Glosy,  Helena Herynková,  Kultura

Irský tanec pod jednou střechou

Share

Včera byl v Praze, v Divadle v Celetné zahájen čtvrtý ročník divácky vyhledávaného festivalu Irský Máj, jenž v sobě snoubí tanec, divadlo, hudbu, a především lásku ke krásnému zelenému ostrovu. Jako již tradičně se programem zahajovacího večera stalo komponované vystoupení tanečních skupin irského tance s názvem Pod jednou střechou.

Pod jednou střechou – foto z generálních zkoušek

Hned na úvod musím uznat, že se i letos představení Pod jednou střechou skvěle vyvedlo. Diváci měli možnost zhlédnout a obdivovat rekordní stovku účinkujících z deseti tanečních skupin. Irský skupinový tanec je jednoznačně úchvatnou podívanou, u níž zapomenete málem i dýchat. A všichni zúčastnění ukázali, jak moc Irsko a tento tanec milují.

Hlavním tématem letošního vystoupení se stalo barevné spektrum. Co se pod tím skrývá, říkáte si možná? V rozličných choreografiích, které si účinkující pro zahajovací večer Irského Máje připravili, se snoubily pohledy na život, lásku a mezilidské vztahy. Skupiny tančily na tradiční irskou hudbu, plnou svěžích houslí a evokující stébla trávy pročesávaná vlahých mořským vánkem, ale také jsme mohli vyslechnout několik moderních hudebních kousků, krásně doplňující další, třeba lehce netradiční vystoupení.

Na představení Pod jednou střechou mám osobně nejraději tu rozličnost a možnost vidět na jednom jevišti různé taneční skupiny. Včera tvůrci opět dokázali, že irský tanec může mít mnoho podob, jako byste za večer zhlédli všechny barvy duhy. Všechny choreografie byly rovněž umně orámované skvělým lightdesignem z dílny Marka Střížovského, i světla během večera totiž zářila celým barevným spektrem a báječně tak dokreslovala výtečná taneční vystoupení.

Za zmínku také stojí, že vtipnou a pohotovou konferenciérkou se stala herečka Michaela Váňová a ladně nás provedla kouzelným večerem.

Festival irské kultury IRSKÝ MÁJ

Ať už jste se byli včera podívat či ne, vězte, že festival Irský Máj byste si rozhodně neměli nechat ujít. Probíhá v Divadle v Celetné až do neděle a dnes i zítra máte ještě spoustu možností zamilovat si irský zelený ostrov jako sami tvůrci.

Co se bude dít, si můžete přečíst třeba zde, v před časem uveřejněné pozvánce.

 

POD JEDNOU STŘECHOU, zahajovací večer festivalu IRSKÝ MÁJ
2. – 4. května 2014, Divadlo v Celetné

www.irsky-maj.cz

www.divadlovceletne.cz

www.zvuk-svetlo.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy