Knihy,  Tipy na výlet

Tipy na výlet: Za sopkami po Čechách. S praktickou příručkou z nakladatelství Grada.

Vladislav Rapprich, Za sopkami po Čechách. Grada 2012.

Několik dní pršelo a foukal vítr. Na výletování nebyla nálada, ale nemohla jsem se dočkat sluníčka, protože toto roční období k turistice přímo svádí.

V nakladatelství Grada vyšla velmi zajímavá publikace – Za sopkami po Čechách. Nejsem specialista na vulkanické procesy, ale bydlím v Pardubicích, takže má představa o sopkách na našem území byla pouze jedna – Kunětická hora jakožto dávno utichlá sopka nedaleko od mého města s úchvatným středověkým hradem a krásným okolím.

Ale podobných nádherných míst a spíše skrytých oku běžného turisty je v naší zemi velmi mnoho. Nestojí na nich hrady a kolem obchody se suvenýry. Jsou to naopak tichá, klidná, zalesněná či kamenitá místa, perfektní přírodní lokality, kam se vydáte zklidnit nervy, nadýchat čerstvého vzduchu a odpočinete si od městského ruchu a pracovního stresu.

Úvodem se autor publikace snaží rozprášit přesvědčení většiny Středoevropanů – včetně mého – že „sopečná činnost je něco … exotického, s čím se … (můžeme) setkat jedině na dovolené v dalekých krajích.“ A je také pravdou, že jsme si až po aktivitě islandské sopky Eyjafjallajökull uvědomili, že tyto lávu chrlící kopce nejsou tak vzdálené. Černý dým a mnoho novinových příspěvků v nás vzbuzoval strach, ale přiznejme si to, také touhu vidět to na vlastní oči.

V naší krajině jsou všechny sopky zcela vyhaslé, ale představují krásné přírodní dominanty a stojí za to (a beze strachu) je navštívit.

Vladislav Rapprich věnuje v publikaci samostatnou kapitolu s trochou teorie o sopkách, základní pojmy a procesy, graficky shlédnete také průběh erupce.

Ke každé lokalitě jsou uvedeny souřadnice, okres, turistické značení, cyklotrasa, dostupnost a obtížnost terénu, čím je daná lokalita fenomenální a další zajímavosti v okolí. Jednotlivá sopečná oblast je doplněna lokální mapkou, fotografiemi a textem.

Ačkoliv jste to možná ani netušili, na našem území se nachází řada míst, které lze navštívit právě v souvislosti s touto tématikou. Značné množství naleznete v Doupovských horách (např. Andělská hora, Skalky skřítků, Javorná, Radechov, Úhošť a jiné) a v Českém středohoří (Kočka, Radobýl, Milá a další), cestovat může také Západními Čechami (např. Vlčí hora u Černošíma a další), Lužickými horami, Českým rájem atd. V knížce naleznete téměř 70 sopek a krátké poznámky i okolní jiné zajímavosti.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy