Kultura

Kvalitní veletrhy nebo taháky peněz z návštěvníků? Šok z Pražského herního veletrhu…

V těchto dnech probíhá v Pražských Holešovicích mimo jiné Game Expo neboli 1. Veletrh počítačových her (dále 24. Veletrh hraček a her, 3. Veletrh dětských a kojeneckých potřeb, 3. Veletrh modelů a modelářství). Na tento veletrh jsem se velice těšila a byla opravdu zvědavá, jaký bude. Po Brněnském Invexu, který býval skoro až do jeho úplného zrušení naprosto fenomenální, mě tato nová nabídka nového počínajícího počítačového veletrhu zaujala.

Šok z Game Expo

Co jsem ale zažila na vlastní kůži v pátek odpoledne, se dá jen stěží popsat. Program a plánek na Internetu sliboval dvě plné výstavní haly Křižíkových pavilonů (Haly C a D) jen pro Game Expo. Co ale nastalo uvnitř, se dá jen stěží pochopit. K mému překvapení byly výstavní plochy pouze (!) v základním pavilonu, tzn. tři haly. Z toho Střední hala Průmyslového paláce byla skoro poloprázdná. Když jsme procházeli jakési počítačové doupě, plné počítačů a návštěvníků, kteří si hráli hry, pomyslela jsem si skvělé, už to začíná… Po projetí těchto pár metrů, které obsahovalo i obrovské pódium, jsme hledali průchod k dalším halám. K našemu překvapení nás paní na Informacích doslova šokovala zprávou, že je to vše, a že další tři haly nejsou otevřené. Za nehorázné vstupné, které činilo 150,-, jsme vlastně vůbec nic neviděli. Nic nového jsme se nedozvěděli. Vlastně tam nebyl jediný stánek, ať s počítačovými hrami, časopisy nebo jiným doplňujícím zbožím.

Na okraj bych ráda zmínila, že Veletrh modelů a modelářství, měl mít také jeden svůj pavilon. Mnoho stánků tam však rovněž neměl. Ale aspoň něco…

Verdikt: Jestli máte v plánu tam zajít a máte volnou vstupenku, dojděte se podívat. Pokud vás zajímají společenské hry, jsou zde k dispozici ve velkém počtu a některé si můžete i zahrát. Pomůže vám ochotný personál, který zodpoví jakékoliv otázky. Nachází se zde rovněž velké množství hraček, kvanta puzzle za slušnou cenu a mnoho hlavolamů. Ostatní souběžné veletrhy nestojí vůbec za návštěvu. Takovou třešničkou na dortu ještě bylo, že když jsme se snažili najít průchod do dalších pavilonů, zjistili jsme, že nouzové východy jsou uzamčené!!!

PVA EXPO

Dále bych jen v kostce ráda upozornila na jiný veletrh. V období 27.9. – 30.9. probíhal podobný veletrh v PVA EXPO Praha v Letňanech. V první chvíli jsem si říkala, že by mohl být lepší. Probíhaly zde současně výstavy – 1. Veletrh videoher a interaktivní zábavy, 3. Veletrh hraček a her, 3. Podzimní veletrh potřeb pro děti a kojence, 10. Model hobby.

Veletrh Model hobby byl fenomenální. Jestli vás baví modelářství  (snad čehokoliv), rádi si hrajete s hračkami na dálkové ovládání apod., musíte tuto výstavu určitě někdy příště navštívit.

Podle SPZtek na parkovišti na veletrh přijížděli lidé z celé České republiky a nejen z ní. Také fronty tomu napovídaly. Ale až na menší tlačenici, hlavně z důvodů kočárků (protože byly nastaveny velmi úzké chodbičky mezi jednotlivými stánky a maminek tam logicky bylo velmi mnoho), byl veletrh velmi povedený.

Poloprázdný 1. Veletrh videoher a interaktivní zábavy

Vraťme se nyní k 1. Veletrhu videoher a interaktivní zábavy. Tento veletrh měl svůj celý jeden pavilon. Byl poloprázdný. Na první pohled. Nenacházely se tu totiž klasické stánky v pravém slova smyslu. Až asi na jeden, který prodával doplňky, jako je oblečení, sluchátka, flashky, to vše s motivem počítačových her. Samozřejmě se zde prodávaly počítačové hry a jiné libůstky. Ale šlo hlavně o ukázky nových počítačových her. A také o hry a způsoby hraní na přenosných a interaktivních konzolích. Bylo možné si vyzkoušet např. Nintendo Wii U, Sony Playstation 3, Microsoft Xbox 360 a přenosné Nintendo 3DS XL, Sony PS Vita. Nejúžasnější na tom bylo, že děti, ale i dospělí stáli fronty, aby si tuto možnost hraní a hlavně i sportování vyzkoušeli. Je to moderní způsob zábavy a pro většinu rodičů musí být osvobozující. Představte si, že vaše dítko už neprosedí u počítače celé dny. Sice bude doma, ale bude před televizí skákat, tancovat a všelijak sportovat. I když to není sport v pravém slova smyslu. Ve spoustě případů je rozhodně užitečný, ale i atraktivní. Stále lepší něco než nic. Pokud ho již máte doma a hrají na něm jen děti, určitě to musíte vyzkoušet také.

Verdikt: Příští rok rozhodně půjdu znova a budu se těšit na inovace. Například mě mrzelo, že tu nebyl ani jeden stánek s počítačovou a herní literaturou a chyběly zde opět počítačové časopisy, například prodej starších čísel apod. Předpokládám, že organizátoři neusnou na vavřínech a přijdou s nějakým zlepšením. Určitě také nezapomeňte a přijeďte, stojí to zato.

Autorka: Lucie Fusková

Přečtěte si také: 

Je Halloween původně evropský nebo americký svátek? Nenechte se zmást…

Foto :MB

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy