Helena Herynková,  Kultura

Jediný krok od pádu

 

Naděje, beznaděj, odvaha, zbabělost, touha žít či naopak zemřít, to jsou součásti jednoho jediného… života ve stínu nemoci. O tom všem vypráví představení One Step Before the Fall, představení nominované na Cenu Thálie 2012 za mimořádný jevištní výkon a zařazené mezi Divadelní události 2012. Především však vypráví o neskonalé touze nevzdat to. A co, říkáte si možná? Život, přece!

One Step Before the Fall je vystoupením dvou vzácných žen, z nichž jedna tančí a druhá ji hudebně doprovází. Zpěvačka a kytaristka Lenka Dusilová celé představení zkrátka něžně obaluje do krásných tónů. Tanečnice, nebo chcete-li performerka, Markéta Vacovská vás hned od začátku uchvátí svým silovým tancem a budete napjatě sledovat každý její krok.

Návštěva divadelního představení beze slov, v našem případě tanečního divadla, je pro většinu diváků buď zážitkem nádherným a hodným vzletných pochval, nebo zcela odpudivým. Nic mezi tím. Pohybové divadlo bývá často nepochopeno, ale troufnu si tvrdit, že u One Step… se vám to nestane.

„Létám jako motýl, bodám jako včela. Tvoje pěsti nemohou zasáhnout to, co tvoje oči neuvidí.“

– Muhammad Ali

Ocitáme se v boxerském ringu, kde tanečnice právě začíná svůj každodenní boj. Proč jsme právě v ringu? Protože, jak se říká, život je boj, a tvůrci se rozhodli příběh o boji a naději věnovat slavnému bojovníkovi mezi provazy i v životě, Muhammadu Alimu. Vzpomenete-li si na jeho osud, snáze také pochopíte taneční sdělení performerky.

Jak představení pokračuje, pro Markétu Vacovskou je každý krok i zcela obyčejný úkon větším a větším utrpením. Přesto se nevzdává, s bolestí i nadějí padá a zvedá se ke kroku dalšímu. Poselstvím hry se tak stává nezkrotná touha nevzdat svůj boj a vydržet, dokud nepřijde zlepšení nebo vysvobození.

One Step Before the Fall (česká verze) – Markéta Vacovská, Lenka Dusilová & Spitfire Company & Damúza from Spitfire Company on Vimeo.

Jako ve všech inscenacích Spitfire Company tvoří nedílnou součást zážitku i technické složky. V tomto představení bych chtěla vyzdvihnout scénografii Petra Boháče a Jeníka Bubala. Ring před vámi vyroste jednoduše a zlehka, prakticky z ničeho. A dále bych vás ráda upozornila na light design One Stepu. Lightdesignér Martin Špetlík vytvořil pro inscenaci svícení, které dokonale doprovází a zároveň podtrhuje taneční a herecký výkon Markéty Vacovské. Za svůj počin získal také cenu Lightdesignér roku, České taneční platformy2013. A rozhodně stojí za to si, při bezdechém sledování, všimnout i světelných kouzel, která se herečce dějí nad hlavou.

One Step Before the Fall je příběhem o boji, soubojem o vlastní důstojnost, soběstačnost a naplněním touhy vydržet, touhy vyhrát svůj boj o místo na světě. Odvažte se tedy navštívit pohybové představení a udělejte se Spitfire Company ten nebezpečný krok do tmy.

ONE STEP BEFORE THE FALL

Choreografie, tanec: Markéta Vacovská

Hudba, zpěv: Lenka Dusilová

Scénografie: Petr Boháč, Jeník Bubal

Light design: Martin Špetlík

Koncept, režie: Petr Boháč

Produkce: Studio Damúza o. s., Bezhlaví o. s., www.spitfirecompany.cz

Foto: Martin Mařák

Helena Herynková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Jediný krok od pádu

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy