Glosy

Ceny harddisků se šroubují do výšin. Jen tak brzy to lepší nebude.

Čekáte zlaté časy v počítačové technologii? Ty momentálně zamrzly. Zdálo se, že technologie je nepřekonatelná, dere se neúprosně kupředu, stále dokonalejší a levnější a hlavně masově dostupnější. A pak ji přemohla příroda.

Hard disky se pomalu stávají nedostatkovým zbožím. Ceny se šroubují do maximálních výšin a ještě není konec. Dnes už tak vysoké ceny ještě porostou.

Důvod? Katastrofální záplavy v Thajsku. Zatímco jste si před pár dny mohli koupit HDD za pár stovek, dnes už můžeme mluvit o několika tisících. Ceny rostou u maloobchodníků dokonce až o 100 %. Dodavatelé zdražují zatím v průměru o 60%. Obchodníci se snaží předzásobit, jak jen se dá. Zatím.

Absolutní krizi bychom měli zaznamenat v prvním čtvrtletí roku 2012. Ale to už by měla vysvítat alespoň nějaká naděje. Globální dodavatelský řetězec HDD podle oficiální zprávy by měl v následujícím čtvrtletí zahájit produkci.

Zástupce firmy uvedl, že získal zpátky zařízení na výrobu pevného disku a podle jeho (snad ne jen optimistických slov) by samotná výroba mohla v krátké době začít.

Není však až tak zcela vyhráno. Neboť ještě záleží na jejich hlavním dodavateli komponent, japonské firmě Nidec. Nidec zajišťuje na 80 % celosvětové produkce motorů do HDD a 30 % jejich kapacit se nachází v Thajsku a Tchaj-wanu v Min Aik Technology, která byla velmi vážně poničena povodněmi a nemůže v brzké době obnovit původní výrobu.

Nejvíc ohrožena je výroba HDD Western Digital. Závody na výrobu jsou v Číně, na Filipínách, v Malajsii a Singapuru.

Společnost dodávala ve třetím čtvrtletí na 58 milionů kusů HDD, ale po té, co přišla o své závody v Thajsku, zaznamenala firma úbytek 40 % oproti původní kapacitě. Což představuje čtvrtletně 24 milionů kusů. Navíc prozatím má firma ještě nějaké skladové zásoby, které budou vyčerpány v prvním čtvrtletí roku 2012.

Western Digital před katastrofou dodával 45% své výroby pro OEM; tj. společnosti, které HDD potřebovaly jako další komponentu  do počítačů pro další prodej, a zbývajících 55% distribuoval Western Digital do maloobchodní sítě.

//

<a href="http://www.pojisteni.cz/d/71209"
title=”Povinné ručení,havarijní,hypotéky”>Pojištění.cz on-line

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy