Glosy

Jeremy Clarkson má zase průšvih: jeho hlas můžete slyšet na satelitní navigaci.

Jeremy Clarkson má další problém. Sotva ustál kritiku za jeho slavnou větu o popravě zaměstnanců veřejného sektoru před zraky svých rodin a mohl „očištěný“ vítězoslavně projít středem BBC, tak nyní čelí další kritice. A už nejde jen o slova – v sázce je pověst BBC, smlouva a hlavně velké peníze.

Nakonec Jeremy Clarkson není v celé kauze nejčernější ovce. Jako světově oblíbenému moderátorovi mu bylo nabídnuto, aby svůj specifický hlas a ironický šarm využil pro přenosnou navigaci. Jenže radosti si dlouho neužil. Pravidla BBC se staví proti jakýmkoliv komerčním aktivitám svých moderátorů.

 

Jeremy Clarkson uzavřel smlouvu s firmou TomTom. Ta vyrobila 50 000 kusů přenosných satelitních navigací s motivem Top Gearu a fotografií Stiga. Řada kusů již byla dodána na pulty obchodů.

BBC Trust, regulační a správní orgán, se pustil do vyšetřování a uvedl, že došlo ke střetu zájmů. Tato smlouva z léta 2011 neměla být nikdy podepsána a realizována.  Žádný moderátor z BBC nesmí podporovat jakýkoliv komerční produkt. BBC Trust v úterý uvedl, že došlo k selhání dodržování redakční politiky ohledně střetu zájmů ze strany BBC Worldwide (komerční část BBC).

BBC Worldwide se však brání, že k žádému střetu zájmu nedošlo. Nicméně dodává:

„Překontrolovali jsme proces na základě doporučení mezi námi a veřejnou službou BBC pro tyto komerční záležitosti a zavedli jsme nová opatření, která zajistí, abychom se  (pro příště) vyvarovali opakování této situace,“ řekl mluvčí BBC Worldwide.

Dalším vstřícným krokem ze strany BBC Worldwide bylo, že daruje výtěžek z prodeje navigací na dobročinné účely.

Generální ředitel BBC, Mark Thompson, napadl tuto smlouvu už v září. Jeremy Clarksonovi se nápad líbil a zmínil se o navigacích  4. září v jednom ze svých článků, se kterým se pak  Thompson 29. září vydal do útoku.  Od té doby probíhalo vyšetřování, jehož výsledky byly včera v úterý zveřejněny. Jedním z podstatných důvodů bylo, že by veřejnost mohla být otřesena důvěrou a objektivitou BBC. Rovněž mohlo dojít k „ohrožení“ hodnoty a značky Top Gear.

Střet zájmu také nastává, když lidé v Top Gearu uvidí navigaci s hlasem Jeremy Clarksona v automobilu, který se v pořadu hodnotí. Nebude finální posouzení vozu nakonec ovlivněno tím, že se může eventuelně vůz nabízet v prodeji přímo s navigací? Možná je však BBC až příliš upjatá televize s kostnatými pravidly. Pochybuji, že by prodej satelitních navigací proměnil Clarksona v mírumilovného beránka, který by si najednou zalíbil staré peugeoty.

BBC Worldwide je jedna z nejúspěšnějších světových značek, která prodává v téměř 200 zemích světa; prodává knihy, hračky, oblečení, zubní kartáčky a mnoho dalších výrobků.

 

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Jeremy Clarkson má zase průšvih: jeho hlas můžete slyšet na satelitní navigaci.

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy