Share

Ivana Hutařová vaří ráda, vaří dobře, skvěle se u ní člověk poměje. Proto není divu, že její hrdinka Matylda také dobře vaří a chystá denně teplé večeře. Tak mne napadlo, že by se s námi Ivana-Matylda mohla podělit o informaci, jak to stíhá, kde bere na vyváření čas? Odpověděla mi a ještě přidala dva osvědčené recepty na rychlá a chutná jídla.

„Milá paní Hutařová, s Vaší Matyldou se může ztotožnit každá ženská, kterou čeká důchod. Jen jsme si s kolegyněmi říkaly, jak nás štve, že vaří každý den teplé večeře.“

Napsala mi po přečtení druhého dílu „Matyldy“ jedna čtenářka.

„Tak jsem to dočetla, dobrý!“ napsala mi má skorodcera, „akorát jsem měla pořád hlad.“

Co já s tím budu dělat? Vařím sice ráda a v tomhle ohledu jsem Matyldu připodobnila sobě, ale obě jsme líné, a pokud vaříme, jsme hotové s jídlem jedna dvě. Nenapadlo mě, že by to mohlo někoho nějak zaujmout. Když jsme se s mužem vzali, trpěl v neděli dopoledne jak zvíře. Byl zvyklý na skvělé obědy své maminky, která vyvářela v neděli od šesti ráno.

„Budeme obědvat?“ ptal se mě opatrně v deset hodin.

„To víš, že jo,“ odpovídala jsem roztržitě.

„V kolik bude oběd?“ zkoušel to znovu v jedenáct.

„V poledne,“ uklidňovala jsem ho. Zvykl si poměrně rychle…

A tak vám tady zkusím popsat dva recepty, jeden božohodový a jeden obyčejný. Oba jsou hotové zhruba za půl hodiny. Vařím zásadně „okometricky“, váhu vyndávám jen před Vánocemi, když náhodou peču cukroví, takže přesné dávky ze mě nevyrazíte.

Recept božohodový: Farské kotlety

Suroviny: kotlety – jedna na osobu, cibule, strouhaný sýr, sůl, pepř, paprika, kousek másla, trochu strouhané housky, sklenička bílého vína, nebo malá šlehačka – nemusí být.

Postup: kotlety lehce naklepeme, osolíme, opepřím a opaprikujeme. Dáme do pekáče vytřeného máslem a vysypaného strouhanou houskou. Pokryjeme je kolečky nakrájené cibule, zasypeme opět trochou strouhanky a asi centimetrovou vrstvou strouhaného sýra. Podlijeme vodou tak, aby byly kotlety z poloviny potopené. Můžeme přidat buď sklenku bílého vína, nebo šlehačku a necháme péct, až se vytvoří křupavá kůrka ze sýra. Trvá to zhruba 20 minut. Jako příloha jsou nejlepší brambory. Stejně dobré je tohle jídlo připravené z kuřecích nebo krůtích prsou.

Recept obyčejný: Pečené brambory

Suroviny: větší brambory, olej, sůl, tři druhy koření, například kmín, majoránka a rozmarýn nebo pepř, dobromysl a mák – nemletý

Postup: Brambory odrbeme kartáčkem, případná očka zlikvidujeme a nakrájíme na asi centimetrové plátky. Plech na pečení koláčů vytřeme olejem, nejlepší je řepkový, ale v podstatě je to jedno a úhledně vyrovnáme plátky brambor. Třetinu pekáče vždy osolíme a okořeníme jedním druhem koření, takže jsou v pekáči vždy tři různé vůně. Pečeme, dokud brambory nezezlátnou – asi taky 20 minut. Mezitím si připravíme tvarohový dip: vaničku tvarohu naředíme mlékem nebo vodou, přidáme sůl a česnek. Kdo česnek nesnáší, vymyslí si něco jiného, třeba petrželku, mladou cibulku nebo pažitku.

Myslím si, že vařit doma je fajn. Přinejmenším ušetříme docela dost peněz, které můžeme utratit různými příjemnými způsoby.

Dobrou chuť!

Nejnovější příspěvky na webu:

Velký knižní čtvrtek 19. října nabídne již příští týden 16 nových titulů + setkání s autory a autogramiády v Praze a Brně

Velký knižní čtvrtek 19. října nabídne již příští týden 16 nových titulů + setkání s autory a autogramiády v Praze a Brně

18. Říjen 2017

Velký knižní čtvrtek – 19. října – přinese na pulty knihkupectví 16 novinek. Čtenáře potěší nejen tematicky a žánrově pestrá kolekce knížek, ale také doprovodné akce, které 19. října do Městské knihovny v Praze a 26. října do Knihovny Jiřího Mahena v Brně přivedou hned několik autorů „velkočtvrtečních“ titulů.  Na programu jsou setkání s autory, besedy a autogramiády. Začátek je vždy v 17 hodin, vstup zdarma! Pozvání do Městské knihovny v Praze přijali: Michal Viewegh, Helena Třeštíková, Pavel Kosatík, Tomáš Šebek, Martina Formanová, Josef Karika, Milan Ohnisko, David Koller, Andrea Sedláčková, Petra Soukupová, Markéta Zahradníková, Martin Sodomka, Alice Flemrová a vzácný host

Vína ročníku 2017 ochutnáte poprvé už za měsíc. Svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry tentokrát potěší i milovníky hudby

Vína ročníku 2017 ochutnáte poprvé už za měsíc. Svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry tentokrát potěší i milovníky hudby

18. Říjen 2017

  11. listopadu v 11 hodin se poprvé otevřou lahve nesoucí na své etiketě ročník 2017. Jaká budou vína letošního ročníku? To napoví tradiční svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry v Botanické zahradě hl. m. Prahy. Návštěvníci ochutnají jak vína svatomartinská, tak mladá vína od českých i moravských vinařů. Tentokrát nebude chybět ani hudební doprovod. Oslavte svátek mladých vína na vinici sv. Kláry. Z vinice sv. Kláry se návštěvníkům rozprostírá nejen nádherný výhled, ale její genius loci okouzlí svou příjemnou atmosférou. „Svatomartinský přípitek patří mezi oblíbené akce na vinici sv. Kláry, letos jej pořádáme už podvanácté. Jelikož tentokrát vychází tento den na víkend,