Knihy,  Tipy na výlet

Tipy na výlety: Kde se točily filmy jako Pelíšky, Pane, vy jste vdova a jiné? Pojďte nahlédnout…

Radek Laudin. Tipy na výlety: Nejkrásnější filmová místa křížem krážem po Česku. Fragment 2011.

Nabídka kvalitního vánočního sexu

Ve Schodové ulici 4 v pražských Košířích stojí vilka, z jejíhož minibalkonku pronášel Kraus (Jiří Kodet) svá antikomunistická prohlášení. „Dávám bolševikovi rok, maximálně dva roky,“ sdělil lampasákovi Šebkovi (Miroslavu Donutilovi). Ten právě vyprovázel návštěvu ze Sovětského svazu, od níž dostal jako dárek kýčovitou muchomůrku. Později měl Kraus z balkonku další slavný miniprojev: „Proletáři všech zemí, vyližte si pr…“

U vilky se natáčela i smutná scéna, kdy Krausovi zemřela manželka (Emília Vašáryvá) a pohřební vůz odvážel rakev. Ve stejné ulici jsou i schody, po nichž stoupal Jiří Kodet cestou na třídní schůzku. Jako podkreslení této scény zněla krásná píseň Čerešně, kterou zpívala Hana Hegerová.

Škola, kde si budoval socialistickou kariéru Saša Mašlaň (Jaroslav Dušek) je ve skutečnosti budova fakulty tělesné výchovy a sportu. Stojí v ulici José Martího 296 v Praze-Veleslavíně. Na této škole učila i kantorka v podání Evy Holubové, za níž přišel později Mašlaň s nabídkou kvalitního vánočního sexu.

„Prosím tiše a rychle. Hlavně rychle,“ svolila nakonec s milováním učitelka. To ale nedopustil učitelčin syn, který sex přerušil písní Karla Gotta Ze zdi na mě tupě zírá.

Zůstalo jen u nabídky, kvalitní sex se nekonal. Nicméně co by se uskutečnit mohlo, jsou procházky dalšími místy, budovami a uličkami, vztahujících se nejen k Pelíškům.

Nejkrásnější filmová místa křížem krážem po Česku vás celkem provedou třiceti populárními filmy, jako například Noc na Karlštejně, Jáchyme, hoď ho do stroje, Jak svět přichází o básníky, Eva tropí hlouposti, Sněženky a machři, Trhák, Smrt krásných srnců, Pane, vy jste vdova!, Petrolejové lampy, Už zase skáču přes kaluže a další.

Pokud já mám chuť na poťouchlou komedii, nejraději si vybírám filmy, kde se ideálně na place setkávají mí nejoblíbenější herci jako například Iva Janžurová, Vladimír Menšík, Jiří Hrzán, Stella Zázvorková, František Filipovský  a další. A všechny mohu najít například v šílené sci-fi Pane, vy jste vdova! :

Ty konkubíno vandráků!

Zasvištěla jako gilotina. Okenní roleta setnula hlavu velkoprůmyslníka Kelettiho na zámku v Liblicích. Useknutá hlava pak ležela před zámkem v záhonu květin. V Liblicích bydlela i Evelyna Kelettiová, kterou  vtipně zahrála Iva Janžurová.

Ve filmu Pane, vy jste vdova! Musela Iva Janžurová zvládnout více rolí najednou. Jejího manžela velkoprůmyslníka hrál v Liblicích Otto Šimánek. Před zámeckým vchodem čekalo na manžele luxusní modré Volvo s řidičem. Pak odjeli do města. To ještě Kelletti nežárlil na svoji manželku. Plamen žárlivosti v něm zažehl až Vladimír Menšík, jenž hrál pobudu. Bylo to ve scéně, která se natáčela na schodech před pražským Rudolfinem na náměstí Jana Palacha. Vladimír Menšík tam na Kelettiovou křičel: „Já ti  ten tvůj pihovatej zadek roztřískám, že si rok nesedneš!“ To Kelettiho rozhodilo. Ztuhl. Intimní informace o pihách totiž byla pravdivá. Zeptal se své vznešené ženy: „Ty ses před ním svlékala?“ Kelettiho žárlivost již hořela.

Později na ženu křičel: „Ty konkubíno vandráků!“ Když ji právě vraždil na zámku. A bezvládného těla se zbavil poblíž krásného zámku Liblice u Mělníka.

Postiženi nemocí z lásky …

Když je struna jinak naladěna a místo komedie má člověk chuť na něco vážnějšího, pak ráda volím “temné” Petrolejové lampy. Abych mohla projít místy, kudy procházela nešťastná hlavní hrdinka v roli Ivy Janžurové, jejíž očekávání a radosti mládí nemohly být nikdy naplněny, je potřeba vydat se do jedné obce poblíž Benátek nad Jizerou. Vrata statku stále stojí a okolní krajina je úchvatná. Kde však se přesně nachází prostor nenaplněné touhy po lásce a rodinném štěstí, to již neprozradím.

Ale pokud jste sami zvědavi ;-), nebo chcete poznat daleko více lokalit spojených s vašimi oblíbenými filmy, nemusíte nijak zvláště googlovat a hledat indicie, fotografie, kontakty. V této – a v dalších podobně laděných publikacích (viz linky pod článkem) – Radek Laudin uvedl všechno podstatné i spolu s aktuálními obrázky a dalšími zajímavostmi.

Stejně tak jako v předchozích publikacích, o nichž jsme informovali dříve, i s touto knihou můžete procestovat Česko trochu netradičně – šlápoty po filmařích už sice dávno zarostly, ale něco tu přece zůstalo. Je to to spojení s příběhy na plátně. A protože všech třicet snímků patří do takové české “klasiky”, víte o nich jistě mnoho. Některé věty si pamatuje a umíte v pravou chvíli použít. Vybavíte si řadu scének – prostě jen tak. Ale stále to ještě není vše. Tuhle pokladnici můžete ještě doplnit o místa, kde se tyto filmy natáčely.

Tipy na výlet: křížem krážem za českými pohádkami. Kde se točil Pan Tau, Třetí princ a další pohádky?

Tipy na výlety: Pojďte se podívat na místa, kde se točily slavné české filmy.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy