Knihy,  MB

Jak vypadá Šťastný skřítek? Podívejte se na ukázky.

Share

Max Bolliger, Šťastný skřítek. Ilustrace Petr Sís. Nakladatelství Paseka 2012.

V jednoduchosti je krása. Často jsem to slýchávala při praktickém cvičení na škole.

Jedním z takových příkladů je Bolligerův Šťastný skřítek, který v originále vyšel poprvé v Curychu v roce 1984 a nyní v českém překladu v nakladatelství Paseka. Knihu ilustroval Petr Sís. V angličtině vyšla například v roce 2005 (podívejte se.)

Jeho knihy vyzdvihují u dětí ty nejzákladnější hodnoty. Příkladem je právě Šťastný skřítek – myslel si, jak hodně by byl šťastný, kdyby mohl vlastnit všechny ty nádherné věci kolem. Nakonec zůstal opuštěný a bez fantazie. Ale musel si tou zkouškou projít, aby pochopil, jaké hodnoty jsou vskutku důležité.

Max Bolliger přichází k dětem s pochopením a trpělivostí. Některé části textu se rytmicky opakují, někdy s drobnou obměnou, z čehož vyplývá zřejmý důraz na danou myšlenku. Píše nejen pro děti, ale také poezii a prózu pro dospělé.

Letos je Maxu Bolligerovi 83 let. Zpočátku pracoval jako vesnický učitel a literatuře se začal věnoval na počátku padesátých let. Nejprve psal pro dospělé a brzy básně pro děti. Od roku 1968 je spisovatelem na volné noze a spolupracuje také se švýcarskou televizí. Obdržel řadu cen. Chcete-li se podívat na krátký televizní shot z TV archivu, pak pokračujte zde (v němčině).

Petr Sís. Zdroj: Matěj Baťha

Ilustrátor Petr Sís, Čech, žijící již 30 let ve Spojených státech, obdržel v srpnu tohoto roku v Londýně cenu Hanse Christiana Andersena, přezdívanou jako Nobelova cena za literaturu. Uděluje se od roku 1956 každé dva roky. Stal se již tak třetím Čechem, který toto ocenění obdržel. Před ním to byl Jiří Trnka v roce 1968 a Květa Pacovská v roce 1992.

Dříve Petr Sís získal například Zlatého medvěda v roce 1980 na filmovém festivalu v Berlíně, Ragazzi Award na Mezinárodním veletrhu dětské knihy v Bologni v roce 2004 a znovu v roce 2008, sedmkrát cenu The New York Times.

Právě tyto noviny se staly pro Petra Síse startovním polem na americké půdě. V nové zemi po své emigraci potřeboval získat práci a přinesl do NYT ukázku svých kreseb a byl přijat. Díky tomu se jeho ilustrace dostaly běžně do povědomí a s tím přišly i další zakázky. Oficiální stránky Petra Síse – zde.

Chcete-li nyní spojit dohromady něhu citlivých textů pro děti spolu s originálními kresbami Petra Síse, můžete tak snadno tomu dostát knihou Šťastný skřítek z nakladatelství Paseka. Podívejte se na ukázku:

Byl jednou jeden skřítek.
Nebyl ani moc hezký,
ani moc ošklivý.
Byl to docela obyčejný skřítek
a jmenoval se Toník.
Jak už to ale u skřítků bývá,
i Toník uměl něco
opravdu kouzelného,
něco, co neuměl nikdo jiný:
Toník měl překrásný hlas
a nádherně zpíval.

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy