Jana Semelková,  Recepty

Pozvánka do řecké kuchyně: Musaka – masový nákyp

 

Léto láká k návštěvě jiných zemí. A je jasné, že jakmile člověk vytáhne paty za humna, chce nejen vidět, ale i ochutnávat. Zamilovala jsem se do Řecka, tato země mi voní pohodou, laskavostí, kořením, mořem – prostě mi tu „chutná“ skoro všechno.

Právě vám nabízím recept na řeckou mňamku od paní Sotiry Korecké Margaritopulu, majitelky rodinné cestovní kanceláře Iríny tours, k jejímuž názvu mi paní Sotira podala toto vysvětlení: „Je to jméno jedné ze tří dcer boha Dia a bohyně Themidy, ochranitelky míru, přátelství a lásky… Klišé to není, obzvlášť v dnešní době. Vypovídá o charakteru naší rodinné firmy…“

Řecká kuchyně je pestrá, ale odlišná. Je přizpůsobena opět klimatickým podmínkám, úrodě. V Řecku probíhá třikrát ročně období dešťů, květů a zrání. Olivový olej neodmyslitelně patří do kuchyně, a proto mezi tradiční řecká jídla patří především zeleninové, zapékané a vařené pokrmy na olivovém oleji.

Pojďme si uvařit musaku – masový nákyp:

Potřebujeme – větší lilek, tři čtvrtě kila brambor, půl kila mletého hovězího masa, tučnější smetanu, nastrouhaný tvrdý sýr, olivový olej, cibuli, oregano, sůl, pepř, protlak z rajčat, skořici.

Připravíme si menší hlubší keramickou misku. Nakrájíme půl kila brambor na asi půl centimetru silné plátky, osolíme, posypeme trochou skořice, předpečeme na pánvi a vložíme na dno pekáčku, poté nakrájíme na slabé plátky lilek, osolíme plátky z obou stran a necháme asi deset minut lilek „vypotit” hořkost, poté osmahneme a položíme na brambory. Dále připravíme masovou směs. Na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme hovězí maso ochucené solí, špetkou pepře, skořicí, restujeme dohněda dvacet minut, poté přidáme protlak z rajčat a pokračujeme dalších deset minut. Směs naklademe do pekáčku, jako třetí vrstvu na brambory a lilek. Jako poslední nalijeme do pekáčku směs z rozpuštěného másla, hladké mouky (jíška), nakonec přelijeme směsí smetany se solí, pepřem nastrouhaným sýrem a dvěma žloutky (bešamel). Dáme zapéct na třicet minut, aby byl bešamel na povrchu zlatý.

Kali orexi – dobrou chuť.

 Jana Semelková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Pramen fotografií: www.iriny-tours.cz

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy