Glosy

Vánoce v Africe

Křesťanští Afričané slaví Vánoce stejně jako všude jinde na světě. Na africkém kontinentě se křesťané nacházejí od středu kontinentu k jihu, islámské náboženství převládá na severu kontinentu. Místy lidé ještě věří v tradiční náboženství a hinduismus.

V Africe žije přibližně 350 milionů křesťanů a to už znamená velké vánoční svátky. Vánoční koledy zaslechnete od Ghany až po Jižní Afriku.

Koptští křesťané v Egyptě a v Etiopii se drží svého kalendáře, podle kterého slaví Vánoce, a tak se datum trochu liší od našeho.

Věděli jste, že existuje koptský kalendář? Například 1. ledna 2011 koptští křesťané měli v kalendáři 23 Koiak 1727.

Bílé Vánoce si však Afričané neužijí.

V některých oblastech, kde převažuje muslimská většina (např. v Senegalu), však přesto koupíte na trhu umělé vánoční stromky a nafukovací Santy pro křesťanskou menšinu. Lidé si předávají dárky jako všude na světě, ale ne s takovou pompou a komercionalizací. Vánoce mají spíše náboženský a duchovní ráz. Afričané jsou poměrně chudí, aby si kupovali drahé předměty. Cenné jsou učebnice, mýdlo, látky, svíčky a další praktické zboží.

Rodina večeří na Štědrý večer společně, zve i přátele a poté jdou všichni do kostela.

Vánoce jsou obdobím, které spadá na sklizeň kakaa. Lidé mají tedy o trochu více peněz než obvykle.

V Kongu se koná každoroční vánoční průvod. Lidé chodí dopoledne po vesnici a zpívají koledy. Oblečou si sváteční oblečení. Dárky si předávají v kostele. Poté pozvou přátele na večeři k sobě domů.

Na jihu Afriky si lidé nasadí papírové kloboučky, pojídají biskupské chlebíčky, krocana a vánoční pudink. Děti zde mají zrovna prázdniny – slunce pálí a pláže jsou plné lidí. V Ghaně si dají k štědrovečerní večeři národní fufu a polévku „okra“. Zimbabwané spořádají spoustu chleba s džemem, čaj a kozí maso.

Vánoční stromky jsou buď umělé, nebo si lidé ozdobí mangovník. V Nairobi ve výlohách obchodů je k vidění umělý sníh.

Veselé Vánoce v několika afrických dialektech a jazycích podle goafrica.about.com

V Akan (Ghana) Afishapa
V Zimbabwe Merry Kisimusi
V afrikánštině (Jižní Afrika) Geseënde Kersfees
V Zulu (Jižní Afrika) Sinifisela Ukhisimusi Omuhle
V Swazi (Svazijsko) Sinifisela Khisimusi Lomuhle
V Sotho (Lesthoto) Matswalo Morena Mabotse
Ve svahilštině (Tanzanie, Keňa) Kuwa na Krismasi njema
V Amharic (Etiopie) Melkam Yelidet Beaal
V egyptské (Egypt) Colo Sana wintom tiebeen
V Jorubština (Nigérie) E Ku odun, e hu iye dun!

 

 

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy