Knihy

Nesnášíte své zaměstnání? Chtěli byste dělat přesně to, co vás baví, a dostat za to zaplaceno?

Share

John Williams, Jak dělat, co vás baví a dostat za to zaplaceno. Grada 2012.

Máte taky někdy pocit, že jste otroky své práce, že děláte něco, co vás vůbec nebaví? Když si spočítáte, kolik hodin denně a potažmo v životě strávíte ve svém zaměstnání, pak by si člověk měl položit další otázku: chci skutečně trávit tolik času něčím, co mne ubíjí?

John Williams nabízí alternativu: chce udělat z dělníka „hráče“. Hráč pracuje tvrdě a možná ještě tvrději než normální zaměstnanec, rozdíl je hlavně v tom, že dělá to, co ho baví a o to víc sám dobrovolně věnuje času své práci. Práce se stala koníčkem nebo koníček prácí? Lze vůbec “hraní” říkat práce? Nejspíš by se mělo, když jsou za to peníze.

V prvé řadě musíte rozřešit tajemství, co opravdu chcete. Někteří lidé vědí už odmalička, co by chtěli dělat, jen se bojí začít. Důvody mohou být různé, mj. strach opustit zaměstnání, ve kterém mají jistý příjem, strach z nejistoty obecně, přesvědčení, že právě tento můj koníček je nevýdělečný, neprodere se k úspěchu apod. Williams vám ukáže, jak najít to, v čem jste dobří a jak začít pro to něco dělat. Nikdo neříká, že musíte ze dne na den opustit své zaměstnání, ale začít lze.

Jestliže už víte, co dělat a svou činnost jste nastartovali, dalším krokem je dosažení úspěchu. V současné době se totiž při správném přístupu dá vydělat úplně na všem. Budete si tedy hrát a vydělávat. Budete šťastnější a cítit se lépe. Život má poté větší smysl. Vybudujete si své jméno a budete schopni vyprodukovat ze svého koníčku neodolatelnou nabídku. Zjistíte, že lidé chtějí přesně to, co děláte právě vy. Postupně přejdete od „drobné hry“ až na plný úvazek. Váš koníček se stane nejen vaší prací, ale i zdrojem bohatství.

Neznám mnoho lidí, kteří si umí v životě opravdu užívat – právě svou prací. Jedním pro mne výstižným příkladem jsou třeba moderátoři pořadu Top Gear. Když vidím Jeremyho Clarksona, jak si „hraje“ v talk show, užívá si jízdu autem, cestuje po světě, poznává místa, kam by se běžně nedostal, to je hráč! Ten přesně dělá to, co ho baví, a ještě ho za to platí! Ale nemusíte být slavným moderátorem, abyste si život také pořádně užili.

Dalším trefným příkladem, na které si ráda vzpomenu, je J. K. Rowlingovou. Před pár lety byla “jen” matka samoživitelka na sociálních dávkách, která v kavárně vysedávala s notebookem a plnila si svůj sen z dětství – psala Harryho Pottera.

Autor této publikace uvádí další názorný příklad – Petru Barranovou, která jezdí po Velké Británii s čokomobilem, cestuje po festivalech a prodává gurmánskou čokoládu. Vždycky chtěla cestovat a vždycky milovala čokoládu. A tak spojila obě věci dohromady, užívá si a vydělává.

Jste si tedy jisti, že chcete stále zůstávat ve svém nudném zaměstnání, i když vás to celou dobu táhne jinam? Na kdy to chcete odkládat? Víte přesně, jak dlouho budete žít, kolik budete mít stále energie? Neměli byste mrhat svým talentem a pokud nevíte, jak začít, zkuste to s Johnem Williamsem. Tahle kniha je opravdovou “nabíječkou”, jak naplánovat a realizovat své nápady, odhodit strach a přitom se nezruinovat a začít úspěšně vydělávat.

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy