2012,  Jana Semelková,  MB

“Nekopu tajný bunkr,” říká Kateřina Hejlová. A co vy? Připravujete se “na konec světa”?

Určitě se ptáte: a jak to bude dál? Bude tento seriál „o konci světa“ z jiného úhlu, lehce a ironicky, pokračovat? Ano! A máme tu nové odpovědi od dalších zajímavých lidí.

Napsala nám Beáta Matyášová, autorka bestselleru Klára nad propastí (a redakční recenzentka má již u sebe její novinku, Karlu v pasti, takže – uvidíme ;-), a už se těšíme). Zajímavé odpovědi přišly také od Kateřina Hejlové – Šípkové, spisovatelky, která rovněž píše pod pseudonymem Katty Joyce. Je mj. autorkou románu Zabijte je všechny! nebo novely Fimbul.

Právě knížky od těchto dvou autorek, Karla v pasti a Fimbul, „bojují“ o první příčku jako nejlepší knihy v nultém ročníku Super kniha 2012. Boj je téměř vyrovnaný a napětí roste. Která z knih vyhraje? Dozvíme se až 16. prosince.

Kateřina Hejlová na obě otázky nejspíš odpovídala v tom nejlepším emocionálním rozpoložení – na Mikuláše se vrátila ze svatební cesty, kterou strávila na Kubě. Myslela při tom na konec světa? Podívejte se níže.

Napsala nám také mladá populární autorka Hana Hindráková, jejíž knihy jsou nejen o krásné a nevyzpytatelné Africe. Nejaktuálnější publikaci Hany Hindrákové, Děti nikoho, nyní vydalo nakladatelství Alpress. Z agentury mamtalent.cz pak vykřesla její novela Karibu Keňa, jejíž vydání se plánuje na rok 2013. O konci světa nám napsala také oblíbená herečka Lenka Janíková. Podívejte se, jaké přišly odpovědi:

1/ 21. 12. 2012 prý nastane konec světa. Co na páteční den plánujete Vy? Jak vnímáte ono mayské proroctví?

2/ Pokud konec světa nenastane, v což pevně věřím, s jakou knížkou či knížkami strávíte poslední dekádu roku?

 

Zdroj: Beáta Matyášová

Beáta Matyášová

1./ Konec světa? Letos? Nevěřím.

Už jsem se toho bála tolikrát, že už nechci. Přestalo mě to bavit. Usmívám se, kolik lidí ve Francii věří, že v nějaké hoře je ukryto UFO, které odnese hrstku vyvolených do bezpečí. Nechápu, proč si lidé dělají zásoby potravin a kupují místa v bunkrech. Přijde mi to jako nesmyslné plýtvání energií a vzácným adventním časem. Já si ho chci užít. Se sebou, s dětmi, s mužem a všemi našimi blízkými. Byla jsem celý rok hodná, tak se těším, že pod stromečkem najdu třeba knížku. Možná dvě:) Hlavně ne seskok padákem nebo výlet lodí …

2. / Chystám se přečíst nový román od Davida Nichollse Otázka za deset.

Zdroj: JaS

1/ Na konec světa se nechystám. Nekopu tajný podzemní bunkr na zahradě, nesyslím zásoby jídla, ani se neděsím invaze mimozemské civilizace nebo srážky s obřím asteroidem. Pokud vím, tak Mayové pro dobu, v níž se nacházíme, předpovídali tvrdé dopady materialismu, posílení ega a jeho snahy o opanování přírody, odcizení člověka od své duchovní podstaty. Nemluvili o fyzické likvidaci planety a jejich obyvatel, jen o novém počátku. S novým věkem by si lidé měli uvědomit, že se musíme stát opět součástí přírody, nesnažit se podrobit si ji, ale pokorně splynout. Takže ano, věřím, že se tento rok něco zásadního změní, ostatně už se tak děje. Věřím, že lidé, všichni lidé, konečně začnou jinak přemýšlet a jinak se chovat.

2/ Momentálně mám rozečteného Malcolma Gladwella, takže jej během svátků zřejmě dolouskám. Pak asi přijde na řadu nadílka od Ježíška. Popravdě ale budu přes svátky spíš „pohádkovat“ u televize a chodit na procházky.

Zdroj: Kateřina Hejlová
Zdroj: hindrakova.wordpress.com

Hana Hindráková

1/ Neplánuji nic zvláštního. Obávám se, že tento konec světa bude velkým zklamáním stejně jako mnohé předchozí. Nejspíš to zase nevyjde, ale neklesám na mysli, neboť naděje umírá poslední.

2/ Konec roku strávím nejspíš s korekturou sazby mojí knihy Karibu Keňa.

Když David, John a malá Susanne osiří, skončí v rukou krutého strýce. Chlapci se rozhodnou, že utečou. Sestřičce slíbí, že se pro ni vrátí. Tehdy netuší, co dívenku u strýce čeká. V Nairobi lepší život nenajdou, skončí u dětského gangu, kde platí tvrdé zákony, drogy a násilí. John se z gangu vymaní díky dívce Kioni, zatímco Davida spaluje pocit viny za smrt malé sestry…(text: Alpress)

.

Zdroj: Lenka Janíková

Lenka Janíková

1./ Mayské proroctví vnímám jednoznačně pozitivně a tak taky strávím tento den – pokud možno poklidnými přípravami na Štědrý den, návštěvou vánočních trh a večer pak v divadle odehrajeme krásné rodinné představení muzikálu Mary Poppins.

2./ O svátcích se chystám především upravovat knihu Až včera dorazíš Rebeccy Steadové, kterou budeme v lednu v rámci projektu Listování uvádět a pro tyto dny bych vzhledem k blížícím se událostem určitě doporučila knihu Mizerná karma Davida Safiera. Zasmějete se a zároveň je i nad čím se zamyslet…

Jana Semelková & MB

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy