Knihy

Pamatujete si na komiks z Ohníčku: Otazníky detektiva Štiky? Vyšla sbírka některých jeho příběhů.

Jiří Lapáček, Jiří Kalousek, Otazníky detektiva Štiky. Nakladatelství Albatros 2012.

Už je to dávno, kdy jsem listovala oblíbeným dětským časopisem Ohníček a v něm si pročítala tehdy tolik populární komiks Otazníky detektiva Štiky. V prvních letech byl černobílý, ale pak se přidala barevná verze; já patřím k pamětníkům vylepšeného kolorovaného Štiky.

Když se mi dostala částečná sbírka jeho příběhů, sesbíraných do vázané knižní podoby z nakladatelství Albatros, měla jsem z knížky téměř nostalgický pocit. Už jsem na detektiva zcela zapomněla a s tímto připomenutím jsem pocitově omládla o desítky let.

Platí pravidlo, že v jednoduchosti je krása a právě typické jednoduché obrázky Jiřího Kalouska se snadno srozumitelnými náměty Jiřího Lapáčka jsou toho jasným příkladem. Vždyť Jiří Kalousek kreslil detektiva Štiku celých patnáct let až do své smrti a vzniklo tak téměř 380 příběhů!

A to je již co říci o jednom z nejslavnějších dětských komiksů minulé doby.

Knížka je sice určena pro mladší čtenáře, avšak ti současní ji bohužel buď neporozumí, nebo je nepřitáhne. Detektiv Štika je obtloustlý obrýlený muž v buřince, je málo „akční“, bez “cool” hlášek, bez supervynálezů a superschopností (až na tu jeho super-bystrost, vycházející z jeho nadprůměrné inteligence a praxe v oboru) . V mnoha dílech komiksu nejsou kolem hlav žádné bubliny, text je psaný pod obrázkem.  Některé kresby pak dnešním dětem budou připadat jak ze zaprášeného archivu. Je neuvěřitelné, jak doba rychle poskočila. Klasický budík, petrolejová lampa, vytáčecí telefon…

Každý detektivní příběh se odehrává na jedné stránce, kdy detektiv Štika sbírá jednotlivé informace a důkazy a z jejich pointy pak sami nalézáte pachatele. Příběh se odehrává jen na pěti, šesti obrázcích, ve kterých získáte dostatečné množství záchytných bodů. Komiks se snadno stává zábavnou hrou – není to jen čtení, ale právě to hledání řešení konkrétního případu je na něm nejvíce vzrušující. A když si nebudete vědět rady, na kraji stránky je uvedeno, jak detektiv Štika sám dospěl k dopadení pachatele a dokonce ve kterém vydání Ohníčku se daný příběh nacházel.

Předpokládám, že Otazníky detektiva Štiky jsou výborným retro dárkem pro přítele, kamaráda, manžela, manželku 35+.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy