Share

 

Léto láká k návštěvě jiných zemí. A je jasné, že jakmile člověk vytáhne paty za humna, chce nejen vidět, ale i ochutnávat. Zamilovala jsem se do Řecka, tato země mi voní pohodou, laskavostí, kořením, mořem – prostě mi tu „chutná“ skoro všechno.

Právě vám nabízím recept na řeckou mňamku od paní Sotiry Korecké Margaritopulu, majitelky rodinné cestovní kanceláře Iríny tours, k jejímuž názvu mi paní Sotira podala toto vysvětlení: „Je to jméno jedné ze tří dcer boha Dia a bohyně Themidy, ochranitelky míru, přátelství a lásky… Klišé to není, obzvlášť v dnešní době. Vypovídá o charakteru naší rodinné firmy…“

Řecká kuchyně je pestrá, ale odlišná. Je přizpůsobena opět klimatickým podmínkám, úrodě. V Řecku probíhá třikrát ročně období dešťů, květů a zrání. Olivový olej neodmyslitelně patří do kuchyně, a proto mezi tradiční řecká jídla patří především zeleninové, zapékané a vařené pokrmy na olivovém oleji.

Pojďme si uvařit musaku – masový nákyp:

Potřebujeme – větší lilek, tři čtvrtě kila brambor, půl kila mletého hovězího masa, tučnější smetanu, nastrouhaný tvrdý sýr, olivový olej, cibuli, oregano, sůl, pepř, protlak z rajčat, skořici.

Připravíme si menší hlubší keramickou misku. Nakrájíme půl kila brambor na asi půl centimetru silné plátky, osolíme, posypeme trochou skořice, předpečeme na pánvi a vložíme na dno pekáčku, poté nakrájíme na slabé plátky lilek, osolíme plátky z obou stran a necháme asi deset minut lilek „vypotit” hořkost, poté osmahneme a položíme na brambory. Dále připravíme masovou směs. Na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme hovězí maso ochucené solí, špetkou pepře, skořicí, restujeme dohněda dvacet minut, poté přidáme protlak z rajčat a pokračujeme dalších deset minut. Směs naklademe do pekáčku, jako třetí vrstvu na brambory a lilek. Jako poslední nalijeme do pekáčku směs z rozpuštěného másla, hladké mouky (jíška), nakonec přelijeme směsí smetany se solí, pepřem nastrouhaným sýrem a dvěma žloutky (bešamel). Dáme zapéct na třicet minut, aby byl bešamel na povrchu zlatý.

Kali orexi – dobrou chuť.

 Jana Semelková

Nejnovější příspěvky na webu:

Velký knižní čtvrtek 19. října nabídne již příští týden 16 nových titulů + setkání s autory a autogramiády v Praze a Brně

Velký knižní čtvrtek 19. října nabídne již příští týden 16 nových titulů + setkání s autory a autogramiády v Praze a Brně

18. Říjen 2017

Velký knižní čtvrtek – 19. října – přinese na pulty knihkupectví 16 novinek. Čtenáře potěší nejen tematicky a žánrově pestrá kolekce knížek, ale také doprovodné akce, které 19. října do Městské knihovny v Praze a 26. října do Knihovny Jiřího Mahena v Brně přivedou hned několik autorů „velkočtvrtečních“ titulů.  Na programu jsou setkání s autory, besedy a autogramiády. Začátek je vždy v 17 hodin, vstup zdarma! Pozvání do Městské knihovny v Praze přijali: Michal Viewegh, Helena Třeštíková, Pavel Kosatík, Tomáš Šebek, Martina Formanová, Josef Karika, Milan Ohnisko, David Koller, Andrea Sedláčková, Petra Soukupová, Markéta Zahradníková, Martin Sodomka, Alice Flemrová a vzácný host

Vína ročníku 2017 ochutnáte poprvé už za měsíc. Svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry tentokrát potěší i milovníky hudby

Vína ročníku 2017 ochutnáte poprvé už za měsíc. Svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry tentokrát potěší i milovníky hudby

18. Říjen 2017

  11. listopadu v 11 hodin se poprvé otevřou lahve nesoucí na své etiketě ročník 2017. Jaká budou vína letošního ročníku? To napoví tradiční svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry v Botanické zahradě hl. m. Prahy. Návštěvníci ochutnají jak vína svatomartinská, tak mladá vína od českých i moravských vinařů. Tentokrát nebude chybět ani hudební doprovod. Oslavte svátek mladých vína na vinici sv. Kláry. Z vinice sv. Kláry se návštěvníkům rozprostírá nejen nádherný výhled, ale její genius loci okouzlí svou příjemnou atmosférou. „Svatomartinský přípitek patří mezi oblíbené akce na vinici sv. Kláry, letos jej pořádáme už podvanácté. Jelikož tentokrát vychází tento den na víkend,

Pramen fotografií: www.iriny-tours.cz