Share

Cukrfree

Jde to i bez cukru? Při vyslovení této otázky si mnoho lidí představí buď trýznivou dietu, která vám upře všechno dobré jídlo, nebo diabetes. Možná jste se již setkali s termínem „cukrfree“. Ve své podstatě se vskutku nejedná o žádnou redukční dietu, která vám pomůže zhubnout do plavek, ale o životní styl. Důvodů, abyste se zbavili závislosti na cukru, je spousta. A v první řadě by to mělo být vaše zdraví. Vedlejším efektem je shození nějakého toho kila navíc, hezčí pleť a emoční stabilita.

Rozhodnout se pro cukrfree co se jídelníčku týká, většinou skutečně znamená vzdát se oblíbených pochoutek, neboť cukr dáváme snad do všeho. Bývá to jedno z nejtěžších rozhodnutí v životě, protože sladké je prostě sladké. Cukr je báječná droga a už jen ten prvotní pocit, kdy se rozplyne na jazyku, je prostě úžasný. Ano, četli jste správně – cukr je droga a jeho užívání, v současné době spíše nadužívání, by vůbec nemělo být normální a rozhodně není zdraví prospěšné.

Janina Černá, autorka publikace Cukrfree, která díky této metodě navždy vyřešila své problémy s bulimií, nabízí čtenářům řadu receptů, které mohou rovněž pomoci i ostatním lidem s podobnými problémy – se závislostí na sladkém – a udělat život krásnější, zdravější, bohatý na chutě a to i bez cukru. Život bez cukru je dlouhodobě udržitelný, a to i bez jakéhokoliv omezování.

Recepty v její knize jsou nízkofruktózové, většina je rovněž i nízkosacharidová s větším obsahem tuků a všechny jsou zároveň bezlepkové. Kniha zahrnuje kompletní menu (snídaně, hlavní jídlo, večeře, svačiny, přílohy a dezerty)

Inspirujte se některými z receptů:

KOLÁČ ZE ŠPAGETOVÉ DÝNĚ

špagetová dýně

INGREDIENCE

1 velká nebo 2 menší upečené špagetové dýně
1 větší cuketa
1 nasekaná červená cibule
4 nasekané stroužky česneku
1 plechovka krájených rajčat
1 lžíce oregana
250 g na kostičky nakrájených portobello žampionů
200 g sýra ricotta
20 g strouhaného parmazánu
3 vejce
200 g strouhaného sýra
himalájská sůl
pepř
ghí
olivový olej
čerstvá bazalka

POSTUP

Ve větší pánvi rozehřejeme ghí a přidáme na kolečka nakrájenou cuketu, kterou z každé strany dozlatova orestujeme. Cuketová kolečka poté vyskládáme na papírovou utěrku, osolíme a překryjeme další papírovou utěrkou nebo ubrouskem, abychom odstranili přebytečnou tekutinu.

Do pánve po cuketách přidáme ghí, které necháme rozehřát. Poté vložíme nakrájenou cibuli, kterou na středním plameni restujeme, dokud nezačne zlátnout. Poté přidáme nasekaný česnek a houby a společně dalších pár minut restujeme. Do směsi přidáme krájená rajčata a oregano, směs promícháme a za občasného míchání necháme probublávat, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu. (Je nutné, aby omáčka byla opravdu hustá, jinak by koláč nedržel tvar).

Ve středně velké míse smícháme ricottu, parmazán, vejce, sůl a pepř. Vlákna z upečené špagetové dýně vložíme do cedníku a vymačkáme veškerou přebytečnou tekutinu. Poté špagetovou dýni přidáme do ricottové směsi a důkladně promícháme.

Formu na pečení o průměru 23 cm vymažeme rozehřátým ghí a na její dno rozprostřeme směs z ricotty a dýně. Poté na směs vyskládáme grilovanou cuketu, na cukety opatrně přidáme vrstvu rajčatové omáčky a vše posypeme strouhaným sýrem.

Koláč vložíme do trouby a pečeme dozlatova 30-40 minut. Hotový koláč necháme chvíli vychladnout, nakrájíme, posypeme čerstvou bazalkou a zakápneme olivovým olejem a podáváme.

CHCETE SI VYROBIT DOMÁCÍ GHÍ?

Ingredience: 2 až 3 kostky másla. Budete také potřebovat plátýnko nebo utěrku.

POSTUP

domácí ghíMáslo vložíme do hrnce a na mírném plameni necháme rozehřát. Mezitím si připravíme kus plátýnka a nádobu, ve které budeme ghí skladovat. Rozehřáté máslo necháme na mírném plameni 20–30 min jemně probublávat. Během procesu se nám vytvoří tři vrstvy – vrstva pěny na povrchu, kterou odstraníme lžící, vrstva tekutého máslového tuku uprostřed a usazenina z mléčné bílkoviny na dně, která se nakonec přecedí. Signálem, že je ghí hotové, je nazlátlá barva, lehká oříšková vůně a nahnědlá usazená bílkovina na dně hrnce. Máslo necháme chvíli vychladnout a poté ho přes plátýnko přecedíme a přelijeme do suché uzavíratelné nádoby, ve které hotové ghí skladujeme.

Pozn.: Výroba ghí je poměrně jednoduchá, nicméně je nutné přesně dodržet postup, aby se nám mléčná bílkovina příliš nepřepálila. Osobně ghí vyrábím ze 2 až 3 kostek másla, abych ušet- řila čas. Záleží na vás, zda si nejdříve výrobu vyzkoušíte s jednou kostkou, popřípadě se do ghí rovnou pustíte ve velkém. Na přípravu budete potřebovat pouze máslo, hrnec a utěrku nebo kus plátýnka, přes které přepuštěné máslo přecedíte.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ RECEPTY

DOMÁCÍ KOKOSOVÉ MLÉKO

domácí kokosové mlékoINGREDIENCE

1,5–2 hrnky strouhaného kokosu

4 hrnky vody

BUDETE TAKÉ POTŘEBOVAT mixér cedník plátýnko

POSTUP

Kokos vložíme do mixéru a přidáme vodu. Mixujeme několik minut tak, aby se na hladině a po stěnách mixéru vytvořila tužší kokosová „smetana“. Hotové mléko přecedíme nejdříve přes cedník, abychom se zbavili převážného množství kokosu, poté přes plátýnko pro odstranění zbývajících kousků kokosu.

Příchutě: Pokud chcete své kokosové mléko ochutit, vložte ho po přecedění znovu do mixéru a mixujte společně s vanilkovým extraktem pro vanilkovou příchuť, s 1/2 hrnku mražených lesních plodů pro ovocnou příchuť nebo se 2 lžícemi raw kakaa a 1/2 lžíce vanilkového extraktu pro čokoládovou příchuť.

DOMÁCÍ JOGURTOVÝ SÝR

domácí jogurtový sýrINGREDIENCE

1 kg řeckého jogurtu

3/4 lžičky himalájské soli

1 lžíce extra panenského olivového oleje

bylinky (kopr, petržel, bazalka, máta)

BUDETE TAKÉ POTŘEBOVAT plátýnko na sýr, větší cedník, hlubší mísa (dno cedníku se nesmí dotýkat dna mísy), papír na pečení

POSTUP

Cedník položíme na okraje hlubší mísy tak, aby se jeho dno nedotýkalo dna mísy, vylo- žíme ho plátýnkem na sýr a pomocí lžíce přemístíme jogurt do středu cedníku. Poté zvedneme všechny cípy plátýnka, zatočíme je a vymačkáme z jogurtu přebyteč- nou tekutinu. Plátýnko převážeme a pověsíme na 3–4 dny do lednice. (Nezapomeňte pod zavěšeným sýrem nechat hlubší talíř nebo misku na odkapávání). Hotový sýr vyndáme z plátýnka a přemístíme do větší misky. Přidáme sůl, bylinky a olivový olej a vše důkladně promícháme. Poté sýr rozdělíme na dvě části. Každou z nich vložíme na připravený papír na pečení a zabalíme do válečků, jejichž konce zatočíme nebo zavážeme, aby se sýr nevysušoval. Skladujeme v chladu po dobu max. 2 týdnů.

Spoustu další zajímavých a zdravých receptů naleznete v publikaci CUKRFREE, Janina Černá, nakladatelství CPRESS, 2016.

Rovněž se můžete podívat na Janin blog zde – https://cukrfree.cz/

MB

Nejnovější příspěvky na webu:

Netvorovi budeš naslouchat!

Netvorovi budeš naslouchat!

24. Květen 2017

Co se stane, když se malému chlapci znenadání ukáže podivný netvor, doposud ukrytý v tisu na zahradě? A proč mu Conor prostě musí naslouchat? Prozradí jímavá a napínavá audiokniha Volání netvora. Conor je obyčejný třináctiletý kluk, který by měl lítat venku s kamarády, bavit se a dělat lumpárny, za které pak bude hubován. Conor však ví, že si podobné bezstarostné dětství bohužel asi nikdy neužije. Chlapcova maminka je totiž velmi nemocná, tatínek žije až předaleko za mořem v Americe a o Conora se často stará přísná a akurátní babička. Život není snadný doma, ale ani ve škole to není žádný med. Spolužáci rádi šťourají

15.-.21.5.: Co je dobře, to je dobře. Co je špatně, to je skutečně špatně

15.-.21.5.: Co je dobře, to je dobře. Co je špatně, to je skutečně špatně

14. Květen 2017

Celým týdnem se bude prolínat citlivost, kterou ale má na svědomí přesně to, co vám energii bere. V první chvíli mne napadlo, že karty přímo navazují na předchozí týden, který byl jen jemnou přípravou. Pokud vám něco nebylo jasné, tento další týden se jednoduše řečeno - to dobré i špatné zvýrazní, aby to bylo více vidět. Jako když se rozsvítí reflektory na cestu. Jako když se po nemoci konečně znovu nadechnete a víte, že to už bude dobré. Jako když povolí bolest a zase se rozsvítí svět. Ještě nejste v kondici, ale úleva je znatelná. Tak takový bude tento týden: Množství citlivých a

Alberto Villoldo: Návrat duše

Alberto Villoldo: Návrat duše

14. Květen 2017

Není vůbec samozřejmé, že naše duše je tady celistvá. Cítíte se bez zbytku šťastní a naplnění? Pak možná ano, ale je až alarmující, jak často ordinace psychologů a psychiatrů plní lidé s pocitem ztráty, necelistvosti, ztraceného smyslu života. Také fyzické nemoci často pochází z této příčiny. Stačí prožít šok, ztrátu, zklamání – a kus naší duše se může odporoučet kamsi do hlubin, kde v bezpečí přečká náš život. Může se to snadno stát už při porodu. A my pak strávíme život bez toho důležitého kousku, který nám může ukazovat směr. Aby duše nemusela říct: „Ale proč bych se měla vracet? Ta paní říká, že

Druhý květnový týden bude o přesném zacílení!

Druhý květnový týden bude o přesném zacílení!

8. Květen 2017

V kombinaci s Váhami, Štířím úplňkem ve středu a Střelcem v poslední části týdne to bude opravdu mela! Ale troufám si říci, že velmi pozitivní a přínosná pro většinu z nás. Snad jen jeden případ by mohl dopadnout špatně – a to, když se zkraje týdne zakuklíme do svých bolestí a ukřivdění hezky s prastarými rozmatlanými bolístkami, které, upřímně řečeno, nemají takovou váhu, jakou jim přikládáte. Tak tohle rozhodně nedělejte, nebo vás už jen ten samotný lunární vliv společně s pichlavým a citově náročným sebedestruktivně laděným úplňkem, totálně rozválcuje. Jinak lze říci, že s kartami Osmička mečů – 10 pohárů, Královna mečů a 6 holí je to týden,