Share

Beránek z třeného těsta

Velikonoční svátky se nezadržitelně blíží a s nimi i období dobrého jídla a pití. Provoňte si svůj byt při výrobě tradičního velikonočního beránka.

Postup:

Heru vyndejte z lednice zhruba 3 hodiny před pečením, aby hodně změkla. Dejte ji do mísy, přisypte cukr a důkladně utřete do nadýchané směsi. Přidejte vejce, mouku a všechny přísady, kterými chcete beránka ochutit: kůru, koňak, rum nebo skořici.

Vlijte tolik mléka, abyste získali hladké nadýchané těsto. Nakonec vmíchejte kypřící prášek a těsto nalijte do máslem vymazané a namletými sušenkami vysypané formy na beránka. V troubě vyhřáté na 160–170 °C pečte 45 minut. Dobrou chuť

Ingredience:

Citronová kůra
Cukr krupice 200 g
Kypřící prášek 1 balení
Máslo na vymazání formy
Mléko 250-300 ml
Mouka polohrubá 400 g
Ostatní Bebe sušenky najemno nadrcené
Ostatní Hera 250 g
Ostatní vaječný koňak
Rum
Skořice
Vejce 2 ks

Velikonoční motýli

Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, pak suché ingredience. Vykynuté těsto rozdělíme napůl – z každého bude jeden motýl. Obě poloviny nakrájíme na 5 dílů. Každý pramen rozválíme asi na 50 cm. Rozkrojíme na 3 díly a upleteme copy.

Každý cop vytvarujeme přímo na plechu do požadovaného tvaru křídla, doprostřed upleteme tělíčko. Z kousku těsta vytvarujeme hlavičku a pak ještě 2 tenká tykadélka. Na plechu necháme ještě tak 15 minut kynout, pak potřeme žloutkem a pečeme ve vyhřáté troubě cca 15 minut na 200 stupňů.

Ingredience:

Citronová kůra 1/4 lžičky
Cukr vanilkový 1 kus
Droždí 20 g
Krupice cukr, 2 lžíce
Máslo 1 a 1/2 hrnky
Mléko 1 hrnek
Mouka polohrubá 600 g
Muškátový oříšek kousek, 1/4 lžička
Vejce 5 kusů

Maminčin biskupský chlebíček

 

O Velikonocích nesmí chybět tradiční biskupský chlebíček. Vyrobte si doma svůj vlastní podle tradičního maminčina receptu.

Máslo s cukrem utřeme do pěny, přidáme olej, žloutky, citronovou kůru a za stálého šlehání přidáváme postupně 4 lžíce horké vody. Potom vmícháme mouku s práškem do pečiva, ořechy, rozinky a kandované ovoce (nejlépe prosypané moukou) a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků se špetkou soli.

Těsto vlijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy a zvolna pečeme v předehřáté troubě. Po upečení necháme chvíli ve formě, potom vyklopíme na mřížku, aby zespodu nezvlhl a necháme vychladit. Studený polijeme čokoládovou polevou a posypeme mandlemi.

Ingredience:

Citronová kůra
Cukr moučka 15 dkg
Čokoládová poleva
Mandle 5 dkg
Mouka polohrubá 20 dkg
Olej 2 lžíce
Ostatní kandované ovoce, 2 lžíce
Prášek do pečiva lžička
Rozinky hrstka
Rum na rozinky
Vejce 3 ks
Vlašské ořechy 5 dkg

Velikonoční pletenec

Z droždí, lžíce cukru krupice a několika lžic teplého mléka necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme a promícháme se solí, změklým máslem, kváskem, zbylým krupicovým cukrem, žloutky, kůrou a mlékem. Zaděláme tužší těsto a necháme v teple vykynout asi 2 hodiny. Pistácie podélně překrojíme.

Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, do každé části zapracujeme polovinu pistácií. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Z každého dílu těsta vyválíme 3 prameny, které spleteme do volného copu. Pletence necháme vykynout na plechu ještě asi 20-30 minut a pak pečeme 30 minut.

Z moučkového cukru, citronové šťávy a vody umícháme hladkou polevu. Vychladlé pletence ozdobíme polevou, posypeme lupínky a necháme ztuhnout.

Ingredience:

Citronová kůra 1 lžička
Citronová šťáva 2 lžíce
Cukr krupice 100 g
Cukr moučka 200 g na drobenku
Droždí 1 kostka
Mandle 100 g, lupínků
Máslo 150 g + na vymazání formy
Mléko 200 – 250 ml
Mouka polohrubá 500 g
Pistácie 150 g, neosolených
Sůl
Vejce 3 žloutky+1 celé
Voda 2 lžíce

TZ J. Poláček, Tradičnírecepty.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

Jsou to jen děti. Ale mohou být i vrahy. Strašlivé lidské osudy.

Jsou to jen děti. Ale mohou být i vrahy. Strašlivé lidské osudy.

3. Prosinec 2019

Je to tak zvláštní pocit. Vždyť jsou to přece jen děti! Díváte se na ně, do jejich na první pohled "nevinných" tváří. Každý den jich spoustu potkáváte. Mohly by vůbec někomu tak strašně ublížit? Dokázaly by rozhodnout o životě a smrti? Nebo se i předem připravit na vraždu? Ano, mrazilo mě, jak už bylo napsáno v jiném příspěvku. Tuto publikaci ani snad není možné číst v poklidu. Stephan Harbort k danému tématu přistoupil zodpovědně. Žádné senzace, prostě holá fakta a stejně vám bere dech. S určitými předpoklady už knížku otvíráte a stejně stránku po stránce jste ostře konfrontováni s realitou. Pak mám

O chlup zdravější Vánoce

O chlup zdravější Vánoce

3. Prosinec 2019

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni. Celozrnné linecké bez cukru Linecké, je typický druh cukroví, který se v Čechách těší obrovské oblibě. A to až v takové míře, že nechybí na stole téměř žádné domácnosti. Vyzkoušejte letos zdravější variantu. Cukr nahraďte mrkví a klasickou mouku tou celozrnnou. V rámci úspory času použijte již nastrouhanou mrkev z řady Bonduelle Vapeur. Uvidíte, že se po těchto lineckých mrkváncích jen zapráší. Linecké mrkvánky Ingredience: 250 g