně po celou inscenací a já vám vřele doporučuji, abyste se na něj podívali ve chvílích, kdy reálně ve scéně nevystupuje. I když je jen součástí přítomné společnosti, stále pozoruje dění kolem, je na něm vidět, že stojí za svým králem, bude ho opatrovat do posledního dechu a je připraven zasáhnout, pokud by Jindřichovi chtěl někdo ublížit.

Daniel Bambas, Jiří Dvořák, Václav Jílek, Marek Holý (foto Viktor Kronbauer)

Jindřichovi házejí klacky pod nohy Matyldin přítel Tito (Václav Vašák) i lékař (Otakar Brousek ml.). A nutno přiznat, že se jim to velmi daří, a Tita budete možná trošku nenávidět. Za zmínku rovněž stojí, že Brousek po šestačtyřiceli letech ztvárňuje stejnou roli jako v inscenaci z roku 1967 jeho otec.

Představení je prodchnutu dramatickou hudbou, jež báječně podkresluje stupňující se vývoj Jindřichova šílenství. Pochvalu si zaslouží rovněž zajímavá a funkční scéna, které dominují dvě jezdecké sochy v životní velikosti.

Jak to tedy je, je Jindřich opravdu šílený, nebo se jen umně schoval za masku propůjčující mu možnost pozorovat svět kolem sebe bez povšimnutí? A nenasazujeme si takové masky občas všichni? Pirandello pátrá po příčinách lidského konání a vy můžete tuto cestu fascinovaně sledovat s ním. Děj graduje ve fantastických kruzích, aby vás nakonec nechal koukat s otevřenými ústy a lapat po dechu. Jindřich IV. je složitou inscenací, vyžadující veškeré možné soustředění. Monology plné velkých slov, za nimiž se skrývá něco docela jiného, se vrší, ale… Nenechte se tíhou sdělení vůbec odradit a vyčkejte na velké finále, po němž budete chtít Jindřichův příběh prožít znovu.

JINDŘICH IV., Luigi Pirandello
Hrají: Jiří Dvořák, Andrea Elsnerová, Václav Vašák, Daniel Bambas, Otakar Brousek ml., Pavel Batěk, Markéta Frösslová/Veronika Lazorčáková, Ladislav Zacharník, Marek Holý, Václav Jílek, Ondřej Rychlý
Scéna: Pavol Andraško
Kostýmy: Katarína Hollá
Hudba: Marián Čekovský
Dramaturgie: Milan Šotek
Režie: Michal Vajdička
Divadlo na Vinohradech, www.divadlonavinohradech.com

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy