Share

Cukrfree

Jde to i bez cukru? Při vyslovení této otázky si mnoho lidí představí buď trýznivou dietu, která vám upře všechno dobré jídlo, nebo diabetes. Možná jste se již setkali s termínem „cukrfree“. Ve své podstatě se vskutku nejedná o žádnou redukční dietu, která vám pomůže zhubnout do plavek, ale o životní styl. Důvodů, abyste se zbavili závislosti na cukru, je spousta. A v první řadě by to mělo být vaše zdraví. Vedlejším efektem je shození nějakého toho kila navíc, hezčí pleť a emoční stabilita.

Rozhodnout se pro cukrfree co se jídelníčku týká, většinou skutečně znamená vzdát se oblíbených pochoutek, neboť cukr dáváme snad do všeho. Bývá to jedno z nejtěžších rozhodnutí v životě, protože sladké je prostě sladké. Cukr je báječná droga a už jen ten prvotní pocit, kdy se rozplyne na jazyku, je prostě úžasný. Ano, četli jste správně – cukr je droga a jeho užívání, v současné době spíše nadužívání, by vůbec nemělo být normální a rozhodně není zdraví prospěšné.

Janina Černá, autorka publikace Cukrfree, která díky této metodě navždy vyřešila své problémy s bulimií, nabízí čtenářům řadu receptů, které mohou rovněž pomoci i ostatním lidem s podobnými problémy – se závislostí na sladkém – a udělat život krásnější, zdravější, bohatý na chutě a to i bez cukru. Život bez cukru je dlouhodobě udržitelný, a to i bez jakéhokoliv omezování.

Recepty v její knize jsou nízkofruktózové, většina je rovněž i nízkosacharidová s větším obsahem tuků a všechny jsou zároveň bezlepkové. Kniha zahrnuje kompletní menu (snídaně, hlavní jídlo, večeře, svačiny, přílohy a dezerty)

Inspirujte se některými z receptů:

KOLÁČ ZE ŠPAGETOVÉ DÝNĚ

špagetová dýně

INGREDIENCE

1 velká nebo 2 menší upečené špagetové dýně
1 větší cuketa
1 nasekaná červená cibule
4 nasekané stroužky česneku
1 plechovka krájených rajčat
1 lžíce oregana
250 g na kostičky nakrájených portobello žampionů
200 g sýra ricotta
20 g strouhaného parmazánu
3 vejce
200 g strouhaného sýra
himalájská sůl
pepř
ghí
olivový olej
čerstvá bazalka

POSTUP

Ve větší pánvi rozehřejeme ghí a přidáme na kolečka nakrájenou cuketu, kterou z každé strany dozlatova orestujeme. Cuketová kolečka poté vyskládáme na papírovou utěrku, osolíme a překryjeme další papírovou utěrkou nebo ubrouskem, abychom odstranili přebytečnou tekutinu.

Do pánve po cuketách přidáme ghí, které necháme rozehřát. Poté vložíme nakrájenou cibuli, kterou na středním plameni restujeme, dokud nezačne zlátnout. Poté přidáme nasekaný česnek a houby a společně dalších pár minut restujeme. Do směsi přidáme krájená rajčata a oregano, směs promícháme a za občasného míchání necháme probublávat, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu. (Je nutné, aby omáčka byla opravdu hustá, jinak by koláč nedržel tvar).

Ve středně velké míse smícháme ricottu, parmazán, vejce, sůl a pepř. Vlákna z upečené špagetové dýně vložíme do cedníku a vymačkáme veškerou přebytečnou tekutinu. Poté špagetovou dýni přidáme do ricottové směsi a důkladně promícháme.

Formu na pečení o průměru 23 cm vymažeme rozehřátým ghí a na její dno rozprostřeme směs z ricotty a dýně. Poté na směs vyskládáme grilovanou cuketu, na cukety opatrně přidáme vrstvu rajčatové omáčky a vše posypeme strouhaným sýrem.

Koláč vložíme do trouby a pečeme dozlatova 30-40 minut. Hotový koláč necháme chvíli vychladnout, nakrájíme, posypeme čerstvou bazalkou a zakápneme olivovým olejem a podáváme.

CHCETE SI VYROBIT DOMÁCÍ GHÍ?

Ingredience: 2 až 3 kostky másla. Budete také potřebovat plátýnko nebo utěrku.

POSTUP

domácí ghíMáslo vložíme do hrnce a na mírném plameni necháme rozehřát. Mezitím si připravíme kus plátýnka a nádobu, ve které budeme ghí skladovat. Rozehřáté máslo necháme na mírném plameni 20–30 min jemně probublávat. Během procesu se nám vytvoří tři vrstvy – vrstva pěny na povrchu, kterou odstraníme lžící, vrstva tekutého máslového tuku uprostřed a usazenina z mléčné bílkoviny na dně, která se nakonec přecedí. Signálem, že je ghí hotové, je nazlátlá barva, lehká oříšková vůně a nahnědlá usazená bílkovina na dně hrnce. Máslo necháme chvíli vychladnout a poté ho přes plátýnko přecedíme a přelijeme do suché uzavíratelné nádoby, ve které hotové ghí skladujeme.

Pozn.: Výroba ghí je poměrně jednoduchá, nicméně je nutné přesně dodržet postup, aby se nám mléčná bílkovina příliš nepřepálila. Osobně ghí vyrábím ze 2 až 3 kostek másla, abych ušet- řila čas. Záleží na vás, zda si nejdříve výrobu vyzkoušíte s jednou kostkou, popřípadě se do ghí rovnou pustíte ve velkém. Na přípravu budete potřebovat pouze máslo, hrnec a utěrku nebo kus plátýnka, přes které přepuštěné máslo přecedíte.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ RECEPTY

DOMÁCÍ KOKOSOVÉ MLÉKO

domácí kokosové mlékoINGREDIENCE

1,5–2 hrnky strouhaného kokosu

4 hrnky vody

BUDETE TAKÉ POTŘEBOVAT mixér cedník plátýnko

POSTUP

Kokos vložíme do mixéru a přidáme vodu. Mixujeme několik minut tak, aby se na hladině a po stěnách mixéru vytvořila tužší kokosová „smetana“. Hotové mléko přecedíme nejdříve přes cedník, abychom se zbavili převážného množství kokosu, poté přes plátýnko pro odstranění zbývajících kousků kokosu.

Příchutě: Pokud chcete své kokosové mléko ochutit, vložte ho po přecedění znovu do mixéru a mixujte společně s vanilkovým extraktem pro vanilkovou příchuť, s 1/2 hrnku mražených lesních plodů pro ovocnou příchuť nebo se 2 lžícemi raw kakaa a 1/2 lžíce vanilkového extraktu pro čokoládovou příchuť.

DOMÁCÍ JOGURTOVÝ SÝR

domácí jogurtový sýrINGREDIENCE

1 kg řeckého jogurtu

3/4 lžičky himalájské soli

1 lžíce extra panenského olivového oleje

bylinky (kopr, petržel, bazalka, máta)

BUDETE TAKÉ POTŘEBOVAT plátýnko na sýr, větší cedník, hlubší mísa (dno cedníku se nesmí dotýkat dna mísy), papír na pečení

POSTUP

Cedník položíme na okraje hlubší mísy tak, aby se jeho dno nedotýkalo dna mísy, vylo- žíme ho plátýnkem na sýr a pomocí lžíce přemístíme jogurt do středu cedníku. Poté zvedneme všechny cípy plátýnka, zatočíme je a vymačkáme z jogurtu přebyteč- nou tekutinu. Plátýnko převážeme a pověsíme na 3–4 dny do lednice. (Nezapomeňte pod zavěšeným sýrem nechat hlubší talíř nebo misku na odkapávání). Hotový sýr vyndáme z plátýnka a přemístíme do větší misky. Přidáme sůl, bylinky a olivový olej a vše důkladně promícháme. Poté sýr rozdělíme na dvě části. Každou z nich vložíme na připravený papír na pečení a zabalíme do válečků, jejichž konce zatočíme nebo zavážeme, aby se sýr nevysušoval. Skladujeme v chladu po dobu max. 2 týdnů.

Spoustu další zajímavých a zdravých receptů naleznete v publikaci CUKRFREE, Janina Černá, nakladatelství CPRESS, 2016.

Rovněž se můžete podívat na Janin blog zde – https://cukrfree.cz/

MB

Nejnovější příspěvky na webu:

Kelly Barnhillová: Dívka, která upíjela měsíc

Kelly Barnhillová: Dívka, která upíjela měsíc

16. Červen 2018

Famózní úspěch této knihy v zahraničí lze podle mě přičítat dvěma věcem: nádherně a jímavě, leč velmi překvapivě rozbalovaným charakterům postav. A potom příběhu, ve kterém si čtenář každého věku i založení najde to svoje. Od mystiky k akčnosti, od jemných linií příběhu, až po chvíle, kdy jednotlivé řádky zazní jako osudové volání do boje. Dívka, která upíjela měsíc je jednou z obětovaných holčiček, které se každoročně nechávají napospas v černém lese pro zlou čarodějnici. Ne, nikdo se neptá, co se s dětmi stane... Ale jedno je jisté. Z druhé strany lesa je už na cestě čarodějnice, obyčejně má nějakou tu ptačí podobu, aby se jí rychleji cestovalo,

Hans Rath: A Bůh pravil: Musíme si promluvit

Hans Rath: A Bůh pravil: Musíme si promluvit

16. Červen 2018

Odpočinek sladký jako nadýchaná šlehačka. Mozek odpočívá, duše se usmívá a od jemného vtipu a plné chuti vám radostí poskakuje každá buňka v těle. Jo, tak takové čtivo je vážně na jedničku. A Hans Rath to skutečně umí. Když Bůh praví, že si musíte promluvit, nedá se to odmítnout. Za prvé by to byla škoda, za druhé by to vůbec nešlo, protože vás ten člověk bude neustále pronásledovat. No jo, když jste psychoterapeut, tak je to první volba. Protože možná to je skutečně tak, Bůh šest dní tvořil lidstvo, sedmý den odpočíval a osmý vyhledal psychologa. A volba padla na Jakoba Jakobiho v Berlíně. Jednu

Kerstin Simoné: Thovt, projekt lidstvo

Kerstin Simoné: Thovt, projekt lidstvo

16. Červen 2018

Kerstin Simoné mne jako autorka zaujala natolik, že jsem si o ní musela hned něco vyhledat. Něžná blondýnka ponořená až do hlubin jakéhosi poznání boha Thovta, odhalující skryté pravdy a moudrost? No, na toto téma napsala množství knih a vydala také cédéčka s meditacemi. Pořádá semináře nejen v Německu, kde žije, ale také v Rakousku a Švýcarsku, a předává tím nejrůznější nauky dávno zapomenuté, nebo záměrně potlačované společností. Možná se to dá pochopit i z této knihy, Thovt, projekt lidstvo, která pojednává o historii lidstva, jeho vývoji a o skrytých schopnostech, které nám zatím byly skryty. Velká část čtiva je obecně známých pravdách, které rozebírá právě

Velmi lidské povídky

Velmi lidské povídky

29. Březen 2018

Muž, jenž podezřívá ženu z nevěry, žena toužící po dítěti, chlapík, který naoko zvládá vše, ale moc dobře ví, že je jen šikovný babral. Ti a mnozí jiné jsou hrdiny povídek v nové sbírce Nelidské zdroje. Monika Petrlová už čtenářům předvedla, že povídka je jejím oblíbeným literárním útvarem. Po dvou úspěšných povídkových souborech – Hafni! a jiné povídky a Mrkev pro vězně – se vrací se třetí sbírkou Nelidské zdroje. Nelidské zdroje se v deseti povídkách zaměřují na dnešní uspěchanou dobu, kdy nás společnost tak trochu tlačí k rychlosti, odtažitosti, z lidí se stávají zdroje a ze všech jsou manažeři, asistenti  či specialisté. Mezilidské vztahy však nikdo