Knihy

Klára nad propastí. Bestseller o (ne)šťastných údobích mateřské dovolené.

Beáta Matyášová. Klára nad propastí. Nakladatelství Motto ve společnosti Albatros Media, a. s. 2012

Klára je obyčejná ženská, matka dvou krásných a zdravých dětí, „užívá“ si mateřské dovolené – alespoň povrchně, v očích ostatních působí dojmem šťastné ženy a perfektně sehrané rodinky. Její život se však skládá s každodenních rutinních záležitostí.

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

Funguje jako robot – ráno vstane, připraví snídani pro muže, který odchází na celý den do zaměstnání, pak nastupuje šichta mateřské – snídaně pro děti, uklízení bytu a nepořádku po dětech, praní, žehlení, přemlouvání dětí, aby jedly, co dostanou na talíř, hraní si s dětmi, procházky ven a spousty věcí s sebou na hřiště, koloběžky, přilby, jídlo, ovoce, ubrousky, všechny nezbytnosti, které s sebou maminky stále nosí. Je v každodenním kontaktu se svými rodiči, prarodiči a kamarádkami. Téma hovoru se otáčí stále k jednomu: děti.

Je perfekcionistka, aby byt vypadal uklizeně, aby děti byly dobře vychovávané, čisté, najedené, v bezpečí, aby muž měl teplou večeři. Ulehá večer do postele vedle svého manžela jako strhaná loutka, kterou bolí hlava a záda. Hubne, je nervózní, nemá chuť jíst.

Postupně nápor neunese a zhroutí se.

Ležela jsem tam asi pětadvacet minut. Pětadvacet minut bolesti, strachu, potupy. Nechtěla jsem se takhle ukazovat před prarodiči, před dětmi. Bolest a bezmoc mi vehnaly do očí slzy.

Pak přijeli táta s mámou. Mamina se smála, snažila se situaci zlehčit. Pokusila jsem se jí úsměv oplatit. Táta mě podpíral a sunul k autu. Prášek zabral, pohybovala jsem se v předklonu. Přišla jsem si strašně stará. Na pohotovost jsem vkráčela v babiččiných pantoflích (69).

Mnoho čtenářek se může najít v některých Klářiných životních událostech. Radosti i strasti, přehnaná péče. Zanedbávání sebe sama. Ano, Klára je přesně ten typ ženy, která se snaží vyjít každému vstříc, ale na sebe už nemá čas nebo ani chuť investovat něco do sebe. Musí se naučit mít se ráda, odpočinout si a pečovat i o sebe.

Mateřská „dovolená“ je jedním z nejsměšnějších sousloví. Mnoho žen si pokládá otázku: čím si mateřská zasloužila titul „dovolená“?

Je to úžasná kniha, mnoho jsem z ní četla ze sebe sama. A měla jsem více štěstí než Klára. Každý ale můžeme skončit nad propastí. Je však dobré nalézt cestu zpět. Když máte rodinu a přátele, kteří vám mohou pomoci.

 

KJARA

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy