Kultura,  Pro rodiče

ČT vybrala ze 300 těhotných 4 ženy. Od neděle startuje dokument: Čtyři v tom.

Čtyři těhotenství, čtyři porody a devět měsíců, které změnily život čtyř mladých žen. Nový dokumentární seriál sleduje zblízka a intenzivně události kolem narození dítěte v sociálně kontrastních rodinách. Režisérka Linda Kallistová Jablonská a scenáristka Irena Hejdová si hrdinky svého “docusoapu” vytipovaly v konkurzu, který ČT vyhlásila na počátku roku. Čtyři mladé ženy spojuje termín porodu v roce 2012, ale jejich postoj k mateřství a k dítěti, ani postavení ve společnosti nemůže být odlišnější. Filmový štáb zachycuje něžně i syrově okamžiky radosti i strachu “čtyř v tom”: farmářky Miky, samoživitelky Lucie, manažerky Věry a rozvojové pracovnice Petry. Spolu s nimi prožili tvůrci klíčové události kolem narození jejich dětí, které teď uvidí i televizní diváci. (TZ ČT)

Česká televize již tuto neděli (13. 1. 2013) spustí nový dokumentární seriál „Čtyři v tom“, na kterém se podílely zejména ženy: tvůrkyněmi byly režisérka Linda Kallistová Jablonská a Zuzana Špidlová, scénáristkou Irena Hejdová.

Na novinářské promítání cyklu „Čtyři v tom“ jsem šla poněkud s obavami. Sledovat dokument o čtyřech porodech, čtyř různých žen. Jak moc mě to může vyděsit? A co vám pak napíši? Ale obavy byly naprosto zbytečné… V seriálu totiž nejde tak o samotné naturalistické porody, ale o jednotlivé příběhy, silné příběhy čtyř naprosto rozdílných žen. “Běžných” žen, které žijí podobné životy jako my.

Na co se můžeme těšit? 

Na šest dílů dokumentu, které jsou plné akce, emocí, lásky i nenávisti, očekávání a obav. Budou to příběhy, jež nám přijdou někdy nemožné či nepochopitelné. Ale přesto pravdivé a reálné.

Moderní těhotenství dnešní doby. Tak bych asi zhodnotila Věru. Je jí 32 let, je majitelkou eventové agentury a čeká své první dítě s přítelem manažerem. Věrka se nechce vzdát své milované práce, myslí si, že vše musí zvládnout. Práci, která ji naplňuje, i být matkou na plný úvazek. Je perfekcionistka. Vše se snaží dokonale naplánovat. Přemýšlí i o plánovaném porodu císařským řezem.

I když Miky (34) je hrdinka, která už děti má, její příběh vás bude možná mírně řečeno šokovat. Připadá mi, že je asi nejméně obvyklý, o to ale zajímavější. Miky žije s manželem a dvěma dcerami na rodinném statku plném zvířat. Mají koně, prasata, kozy, ale o celý statek se převážně stará Miky sama. Sice se rodina snaží vypomáhat, ale děti musí chodit do školy a manžel do zaměstnání. To, co Miky zvládá do osmého měsíce těhotenství, je pro mnoho z nás nepochopitelné. Možná až nezodpovědné. Ale je to opravdu nezodpovědnost? Nebo nutnost? Není nakonec její styl života lepší než ležet v posteli? To, čím si Miky při porodu prošla, by řada dnešních žen nejspíš nedokázala. Miky je silná a na jejím životě, rodině a těžkém porodu je to bezpochyby  vidět.

Příběh Petry (31) bych do jisté míry srovnala s pohádkou. Dlouho pracovala v neziskovém sektoru. Během pracovní mise v Africe se seznámila s milým Etiopanem Ábelem a po dvou měsících vztahu otěhotněla. V těchto momentech před zahájení dokumentu jí do porodu zbývá již jen pár týdnů a ona ještě neví, jak vše dopadne. Budou moci jako společná rodina zůstat v Česku? Dokáže etnicky nesourodá rodinka zvládat nová úskalí?

Scénáristka Irena Hejdová říká o tomto dokumentu:

Ten seriál je dojemný už tím, že vypráví o zrodu čtyř nových životů, zároveň ale přináší silné lidské příběhy dnešní doby. Otevírá nejen nadčasová témata mateřství a rodičovství, ale i témata ryze současná, jako je snaha skloubit mateřství s kariérou či těžký život s dítětem v existenční nouzi. Vypráví také o lásce a partnerství – a tahle témata jsou blízká všem divákům bez rozdílu.“

Emočně mě nejspíš nejvíce zaujal příběh Lucie, 25 let. Otěhotněla z náhodné známosti s Erikem. Erik se s Lucií odmítá setkat, nezvedá jí telefony a ani nechce mít s dítětem nic společného. Nevěří jí a dožaduje se  po porodu testů DNA. Do té doby nechce nic řešit, ani slyšet. Nechává vše na Lucii, ať se se vzniklou situací vypořádá sama.

Ale Lucie skutečně je na vše úplně sama… Matku už nemá. A její otec o ní valný zájem také nejeví. Jeho reakce na těhotnou dceru a vnouče jsou velmi chladné, řekla bych, že až  vypočítavé. Jak se s tím vším vypořádá a jak celý její příběh dopadne?

Režisérka snímků Linda Kallistová Jablonská o novém dokumentu dodává:

“Těhotenství a mateřství ženy sbližuje a příjemné atmosféře při natáčení rozhodně pomohlo, že jsem se svými hrdinkami mohla probírat mateřské starosti od ranních nevolností po nejnovější trendy v látkových plínách. Natáčení porodů pro mě byl i díky vlastnímu těhotenství překrásný zážitek a doufám, že se nám magický moment zrození nového života podařilo co nejopravdověji přenést na obrazovku.”

Závěr

Ze svého pohledu ženy tento seriál doporučuji komukoli, koho jen trochu zajímá rodinný život, děti, silné příběhy a v neposlední řadě samotné těhotenství, porod a šestinedělí. Také těm, kdo již čekají nebo plánují nový přírůstek. A babičkám a dědečkům.

“V našem seriálu hrají ale nemalou roli také babičky, matky nastávajících matek. Proto si myslím, že by seriál kromě čerstvých maminek a otců mohl zaujmout i generaci jejich rodičů. Ta může spolu s našimi hrdinkami sledovat, jaké to je, prožít porod spolu s otcem dítěte a jaké pouto díky tomuto zážitku mezi dítětem a tátou vzniká,” stejně tak přiznává Zuzana Špidlová (další režisérka dokumentu).

Možná se vám u dokumentu podaří zamyslet se nad svou novou rodinou a jak (ne)vychovávat své dítě. Mužům je zde věnovaný celý jeden díl. Ovšem neznamená to, že by si ostatní části měli nechat ujít, naopak. Možná se tak podaří dojít k hlubšímu pochopení a předcházení situací jako odmítání uznání svého otcovství, nebo ignorování svého dítěte a jeho matky.

Seriál začíná již tuto neděli na ČT2 od 20 hodin. Poté se s hrdinkami uvidíme každou neděli po šest týdnů (6 dílů – 6 neděl). Následovat by měl seriál od stejných autorek „Navždy svoji“. A o tom zase příště.

Zajímavosti

Režisérka Linda Kallistová Jablonská se v jeden den dověděla o schválení natáčení seriálu i o tom, že je také „v tom“.

Další „v tom“ byly i scénáristka Irena Hejdová a manželka kameramana Davida Cysaře Kristina.

Celkem se v seriálu před kamerou i za kamerou narodilo osm dětí.

Do seriálu se přihlásilo téměř 300 těhotných zájemkyň. Jejich věk byl od 16 do 43 a pocházely ze všech koutů České republiky. Byly různého etnického původu (např. Vietnamka, Romka a další), z různých sociálních skupin a s mnoha různými osudy. Mezi zájemkyněmi byla i žena, která otěhotněla ze zdravotních důvodů. Tvůrkyně měly velmi těžký úkol vybrat právě jen ty čtyři.

Seriál vznikal devět měsíců. Od května 2012 do ledna 2013.

Dokument byl pořízený technikou docusoap. Ten zobrazuje skutečné postavy, ale je koncipovaný jako hraný v tom smyslu, že situace, zápletky a vývoj vztahů mezi postavami se dopředu promýšlejí.

Televizní štáb nepropásl ani jeden porod!

Pokud nemohl být štáb přítomen v domácnosti, měly u sebe hrdinky malé kamery pro natáčení svých videodeníků. Lze mluvit doslova o autentickém voyerismu? 😉

 

Lucie Fusková + ČT

foto: Lucie Fusková, ČT

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy