Jana Semelková,  Knihy

Rozhlasová dramatizace Ed mc Bainovy Brokovnice – 55 minut napětí

 

Americká drsná škola. Napínavé detektivky, v nichž se mnohé řeší pěstmi a rychle taženými kolty. Šedé závity mozkové se sice také hodí, ale nejsou tolik vidět, jako u školy anglické, kde je vždy na prvním místě důkladné ohledání stop a dokonalá analýza situace. Do americké drsné školy patří americký spisovatel a scenárista Eva Hunter, píšící i pod jménem Ed McBain (rodným jménem Salvatore Lombino) a především jeho 87. revír, v kterém bravurně zločiny v městě Isola řeší Steve Carella s kolegy Bertem Klingem, Meyerem Meyerem a dalšími. Do cesty jim vstupují lepé ženy, nejlépe sekretářky podezřelých lékařů, advokátů, majitelů firem. Občas se objeví nějaká ta prostitutka, co nasměruje pátrání správným směrem a ukáže na podivná individua.  Ale hlavně jsou Mc Bainovy příběhy protkány výtečnými glosami, hláškami a bonmoty, které utkví čtenáři v mysli, pobaví, děj popostrčí o řádný kus dál.

Brokovnice je jedním z případů tohoto revíru. Autor ji napsal koncem šedesátých let. Steve Carella s týmem objasňují krvavou smrt obchodního cestujícího Andrewa Leydena a jeho krásné ženy. Těla se našla v jejich domě a zdá se, že jde o vraždu a sebevraždu, ale také by mohlo jít o dvojnásobnou vraždu – zapeklitý případ. K tomu není jisté, že mrtvý muž je majitel bytu, neboť výstřel z brokovnice mu rozmetal tvář k nepoznání. Identifikovala ho vlastní matka podle tetování na ruce. Ale detektivům se pořád něco nezdá, vše do sebe nějak příliš lehce zapadá, avšak tu a tam vyskakují podivné momenty v chování usmrcených. Nakonec se Carellovi vetře do mysli mučivá myšlenka: je mrtvý muž skutečně Andrew Leyden?

Výtečně rozehraná detektivka. Skvěle se čtoucí. A v našem případě skvěle se poslouchající. Detektivu Carellovi propůjčil hlas Pavel Soukup. Vedle něho uslyšíme v rozhlasové dramatizaci z roku 1990 Martina Zahálku (Bert Kling), Pavla Pavlovského (Meyer Meyer), Ilonu Vaňkovou (Klingova snoubenka Cindy) a mnoho dalších. Dramatizace románu se ujal Jan Strejček a užil překladu Jana Zábrany. Výborná rozhlasová hra vznikla pod taktovkou režiséra Miroslava Buriánka.

Evan Hunter, známý též jako Ed McBain, se narodil 15. října 1926 v New Yorku, zemřel 6. července 2005 ve Westonu, Connecticutu). Svá díla psal pod řadou pseudonymů. Uznání si vydobyl románem Džungle před tabulí z prostředí americké střední školy. Napsal scénář k filmu Alfreda Hitchcocka Ptáci (podle povídky Daphne de Maurier) a je autorem příběhů, které posloužily jako předlohy k televiznímu seriálu Columbo. Pod jménem McBain vytvořil desítky románů s detektivem Stevem Carellou ze smyšleného 87. revíru ve městě Isola. Připomeňme také jeho detektivky s advokátem Matthew Hopem, které také došly velkého čtenářského uznání. McBainovy detektivní romány vynikají faktografickým realismem, vypravěčskou lehkostí a pozorovatelským talentem, s nimiž autor vykresluje množství figurek svého velkoměstského panoptika.

Ed McBain: Brokovnice, překlad Jan Zábrana

Rozhlasová dramatizace z roku 1990, vydal Radioservis, 2013

Foto a ukázka: www.radioservis-as.cz

Jana Semelková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy