Glosy,  kočky,  zdraví

Fosforeskující kočky v boji proti AIDS

geneticky modifikovaná kočka v boji proti AIDS

O kočkách se toho říká hodně. Že mají devět životů. Že když černá kočka přejde přes cestu, nosí smůlu. Že jsou přítulné, ale neovladatelné. Že vždycky zůstanou pány svého osudu. Ale co když vám přes cestu přeběhne fosforeskující kočka? Myslíte, že blouzním? Kdepak!

Fosforeskující kočky byly vyvinuty vědci v klinice Mayo, aby pomáhaly v boji proti AIDS, a to jednak  u koček, ale i u lidí.

Kočky mají geneticky modifikovanou bílkovinu, která je ochraňuje před infekcí FIV (kočičí imunodeficience), což je kočičí verze HIV.

Zvláštní záření jak ze science fiction – návštěva z cizí planety – bylo způsobeno tím, že se do genu vložil genetickým materiál, vzatý z medúzy, a k tomu se přidal gen, který je rezistentní vůči FIV. Pokud geneticky modifikovaný kočičák zářil, vědci také věděli, že je odolný vůči FIV. Bez záření to nešlo.

“Jednou z nejlepších věcí na tomto biomedicínském výzkumu je, že je zaměřený na prospěch zdraví lidí i koček,” říká Eric Poeschla, molekulární biolog z Mayo kliniky a přední autor studie, publikované v Nature Methods .

“Může to pomoci stejně kočkám jako lidem,” řekl Poeschla v tiskové zprávě.

Gen, který chránil transgenní mourovaté kočky před FIV, byl původně opičí rh faktor. Křížení kočky a opice je nemožné. Nicméně z dnešního pohledu, kdy po světě chodí fosforeskující kočky, co se ještě může zdát být nemožné? Vědci za pomoci genetického inženýrství však do kočky rh factor makaka dostali.

Použili techniku, při níž se užívá gamet (gamet je sexuálně reprodukční buňka). Je to trošku krkolomná technika, při níž se vloží požadovaný gen do kočičího vajíčka dříve, než je oplodněno spermií.

Výsledná koťata produkují opičí bílkovinu, která má omezující faktor známý jako TRIMCyp, a k tomu září jako medúzy ve tmě díky zelenému fluorescenčnímu proteinu.

Dobrou zprávou je také to, že takto geneticky upravená koťata neztrácí svou schopnost reprodukce a zmutované geny přenáší na další potomky. Kočky byly zdravé a nejevily žádné negativní známky, spojené s genetickou změnou.

Ačkoli tento postup přímo neléčí FIV, HIV nebo AIDS, přesto může pomoci pochopit, jak mohou vědci využít některé bílkoviny, respektive jejich restriktivní faktory v genové terapii proti smrtelným nemocem. Vzhledem k tomu, že FIV je značně podobný HIV, mohou luminiscenční kočky pomoci objasnit, jak obě nemoci (vy)léčit

Možná že nakonec zářivé kočky přilákají i chovatele, kteří budou chtít chovat tato zvířata právě pro jejich fosforeskující vlastnosti. Ani bych se nedivila, kdyby to přišlo jako „cool“ módní novinka, jejíž původní záměr byl zcela odlišný. Nicméně kliniky Mayo mají v úmyslu množit a studovat tyto kočky výhradně na pomoc v boji proti AIDS.

Takže žádné úžasné přírůstky pro nějakou Halloween party.

Foto: Mayo clinic

 

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy