Helena Herynková,  Knihy,  Kultura,  Pro rodiče,  rodina,  Ženy

Najděte ztracené dětství

Share

Už při vyslovení jména oblíbené spisovatelky Petry Soukupové se leckterému čtenáři zatají dech. Tři příběhy spojené v souboru Zmizet, oceněné v roce 2010 titulem kniha roku, se nyní dočkaly také své audiopodoby. Tři příběhy, tři pohledy na svět, tři styly vyprávění a tři hlasy.

Sourozenecké vztahy jsou snad těmi nejsložitějšími na světě. Sestru nebo bratra prostě dostanete od rodičů darem, ať chcete nebo ne. Pak už nastupuje notná míra diplomacie a hodně pochopení. Když máte štěstí, shodnete se se svým sourozencem díky společným zájmům nebo jen prosté lásce – jako třeba já. Ale mnohem častěji řešíte každodenní třenice s někým, s nímž vás pojí pouze jméno.

Kryštof Hádek

Na podobně méně šťastné se soustředila i Petra Soukupová ve své knize Zmizet. Tři příběhy vyprávěné z pohledu dětí, jež se snaží vyrovnat s bezprávím, osamělostí i neuspokojivými rodinnými vztahy. Autorka ráda ukazuje svět dětskýma očima, protože, jak ona sama říká, “dětskýma očima vypadá všechno jinak”.

V audioknize Zmizet nechává nakladatelství One Hot Book zaznít příběhy tří malých hrdinů třemi rozličnými hlasy. V povídce Zmizel nás Kryštof Hádek pozve do světa malého Kuby, jenž velmi trpí ve vztahu se svým despotickým bratrem a velmi touží po zájmu otce. Jan Meduna vypráví v povídce Na krátko o každodenních bojích mezi sourozenci Vojtou a Pavlínou, kteří mají každý jiného tatínka. Posledním zaznívajícím hlasem je Daniela Choděrová. V povídce Věneček nás zve do vzpomínek ženy, jíž špatné vztahy s rodiči dokonale a nenávratně zničí vztah se sestrou.

Daniela Choděrová

Tři osudy, tři pohledy na svět. Tři citlivé způsoby vyprávění dělají z knihy Petry Soukupové skvost i v podobě audioknihy. Buďte si jisti, že se ve vás při poslechu ozvou i vaše vlastní vzpomínky. Máte-li sourozence, nevěřím tomu, že byste v příbězích nenašli kousíček toho svého. Poklidné a jemné vyprávění je doplněno přiléhavou hudbou, při poslechu vás budou provázet především kytarové tóny a náladové ruchy, jež vás beze zbytku vtáhnou do děje.

Jan Meduna

Otevřete své srdce a náruč dětským strachům a poslechněte si audioknihu Zmizet. Třeba objevíte nějaký ten příběh i sami v sobě.

 

ZMIZET, Petra Soukupová
vydalo nakladatelství One Hot Book, v roce 2014
www.onehotbook.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy