Helena Herynková,  Kultura

Každá chce být králíčkem

Share

Hugh Hefner, zakladatel Playboye, si do znaku vybral králíčka, protože ho považuje za sladké zvířátko. A správná dívka má být podle něj především šťastná. Hrdinka (Pavla Beretová) finské divadelní hry Králíček vůbec šťastná není, ale touží po lásce i objetí pohledného muže (Václav Vašák), důvěře a lásce rodiny (Marta Vítů, Tomáš Jeřábek, Tomáš Kobr) a vůbec úspěchu v životě. Chce se zkrátka stát tím pravým králíčkem. Chce být šťastnou.

Povede se jí to? To vám samozřejmě neprozradím. Mohu vás ale ujistit, že vás humorný, alegorický, k zamyšlení nutící příběh rozhodně zaujme a potěší. Především dámy také zjistí, jak strašně dokážeme být praštěné, když po něčem toužíme.

Králíček však není tradiční hra, kterou možná čekáte. Divadlo Letí, divadlo s vášní pro nové hry, si totiž vybírá neotřelé kusy a jejich diváci se u nich výsostně baví.

Foto: Alexandr Hudeček

Při sledování králíčka si budete připadat jako slavná Alenka, která právě prošla králičí norou do bezpečného i nebezpečného světa fantazie. Autorka si ráda hraje a divákovi předkládá prakticky jen sled obrazů, jež si s chutí sami doskládáte v celý příběh. A to je na této inscenaci úžasné.

Králíček se snaží a snaží a snaží, a vy můžete bez dechu čekat, dosáhne-li svého, což do konce není jisté. Pavla Beretová si roli Králíčka jednoznačně užívá a je radost sledovat její výkon. Jediné, co jí rozhodně nezávidíme, je množství šlehačky snědené během představení.

Králíček je veselou hrou o smutných věcech i smutnou hrou o věcech krásných. A je to správně, protože ani svět není černobílý. Nechte se tedy zlákat, prolezte za králíkem norou a užijte si nečekané, a přesto tak známé. A dámy, přiznejme si, každá občas toužíme zažít svůj ideál…

 

KRÁLÍČEK, Saara Turunen
Hrají: Pavla Beretová, Marta Vítů, Tomáš Jeřábek, Tomáš Kobr, Václav Vašák
Hudba: Jakub Kudláč
Scénografie: Lukáš Kuchinka
Kostýmní výtvarník: Daniela Klimešová
Režie: Natália Deáková
Divadlo Letí, http://www.divadlo-leti.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

 

 

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy