inspirace z kuchyně,  Recepty,  Soňa Rivera

Čokoládová bábovka – sladké mlsání s novým receptem. A otázka do pranice: jak přišla bábovka ke svému jméni?

Máte rádi slaďounké domácí pečené bábovky? Není divu – vždyť bábovka patří k tradičním českým sladkým pečivům. Kde však taková lahůdka dostala ne zrovna (jen tak mezi námi děvčaty) „lichotivý“ název?

Každého hned napadne, že slovo bábovka pochází od „bába“, jako by snad kuchařka musela být starou ošklivou „babou“ či snad pekly bábovku jen „babičky“? To pak pokrm po jazykové stránce dospěl značné změny: neboť slovo „babičkovka“ by asi nejspíš znělo poněkud podivně. Pan prof. dr. K. Ohnesorg se domnívá podle webu Naše řeč, že za „bábovku“ vlastně mohou malé děti, majíce na mysli spíše něco k „papání“, neboť právě tahle robátka ještě tolik dobře nerozlišují znělé a neznělé hlásky. Ale s tím někteří odborníci nesouhlasí. Jsou snad kořeny slova bábovka cizího původu? Mimochodem, víte, jak se řekne turecky otec? “Baba”. Ale to si jistě nikdo nedovedeme představit, že by osmanští bojovníci při svých vpádech do našich krajin mezi krvelačnými bitkami měli čas na pečení bábovek. (Neznamená to však, že jsme si turečtinou neobohatili během těchto historických událostí náš český jazyk. Příkladem je třeba klobouk, turecky kapak).

Nicméně existuje důkaz, že lidé při křtinách dávali vždy ze zvyku „bábě“ (porodní asistentce) výslužku. A tou bylo právě nejčastěji toto sladké pečivo, a tak – je dost možné – že už to po pár úspěšných porodech a v napjatém očekávání těch dalších přišlo tak lehce na mysl: říkejme této buchtě prostě „bábovka“, když je pro „bábu“ upečená.

Tyto časy již pominuly a ať tak či onak, tato vynikající čokoládová bábovka je určená všem, kteří nepohrdnou tradiční českou pochoutkou s příchutí hříšně dobré a neodolatelné čokolády.

R E C E P T

Těsto:

2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 hrnek pískového cukru
1 vanilkový cukr
3 vajíčka
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje

3 lžíce kakaa
150 g hořké čokolády (min. s 50% podílem kakaa)
2 lžíce rumu
malá lžička strouhané sušené pomerančové kůry

Postup:

Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme pískový i vanilkový cukr, vajíčka a mléko, umícháme těsto, přidáme olej a zamícháme. Postupně přidáváme kakao, rum, pomerančovou kůru a na kousky nasekanou čokoládu (ne strouhanou, nejlépe ručně nasekanou nožem na cca 1/2 cm kousky, nebo i větší).

Hotové těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v troubě předem vyhřáté na 180 stupňů přibližně 3/4 hodiny.

Dobrou chuť!

Soňa

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy