Share

sul-potah.indd

Že miminkům a batolatům sůl z potravy precizně odstraňujeme, to je vcelku známý fakt. Ale napadlo vás někdy, že není vlastně jediný důvod proč začít solit? Že tělo není na tento prvek vůbec zvyklé a že bychom si ho měli zařadit někam k minerálům, které není dobré předávkovat? A že mnoho civilizačních nemocí může mít na svědomí právě sůl? Tady se sešla trojice osvědčených autorů.

Léčitel a lékař Josef Jonáš, který přispěl mnoha příběhy ze své ordinace, Miroslav Légl, který sám přešel na život bez zbytečného solení a napsal na toto téma kuchařku, a Jiří Kuchař, který je publicista excelentních kvalit. Bystrý text, vyzdrojovaný, sepsaný čtivým způsobem vás přesvědčí o tom, že opravdu konzumujeme přebytek soli. A jsme na ní, světě div se – závislí! Ona je trošku jako psychodroga.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANavíc má vliv na imunitu, na nervy, na psychiku, na hormonální systém… no mám pokračovat? Ani se nenadějete, najednou jste v polovině knihy a všechno vám dává smysl. Naráz máte chuť s tím vším něco udělat. Ani mě tolik nedráždí ta slánka u mě v kuchyni, protože ta je celkem zdobnou záležitostí a používání domácího solení mám pevně ve svých rukou, ale přímo do stadia děsu mě dovedla pravdivá slova o tom, jak vypadají produkty a potraviny, které jíme a které jsou již „vytvořeny“. Že je zbytečně hodně soli i ve sladkých sušenkách. Jak moc je sůl využívána právě k tomu, aby se zákazníci vraceli, aby byli závislí.

A působí to i na ženské problémy…

Dámy jistě ocení několik odstavců věnovaných tomu, že sůl působí nejen na otoky a její vliv si mnohdy uvědomujeme v době předmenstruační, ale také zvýrazňuje třeba migrény, únavy, stavy na mdloby ve chvílích, kdy se má měnit počasí. Také ovlivňuje bolest kloubů a v neposlední řadě také napomáhá výkyvům v psychice, na kterou už tak dost působí v této době hormony.

„Mnoho lidí je při deštivém počasí často unavených. Někdy je dokonce rozbolí hlava nebo přichází nervozita a neklid. Souvisí to s tím, že se naše baroreceptory postarají o rozšíření cév. Díky tomu lehce poklesne krevní tlak, jsme rychleji vyčerpaní a bez elánu. V této době bychom se neměli přepínat; je lepší poddat se příkazu přírody a při blížícím se snížení tlaku zapomenout na velké plány. Když jsou cévy rozšířené, může za určitých okolností uškodit i stres.“

Solí si jednoznačně přitěžujeme. Tedy, abych byla konkrétnější – třeba tím pytlíkem chipsů si přitěžujeme.

A víte vůbec, jak to začalo? Nikdy jsem vlastně neuvažovala o tom, jak sůl plíživě do našich jídelníčků  pronikla…

S nápadem na konzervování potravin prý přišel Napoleon, který stál také u rozvoje řepné rafinace. V roce 1975 potlačoval mohutné royalistické povstání a byl pověřen velením dělostřelectva. Brzy poté začal velet čtyřiceti tisícům branců z Paříže a okolí a uvědomil si obtížnost zásobování vojska ve vyjedené zemi. Vypsal soutěž na dodavatele trvanlivých zásob pro armádu, spojenou se zajímavou dotací. Roku 1809 jedli jeho vojáci u Vídně ještě ze sklenic, ale už následujícího roku je nahradily praktické kovové konzervy. Jídla byla silně solená, aby konzervy vydržely až do  Moskvy. Za vynálezce a krále instantních polévek je považován Carl Heindrich Knorr z Heilbronnu, jehož slavný Erbswurst, hrachovka s vuřtem, vstoupil na trh roku 1870. I ten byl slaný. Už v roce 1886 ovšem nabízel první dehydrovanou polévku z hrachu a fazolí Knorrův souputník, švýcarský mlynář Julius Maggi, který svůj vynález propagoval výhodou zrychlení přípravy jídla, „dostatečnou výživovou hodnotou a nízkou cenou“. Sůl byla i v ní.“….

A potom to všechno začalo ve velkém…Sama ale sůl nepovažuji za jed, ale za zlato, a podle toho s ním musíme zacházet. Zlato také nebudeme jíst, ale budeme si ho cenit a používat tam, kde je nám ku prospěchu. Ono v této knize si přečtete dost i o léčivých účincích soli….

O autorech

MUDr. Josef Jonáš a Jiří Kuchař společně napsali knihy Zdraví v ohrožení – Hořká pravda o sladkém cukru a její volné pokračování Tak chutná štěstí, bestsellery Svět přírodních antibiotik, Zdravé střevo a Tvoje strava je tvůj osud. Miroslav Légl je autorem průkopnických knih Vaříme bez soli a Mezinárodní kuchyně bez soli a jiné chemie. S jejich články a příspěvky se můžete pravidelně setkávat v měsíčníků Regenerace.

Vydalo nakladatelství Eminent, 2016, www.eminent.cz

Renata Petříčková

Nejnovější příspěvky na webu:

Velmi lidské povídky

Velmi lidské povídky

29. Březen 2018

Muž, jenž podezřívá ženu z nevěry, žena toužící po dítěti, chlapík, který naoko zvládá vše, ale moc dobře ví, že je jen šikovný babral. Ti a mnozí jiné jsou hrdiny povídek v nové sbírce Nelidské zdroje. Monika Petrlová už čtenářům předvedla, že povídka je jejím oblíbeným literárním útvarem. Po dvou úspěšných povídkových souborech – Hafni! a jiné povídky a Mrkev pro vězně – se vrací se třetí sbírkou Nelidské zdroje. Nelidské zdroje se v deseti povídkách zaměřují na dnešní uspěchanou dobu, kdy nás společnost tak trochu tlačí k rychlosti, odtažitosti, z lidí se stávají zdroje a ze všech jsou manažeři, asistenti  či specialisté. Mezilidské vztahy však nikdo

Enrique Barrios: Ami, vnitřní civilizace

Enrique Barrios: Ami, vnitřní civilizace

27. Březen 2018

„Když jsme přijeli, myslel jsem si, že se Ami a jeho kosmická loď navrátí v prvních dnech letního období, ale strávil jsem téměř dva měsíce marným čekáním na skalách, kde jsme se předtím dvakrát setkali. Prázdniny už pomalu končily, zanedlouho jsme se měli vrátit do města a pořád nic. Toto smutné čekání změnilo mé prázdniny ve skličující, nekonečně dlouho trvající okamžiky. Každý den jsem chodil na skály na pláži a dlouhé hodiny, někdy až dlouho do noci, jsem pozoroval oblohu a přál jsem si spatřit známý létající předmět. Při každé světlušce, která nade mnou prolétla, mi srdce poskočilo nadějí, ale vždycky se