Share

sul-potah.indd

Že miminkům a batolatům sůl z potravy precizně odstraňujeme, to je vcelku známý fakt. Ale napadlo vás někdy, že není vlastně jediný důvod proč začít solit? Že tělo není na tento prvek vůbec zvyklé a že bychom si ho měli zařadit někam k minerálům, které není dobré předávkovat? A že mnoho civilizačních nemocí může mít na svědomí právě sůl? Tady se sešla trojice osvědčených autorů.

Léčitel a lékař Josef Jonáš, který přispěl mnoha příběhy ze své ordinace, Miroslav Légl, který sám přešel na život bez zbytečného solení a napsal na toto téma kuchařku, a Jiří Kuchař, který je publicista excelentních kvalit. Bystrý text, vyzdrojovaný, sepsaný čtivým způsobem vás přesvědčí o tom, že opravdu konzumujeme přebytek soli. A jsme na ní, světě div se – závislí! Ona je trošku jako psychodroga.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANavíc má vliv na imunitu, na nervy, na psychiku, na hormonální systém… no mám pokračovat? Ani se nenadějete, najednou jste v polovině knihy a všechno vám dává smysl. Naráz máte chuť s tím vším něco udělat. Ani mě tolik nedráždí ta slánka u mě v kuchyni, protože ta je celkem zdobnou záležitostí a používání domácího solení mám pevně ve svých rukou, ale přímo do stadia děsu mě dovedla pravdivá slova o tom, jak vypadají produkty a potraviny, které jíme a které jsou již „vytvořeny“. Že je zbytečně hodně soli i ve sladkých sušenkách. Jak moc je sůl využívána právě k tomu, aby se zákazníci vraceli, aby byli závislí.

A působí to i na ženské problémy…

Dámy jistě ocení několik odstavců věnovaných tomu, že sůl působí nejen na otoky a její vliv si mnohdy uvědomujeme v době předmenstruační, ale také zvýrazňuje třeba migrény, únavy, stavy na mdloby ve chvílích, kdy se má měnit počasí. Také ovlivňuje bolest kloubů a v neposlední řadě také napomáhá výkyvům v psychice, na kterou už tak dost působí v této době hormony.

„Mnoho lidí je při deštivém počasí často unavených. Někdy je dokonce rozbolí hlava nebo přichází nervozita a neklid. Souvisí to s tím, že se naše baroreceptory postarají o rozšíření cév. Díky tomu lehce poklesne krevní tlak, jsme rychleji vyčerpaní a bez elánu. V této době bychom se neměli přepínat; je lepší poddat se příkazu přírody a při blížícím se snížení tlaku zapomenout na velké plány. Když jsou cévy rozšířené, může za určitých okolností uškodit i stres.“

Solí si jednoznačně přitěžujeme. Tedy, abych byla konkrétnější – třeba tím pytlíkem chipsů si přitěžujeme.

A víte vůbec, jak to začalo? Nikdy jsem vlastně neuvažovala o tom, jak sůl plíživě do našich jídelníčků  pronikla…

S nápadem na konzervování potravin prý přišel Napoleon, který stál také u rozvoje řepné rafinace. V roce 1975 potlačoval mohutné royalistické povstání a byl pověřen velením dělostřelectva. Brzy poté začal velet čtyřiceti tisícům branců z Paříže a okolí a uvědomil si obtížnost zásobování vojska ve vyjedené zemi. Vypsal soutěž na dodavatele trvanlivých zásob pro armádu, spojenou se zajímavou dotací. Roku 1809 jedli jeho vojáci u Vídně ještě ze sklenic, ale už následujícího roku je nahradily praktické kovové konzervy. Jídla byla silně solená, aby konzervy vydržely až do  Moskvy. Za vynálezce a krále instantních polévek je považován Carl Heindrich Knorr z Heilbronnu, jehož slavný Erbswurst, hrachovka s vuřtem, vstoupil na trh roku 1870. I ten byl slaný. Už v roce 1886 ovšem nabízel první dehydrovanou polévku z hrachu a fazolí Knorrův souputník, švýcarský mlynář Julius Maggi, který svůj vynález propagoval výhodou zrychlení přípravy jídla, „dostatečnou výživovou hodnotou a nízkou cenou“. Sůl byla i v ní.“….

A potom to všechno začalo ve velkém…Sama ale sůl nepovažuji za jed, ale za zlato, a podle toho s ním musíme zacházet. Zlato také nebudeme jíst, ale budeme si ho cenit a používat tam, kde je nám ku prospěchu. Ono v této knize si přečtete dost i o léčivých účincích soli….

O autorech

MUDr. Josef Jonáš a Jiří Kuchař společně napsali knihy Zdraví v ohrožení – Hořká pravda o sladkém cukru a její volné pokračování Tak chutná štěstí, bestsellery Svět přírodních antibiotik, Zdravé střevo a Tvoje strava je tvůj osud. Miroslav Légl je autorem průkopnických knih Vaříme bez soli a Mezinárodní kuchyně bez soli a jiné chemie. S jejich články a příspěvky se můžete pravidelně setkávat v měsíčníků Regenerace.

Vydalo nakladatelství Eminent, 2016, www.eminent.cz

Renata Petříčková

Nejnovější příspěvky na webu:

29.5.-4.6.2017: Nezapomenutelný týden? Možná…

29.5.-4.6.2017: Nezapomenutelný týden? Možná...

28. Květen 2017

Přijde na to, na jakém místě životní šachovnice se právě nacházíte. V každém případě je před námi týden, kdy zásadními hybateli osudu budou dvě energie: Úleva od nepravostí, ačkoliv se tyto nepravosti mohou právě tento týden projevit v plné parádě První kartou je Vůz a Osmička holí, takže snad už začátek týdne mohutně rozhýbe všechny stojaté vody a přinese moudrost (Velekněz a Velekněžka). Je zvláštní, jak se tyto karty zdvojují, jak jsou tu zdvojené ty energie pohybu k pochopení, k uklidnění, k moudrosti. Nemusí to ale znamenat, že se přímo v realitě stane to, co chceme, aby se stalo. Může to být jen náznak, jen pohyb někde mimo vás,

36 x Vegetariánské dobroty: Inspirace pro koncert chutí a vůní

36 x Vegetariánské dobroty: Inspirace pro koncert chutí a vůní

28. Květen 2017

Slovo „dobroty“ je v tomto případě opravdu na místě. Autorky vymazlily své recepty k dokonalosti zejména ve dvou směrech – v jednoduchosti a ve vzájemných kombinacích.  Zdá se, že některé recepty jsou výsledkem několika pokusů, z nichž nakonec vyšel ten nejlepší jako vítěz. A jsem si jista, že ty zdánlivě neúspěšné variace vám někde v podvědomí naskočí také. Nebo přijdete na své vlastní nápady. A že je vyzkoušíte. Některé ingredience se dají zaměňovat – typ ovoce, typ zeleniny, koření – a rázem máte každý z těch 36 receptů rozvětvený do mnoha dalších nápadů. Když jsem uvažovala, v čem je základ této kuchařky, tak mi kupodivu vůbec nešlo na