Knihy,  MB

Hrábky drápky odpadky aneb Krasohled české poezie pro děti 19. století.

Není to jen tak obyčejná sbírka básní. Hrábky drábky odpadky jsou knihou pokladů a cest plných tajemství a poznání. Básničky na každé stránce obsahují na první pohled záhadnou kombinaci čísel. Že by to byl tajemný kód, či šifra? Můžete po těchto cifrách postupovat do dalších oddílů, jako byste otáčeli krasohledem o několik stupňů – tam či zpět. Nebo se nechat vést podobnými slovy, které jsou pod verši vypsány. I k nim jsou přiřazená čísla stránek, jež vás zavedou k dalším básním.

Na posledních stránkách rozlousknete další tajemství. Naleznete zde seznam autorů podle abecedního pořádku, či podle roku nebo místa narození – třeba natrefíte i na svého rodáka. Součástí je také seznam básní podle začátků a dokonce i podle počtu veršů. A nakonec klasický obsah.

Tento krasohled obsahuje 259 básní od 142 českých autorů a je určen, jak napovídá podtitul, dětem devatenáctého století. Ale samozřejmě i jejich dětem a dětem jejich dětí, zkrátka tomuto krasohledu je úplně jedno, kolik je komu let. Najdete v něm jednak básně určené dětem, ale rovněž básně pro děti sice nezamýšlené, zato je oslovující či dokonce oslavující.

Jistěže si krasohled můžete užít jako jakoukoli jinou knihu od stránky první do stránky poslední, o prvního oddílu do oddílu pátého. Ale větší dobrodružství zažijete, pokud budete pozorně sledovat jednotlivé nápovědy. I tímto básnickým krasohledem můžete otáčet tam i zpátky, a pokaždé získáte nový obraz.

Je to neuvěřitelné pátrací bludiště, které můžete studovat a číst a užívat si, jak si zamanete. Listovat stránku po stránce, nebo hledat básně konkrétních autorů, či využít jiný systém? A nebo se nechat jen vtáhnout verši a originálními ilustracemi Chrudoše Valouška?

Na nebi plno hvězdiček
Jak zjara sedmikrásky;
Ba na tom božím světě zde
Má vše svou mluvu lásky! (Vítězslav Hálek, Na nebi plno hvězdiček…, ukázka)

K básním, které v krasohledu nalistujete, patří ty známé i méně známé. Naleznete zde například Ukolébavku od J. V. Sládka nebo Erbenovu Polednici. K těm v současnosti méně slavným či snad zcela zapomenutým může například patřit Nevděk Marie Baarové:

Stěžoval si synek mladý
Hladě otci vous;
„Chtěl jsem psíku sousto dáti,
Ale on mne kous!“

Přikývl si otec, trpký
Úsměv zbrázdil líc;
„Chtěl jsem lidem dobře činit,
Kouslo mě jich víc!“

Hrábky drábky odpadky jsou opravdovým pokladem. Jako byste si v dětských letech vypisovali do svých deníčků verše a básničky, které vás nejvíce zaujali, a stránky si ozdobili obrázky, ať svými nebo častěji nalepenými z časopisů. Tak nějak jsme to jako děti, nebo alespoň my holky, dělaly. Byly to nádherné sešity plné nejen říkanek, básní, ale i citací a zvláštních dětských mouder, které se předávaly z ruky do ruky, a s kamarádkou jsme do nich nahlížely s jinou dávkou svátosti než do klasických knížek. Byly to jakési naše vlastní knížky. Sic autorsky neautentické, ale přesto sesbírané podle vlastního vkusu.

Hrábky drápky odpadky vás vrátí zpátky do dětství, do čítanek, knížek svých nebo po rodičích – se zažloutlými listy. Budete moci ukázat svým ratolestem, kolik krásných básniček vzniklo před dvěma staletími a které z nich ještě dnes znáte! Sic jich mnohem více upadlo v zapomnění. Přesto jsou stále tak půvabné, vtipné či jinak poutavé.

Měsíc jak pavouk bílý
rozpjal síť svou, jeden třpyt,
hvězdy, mušky zlaté, v chvíli
do té lehké příze chyt.

Vidíš, jak se souká hbitě,
chtivý jejich života,
jak se každá hvězda, v nitě
zapletena, třepotá?

A teď jedna muška čilá
přetrhla síť, letí sem,
celé moře rozvlnila
veselým svým bzukotem.
(Bajka, Antonín Klášterský)

Nejlepší způsob, jak přivést dítě ke čtení (a potažmo i k inspiraci a motivaci vytvářet vlastní tvorbu), je nabídnout mu knížku, která obsahuje působivé, krátké verše plné obrázků. Navíc Hrápky drápky odpadky je nabízejí často i na odlišně barevných stránkách. Je to jedna z těch knih, kterou by mělo vlastnit každé školáče a jehož rodiče si v ní s radostí budou také listovat.

Výbor sestavil a úžasným úvodem doplnil Petr Šrámek, stejně jako Vrchlického Začarovaný tatrmánek. Obě tyto publikace lze hrdě označit za skvosty české literatury, patřící do každé domácnosti.

Hrápky drápky odpadky ilustracemi doplnil Chrudoš Valoušek. Sytě barevné ilustrace jsou živé a plné děje a mají v sobě jakýsi klukovský elán. Jedná se o originální výrazný styl, ve kterém vždy dominuje výrazná černá barva, lemující nejen obrysy, ale doplňující i pravidelné pruhy, ať mají zdůraznit hustotu vousů či vlasů, ohyby nohavic a rukávů, proudy řek či detaily z hmyzího těla. Zbytek obrázku je vyplněný sytými barvami, které nemusí odpovídat realitě; často zdůrazňují určitou část kresby, aby nebyla přehlušena černou barvou.

Chrudoš Valoušek (1960) pro nakladatelství Plus ilustroval Ďáblův slovník, Modré květy a Český rok. Nejaktuálnější knihou je nyní z Albatrosu Hrápky drápky odpadky. Nicméně na seznamu toho má daleko víc. Jeho vlastní knihou je pak Chrudošův mix přísloví, která získala v roce 2010 Lipsku cenu za nejkrásnější knihu.

Chrudoš Valoušek vystudoval VŠUP v Praze, po té byl zaměstnán jako noční hlídač, topič a správce depozitáře. Vystavoval v Čechách a v zahraničí a získal řadu ocenění.

Petr Šrámek, Chrudoš Valoušek, Hrábky drápky odpadky. Krasohled české poezie pro děti 19. Století. Albatros 2012.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy