Recepty,  Soňa Rivera

Zdravé silvestrovské křoupání

Share

Brambůrky s nejrůznějšími příchutěmi, slané tyčky, preclíky a oříšky, arašídové křupky, to vše v nejrůznějších variantách vede hitparádu silvestrovského pohoštění v mnoha českých domácnostech. Což takhle vyzkoušet letos něco jiného, zdravějšího? Zkuste smažené grundle nebo cizrnu.

 

Smažené grundle

Grundle jsou malé stříbrné rybičky, které u nás nejsou takovou novinkou, jak by se mohlo na první pohled zdát. Už v době Jana Nerudy byly staropražské grundle vyhledávanou a ne zrovna levnou pochoutkou. Zpravidla se připravovaly v trojobalu se špetkou yzopu, ale často se jednotlivé restaurace pyšnily svým vlastním (samozřejmě tajným) receptem na jejich úpravu.

My jsme na silvestrovské pohoštění zvolili úpravu nejjednodušší, na kterou budete potřebovat pouze:

mražené grundle (jsou běžně k dostání ve větších marketech)

hladká mouka

olej

sůl, případně koření dle chuti

Grundle necháme lehce povolit, obalíme je v mouce a smažíme na vyšší vrstvě oleje do zlatohněda a křupava. Sítkem přendáme na ubrousek, aby okapal přebytečný tuk, nakonec lehce osolíme a podáváme.

Můžete udělat i víc variant tohoto pokrmu přidáním různého koření do mouky. Použít můžete např. kmín, koření na ryby, sladkou nebo pálivou papriku i chilli.

 

Pražená cizrna

Cizrnu nebo-li římský hrách snad již není třeba představovat. Jelikož se jedná o luštěninu, je ideálním doplňkem našeho jídelníčku a působí příznivě na naše zdraví. Bez obav jí tedy můžeme nahradit alespoň část arašídů na našem silvestrovském stole.

A jak na to? Suchou cizrnu den předem namočíme. Nabobtnalou osušíme a opražíme na troše rostlinného oleje. Můžeme podávat jen tak, nebo s trochou soli, či ochucené různým kořením (kari, grilovací koření, paprika…).

Podobným způsobem se kdysi připravoval i hrách. Nechal se několik dní bobtnat až do naklíčení a poté se na sucho opražil. Tomuto jídlu se říkalo pučálka.

 

Soňa Rivera

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

 

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Zdravé silvestrovské křoupání
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy