Jana Semelková,  Knihy

Legrační dům s pidipidlíky – hravý dům pohádkových příběhů

Byl jednou jeden dům a ten byl veselý, barevný, postavený trošku našišato a bydleli v něm pidipidlíci. Pidipidlík je takový zvláštní tvor, co vypadá „trochu jako pidlík, jenže je menší a připomíná spíš škubulánka. Jisté to však není, protože je ještě nikdo pořádně neviděl.“ Alespoň to tvrdí pan Jiří Kahoun, jehož kniha několika veselých příběhů se jmenuje právě po domě těchto osůbek, co je mohou vidět jen děti. A také dospěláci s duší dítěte – jinak by pan spisovatel o nich nemohl vyprávět a ilustrátor Jiří Fixl by je nemohl namalovat.  Kromě veselého příběhu z legračního domu je v knize Legrační dům dalších osmnáct příběhů o dětech, ale také o motýlech, broucích, písmenkách a o dalších podivných bytůstkách, které vidí jen ti, co umí popustit křídla fantazii.

Jiří Kahoun zvesela vypráví a Jiří Fixl zvesela maluje. Devatenáct pohádkových fejetonů vzniklo pro projekt Knížka pro prvňáčka v roce 2009. Ten rok s Legračním domem odcházeli na prázdniny prvňáčci, kteří splnili zadané úkoly a jejichž třída se zapojila do tohoto projektu na podporu čtenářství, který vytvořila, prosadila a pečovala o něj Ivana Hutařová. Jen na okraj – v letošním roce vyšla již pátá Knížka pro prvňáčka a právě se chystá nová – už šestá.

Každá Knížka pro prvňáčka vzniká v ten daný rok jako jedinečná publikace pro projekt. Po tři roky taková knížka nemůže být vydána jako prodejní – nedá se nikde koupit. Tři roky tak v ní čtou jen ty děti, které ji získaly za své čtenářské dovednosti ve svém prvním školním roce. Legrační dům je již pro trh uvolněn, proto v nakladatelství Grada mohl vyjít v edici Pohádkové čtení.

Veselé příhody ze školy i louky mají jedno společné – jsou vtipné, děti v nich najdou spoustu neobvyklých slov, texty rozvíjejí jejich fantazii a dobře se čtou i těm úplně začínajícím čtenářům. Všechna vyprávění jsou sevřena v rámci – začíná se u babičky, které vnučka-prvňáček slibuje, že jí přečte (nahlas nebo potichu, jak bude chtít) pohádku a končí se také u babičky, kdy vnučka-prvňáček dočte. Pak zazvoní konec…

Knihu bohatě proilustroval Jiří Fixl veselými obrázky, na každé stránce se to barvami jen hemží. A aby si čtenáři nejen brousili jazýčky k pěkné výslovnosti a zdokonalovali se v technikách čtení, ale i bystřili své šedé buňky mozkové, mezi příběhy jsou i hádanky a rozličné čtenářské rozcvičky.

Legrační dům je veselé čtení – a nejen čtení, je také inspirací pro vyprávění podobných příhod z vlastního života. Protože všem nám se dějí veselé věci a všichni známe podivné potvůrky, které vidíme jenom tehdy, když se nám chce snít.

JIŘÍ FIXL (*1950) malíř a grafik, patří k předním českým ilustrátorům. Věnuje se intenzivně tvorbě pro děti a spolupracoval také při vzniku řady učebnic. Na svém kontě má více než sto knižních titulů pro čtenáře všech věkových kategorií, za něž získal několik prestižních ocenění. Tato knížka je již čtvrtá Fixlova spolupráce se spisovatelem Jiřím Kahounem. Rovněž další knížky (O mašinkách, Štěstíčko a kocouří dědečekŠkola je samá legrace) zaznamenaly u dětských čtenářů velký ohlas.

JIŘÍ KAHOUN (*1942) je autorem více než třiceti knih, určených převážně dětem. Mezi jeho nejznámější knížky patří například Příhody včelích medvídků, Toronto Tom, kocour z Ameriky, nebo Školník Kulda je jednička. Jeho novinky se pravidelně objevují v žebříčku dvaceti nejčtenějších knih roku, který je od roku 1994 sestavován na základě výsledků ankety dětí.

Jiří Kahoun: Legrační dům

Ilustrace Jiří Fixl

Grada, 2013

Zdroj: nakladatelství Grada

Jana Semelková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Legrační dům s pidipidlíky – hravý dům pohádkových příběhů

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy