Ženy

Video: Muž kope ženu do hlavy. Odmítá vystoupit z auta. Jací jsou muži v Číně? Laskaví nebo násilníci?

Děsivé video koluje po internetu a dostalo se i do čínských zpráv: agresivní muž se snaží vystrčit ženu ze sedadla spolujezdce, tahá ji za nohu, ale když se žena brání, napadne ji prudkými Kung-fu kopanci. Po té ji chytne za vlasy a snaží se ji znovu dostat ven. Vzhledem k tomu, že se žena udržela na svém místě, tak držíce ji za vlasy ji muž začal kopat do hlavy a sprostě nadávat. Ubohá žena však „boj“ vyhrála, zůstala jak přikovaná na svém místě. Muž se vrátil na sedadlo řidiče a s vozem odjel.

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme zajímavé fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

 

Jaké to je však vítězství. Proč bylo lepší zůstat v autě a odjet s manželem?

Nejspíš ji muž chtěl vyhodit „za trest“ z auta a odjet bez ní. Raději zůstala s ním…

 

 

Nebylo to však poprvé, kdy kamery zaznamenaly bití ženy. V čínském supermarketu před málo měsíci zachytila místní kamera muže, jak brutálně napadl ženu přesně mířenými kopanci.

 

 

Organizace UNFPA v loňském roce zkoumala, proč v Číně roste násilí na ženách. Od té doby se situace zatím nijak výrazně nezlepšila. Výsledkem je i první náhodně zaznamenané nové video.

V čínské provincii Hunan se konal na téma rovnoprávnosti, násilí a definování mužských a ženských připisovaných charakterových vlastnosti workshop. Podle čínských idiomů vypadá dobrý muž takto:
“Měl by mít záda jako tygr a pas jak medvěd, neměl by plýtvat slzami, pokud jeho srdce není zlomené. Stojí pevně proti nepřízni osudu.“ A dobrá žena: „Měla by být milá a nápomocná, měla by být starostlivá a laskavá, měla by být dobrou manželkou a milující matkou.“

Terénní výzkum, kterého se zúčastnilo více než čtyřicet mužů a žen, měl zkoumat, jaké jsou v Číně připisované obecné vlastnosti pro muže a souvisí-li to s růstem násilí na ženách.

Čína však není jedinou zemí, kde probíhají lokální workshopy. Studie pod vedením UNDP, UNFPA, OSN Ženy a OSN dobrovolníci probíhají v sedmi zemích a sledují násilí a genderové normy v Asii a Tichomoří.

Na některých místech Číny visí plakáty, které radí ženám, kam se obrátit v případě domácího násilí. Mnohé se však bojí. Některé už sbírají odvahu a odmítají podléhat nepříjemnému tlaku.

Osvěta může napomoci všem ženám na světě, aby tyto problémy řešily dříve, než skončí tragédií.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy