zdraví

Koření kari a čaj maté v boji proti rakovině tlustého střeva

Máte rádi pokrmy okořeněné kari? Pak vyjma oblažení svých chuťových buněk „bojujete“ také proti rakovině.

Úmyslně jsem to zjednodušila, abych přilákala vaši pozornost. Výzkum je zatím v rané fázi – účinnost kari proti rakovině byla doposud zjišťována jen v laboratorních podmínkách, nicméně už brzy se bude podávat ve Velké Británii také nemocným pacientům vedle klasické chemoterapie.

Tu úžasnou žlutou barvu koření kari způsobuje kurkumin (v potravinářství se označuje jako E 100). Podle vědců právě kurkumin umí bojovat proti rakovině tlustého střeva.

Rakovina tlustého střeva patří k jedněm z nejnebezpečnějších rakovin vůbec a často za ni mohou právě naše špatné stravovací návyky. Zjednodušeně lze říci, tam, kde se uchytily fastfoody, tam vzrostl počet nádorů tlustého střeva. Právě nadbytečný příjem tuků v potravě je jedním z nehrozivějších faktorů. K dalším faktorům patří kouření, dědičnost a starší věk.

Rakovina tlustého střeva nebo nezhoubné polypy lze zjišťovat pomocí kolonoskopie, které není zrovna příjemným vyšetřením, nicméně v současné době již není bolestivé. Jinou metodou, kterou uvedla izraelská firma Bio Mark, je levnější a pohodlná analýza krevního vzorku.

Příznakem, jak můžete poznat, že se v těle děje něco nekalého, jsou například krev ve stolici, průjem nebo naopak zácpa, křeče, zvracení a úbytek na váze.

Kari však není jedinou „novinkou“ na trhu s přírodními zdroji, jak bojovat už proti samotnému nádoru. Před několika měsíci vědci přišli také se zjištěním, že výluh z listů cesmíny paraguayské má rovněž příznivé účinky. Jinak se tomuto čaji říká čaj maté a v laboratorních podmínkách bylo zjištěno, že deriváty kofeinu obsažené v tomto čaji dokázaly zničit nádorové buňky tlustého střeva.

Zlato jihoamerických domorodců, čaj maté, dodává také tělu energii a zahání hlad, pročišťuje střeva, působí projímavě a močopudně a posiluje imunitní systém.

Nejlepší prevenci je tedy jíst bohatou stravu na zeleninu a vlákninu, nekouřit, k tomu si dopřejte čaj maté a neodbývejte se ani kořením kari.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy