Kultura,  Tiskové zprávy

Dvě vdovy v Národním divadle

Share

Po delší odmlce se 30. května 2013 opět rozšíří repertoár Opery Národního divadla o jedno z děl nejstaršího z klasiků české hudby Bedřicha Smetany Dvě vdovy. Komická opera v režii Jiřího Nekvasila a v hudebním nastudování Roberta Jindry bude již patnáctou inscenací v historii Národního divadla. Na její tvorbě se podíleli také scénograf Daniel Dvořák a držitel filmové ceny Oscar za kostýmní návrhy Theodor Pištěk.

Opera Dvě vdovy má v tvorbě Bedřicha Smetany zcela výjimečné postavení nejen díky svému žánru salonní konverzační komedie, ale dílo je odlišné i svojí předlohou, kterou se stala stejnojmenná francouzská jednoaktová veselohra Féliciena Mallefiella, zatímco u ostatních děl čerpal autor námět převážně z českého prostředí. Nová inscenace Národního divadla ve svém scénickém řešení vychází z obrazu salónu, který průběžně mění hrací prostor na taneční parket nebo výstavní síň, ve které konverzační situace přecházejí v obrazy. Na kvarteto hlavních postav jsou tak kladeny nejen velké pěvecké nároky, které vycházejí z náročnosti díla, ale inscenace je pro sólisty současně velkou příležitostí pro herecké vyjádření.

 

Ve Dvou vdovách se ocitáme v českém salónu 70. let 19. století. Hrdiny jsou současníci autora, mladá sebevědomá buržoazie, lidé kultivovaní, elegantní, vzdělaní, emancipovaní, moderně uvažující, otevření, morální, se smyslem pro humor a hlavně hledající, toužící po pravdivém naplnění svých citů. V naší inscenaci v Národním divadle začátkem 21. století budujeme a oživujeme tento z hudby vystavěný salón, obrazy plné hudby a z hudby zrozené jsou zrcadlem stavu ducha, snem o ideální minulosti, kráse, jsou to i obrazy touhy a snu po city naplněné přítomnosti. Komické není vyrábění humorných špílců, ale cesta za prosluněnou duší, radost ze hry, která nás dovede k lásce a štěstí,“ říká k nové inscenaci její režisér Jiří Nekvasil.

Opera Národního divadla uvádí Dvě vdovy v klasické revidované verzi s prokomponovanými recitativy z roku 1877. Autorem hudebního nastudování je jeden z výrazných reprezentantů mladé české generace operních dirigentů Robert Jindra. 

Já osobně vnímám tuto operu jako hudebně nesmírně pestrou a věřím, že diváky zaujme především její zvláštní barevnost hudební řeči a určitá polystylovost. Nelze opominout také brilantní ansámbly, lehkost až nadsázku Smetanovy hudební řeči a také niterné a harmonicky pestré scény ve druhém dějství, kde se dokonce objevuje pro Smetanu netypický melodram,“ láká na hudební nastudování Dvou vdov dirigent Robert Jindra

Obsazení kvarteta hlavních postav u nové inscenace obstarala Opera především z domácího ansámblu. Jediným hostem, který se na jevišti Národního divadla představí, je tenorista Aleš Briscein v roli Ladislava Podhajského. Premiéra nové inscenace bude uvedena v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro a v závěru sezony se Dvě vdovy představí na festivalu v Litomyšli.

Bedřich Smetana

DVĚ VDOVY

Premiéra 30. května a 3. června 2013 v Národním divadle

Dále uvádíme 10. a 21. června 2013

Hudební nastudování: Robert Jindra

Režie: Jiří Nekvasil

Scéna: Daniel Dvořák

Kostýmy: Theodor Pištěk

Sbormistr: Martin Buchta

Choreografie: Ladislava Košíková

Dramaturgie: Beno Blachut

Obsazení:

Karolína: Jana Sibera / Marie Fajtová

Anežka: Maria Kobielska / Dana Burešová

Ladislav Podhajský: Aleš Briscein / Richard Samek

Mumlal: Luděk Vele / Zdeněk Plech

Toník: Martin Šrejma / Václav Sibera

Lidunka: Michaela Gemrotová / Yukiko Šrejmová Kinjo

Orchestr Národního divadla

Sbor Národního divadla

Balet Opery Národního divadla

TZ ND

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Dvě vdovy v Národním divadle

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy