Glosy

V sobotu hackeři v maskách obsadí britský Parlament

V sobotu 5. listopadu bude ve Velké Británii a zejména v Londýně velmi horko. A není tu řeč o počasí. Británie slaví Noc pálení ohňů (Guy Fawkes Night), což by se dalo také volně přeložit jako „(politické) spiknutí střelného prachu“.

Nepovedený atentát

Tato událost, kdy na její počest dnes někteří Britové nosí po tváři černobílé masky a pálí figuríny Guye Fawkese, se traduje od roku 1605. Tehdy na trůně seděl Jakub I. Stuart, jenž 5. listopadu přežil pokus o atentát. Od té doby na oslavu lidé začali kolem Londýna zapalovat ohně. Tehdejší politici nechtěli zůstat ve znamení úcty záchrany panovníka a režimu pozadu, a tak o pár let později označili tento den jako obecně uznávaný den díkuvzdání za neúspěch spiknutí.

Jak už ale bývá zvykem, často se symbolika či podtext nějakých veřejně platných svátků přesouvá v daný den či v rámci nějakého výročí k vyjádření určitých politických postojů, nespokojenosti, revoltě a masovým demonstracím. Místo Guya Fawkese tak naštvaní Britové v minulosti třeba upalovali figurínu papeže či jinou významnou osobnost. Od konce 19. století svátek doplnili ještě veřejnými ohňostroji.

Atrakce pro děti a demonstrace

V současné době jsou oslavy spojeny také s mnoha atrakcemi pro děti. Na jedné straně zábava, na druhé rozzlobení aktivisté, kteří ve „zlověstných“ černobílých maskáchhodlají ve výroční sobotu pochodovat Londýnem a poté vstoupit do Parlamentu pod hlavičkou „Anonymní hnutí“. Před zhruba čtyřista lety vtrhl nejspíš podobně naštvaný muž do Parlamentu se sudem střelného prachu, aby celou budovu vyhodil do povětří,

Malcolm, člen hackerské skupiny Anonnymous podle CNN řekl: „Bude to večer, na který naše vláda nikdy nezapomene. Naše vláda by nás měla očekávat.“

Pochod bude přehrávat jednu z posledních scén filmu “V jako Vendeta”, který byl natočen podle komiksu Alana Moorea o tajemném maskovaném revolucionáři, který se snaží svrhnout totalitní režim. To se Fawkesovi nepodařilo.

S ďábelským úsměvem

Maska Guye Fawkese se na vás dívá s ďábelským úsměvem, černým knírem a bradkou na porcelánově bíle vymalované tváři. Tato maska se právě stala talismanem pro novou generaci aktivistů.

Mohli jste ji za poslední měsíc vidět v protestech od Oaklandu po Hong Kong. Mezinárodní skupina Anonymous s ní vstupuje do ulic a vyjadřuje nespokojenost s chamtivostí firem a rostoucími sociálními nerovnostmi. Poprvé ji použili v roce 2008.

Naštvaní hackeři

Jedná se o skupinu hackerů, která je známá svými internetovými útoky na významné banky a vládní agentury. Nejprve její členové nosili masky, aby zakryli svou identitu při veřejných protestech proti Scientologické církvi v roce 2008.


Zakladatel Wikileaks Julian Assange měl také tuto masku při shromáždění v katedrále svatého Pavla v Londýně.

Podle slov skupiny Guy Fawkes byl jediný muž, který vstoupil do Parlamentu s poctivými úmysly¨.

Masku mají členové hnutí na tváři podle slov zakladatele Anonymous hlavně proto, aby mohli vstoupit do ulic, vyjádřit svůj názor a nebát se represe.

Někteří fanouškové říkají, že nemají problém s tím, aby ukázali svou identitu, nicméně se jim toto symbolické vyjádření líbí.

Masky, symbol odporu pro ziskuchtivost, však velmi dobře vydělávají

V loňském roce se jich prodalo zhruba na 100 000 kusů. Ale aktivisté říkají, že není třeba si kupovat oficiální licencovanou masku, můžete si ji sami vyrobit nebo koupit za tři libry někde na stánku.

Terorista nebo hrdina?

Byl však Guy Fawkes skutečně takový hrdina, který chtěl svět zbavit špatné vlády? Nejspíš jeho plány nebyly tak idylické, jak si je maluje Anonymous, který vědomě převzal celou symboliku. Ve skutečnosti chtěl Fawkes vrátit na trůn katolickou vládu. Ale různé skupiny po celá staletí v něm nalézaly odkazy a hledaly odpovědi. Byl Guy Fawkes terorista nebo bojovník za svobodu?

 

 

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy