Glosy

Když máš jméno vraha. Lidi na Facebooku žádají Jamese Holmese o přátelství.

Share

Po útoku při promítání premiéry nového filmu o Batmanovi podle amerického úřadu bylo zasaženo na 71 lidí. Oficiálně se také mluví o 12 mrtvých a desítkách zraněných. Obviněný je 24letý James Holmes, jehož dům je plný zbraní a nástrah jak z nejdramatičtějšího akčního filmu.

Jak sehnat fanoušky na Facebook?

Dobré je načasování. Kdykoliv se stane významná událost, je důležité reagovat rychle. Může to být podpora kulturní události, celebrity, boj za lidská práva, ochranu zvířat, podpora revoluce či protivládního odboje. Cokoliv, co je momentálně aktuální a doslova žhavé. Prudký nárůst fanoušků je zajištěn – lidé s vysokou pravděpodobností budou vyhledávat informace k danému tématu právě v tomto čase.

Navzdory (a spíše právě proto) této tragické události se také objevil někdo, kdo vystavil mediálně známou tvář zadrženého Jamese Holmese a otevřel vlastní komunitní stránku. Ačkoliv si možná myslíte, že všem musí být zřejmé, že se nejedná o skutečného Jamese Holmese – ten by přinejmenším vystavil jinou fotografii, než tu, kterou lze zkopírovat z každého média – přesto lidé, kteří se připojili k dané skupině, oslovují majitele stránky jako by to byl samotný James Holmes. A to dost nevybíravě. Stránku založil včera, k dnešnímu ránu má přes 250 fanoušků. Tak se sice nazývají ti, kteří danou stránku následují, jejich vzkazy a komentáře však o žádných sympatiích nemluví.

Slavní proti své vůli

Nicméně pozornosti se také dostalo jiným mužům se stejným jménem. Žádosti o přátelství či jen zasílání nepříjemných zpráv obdrželi také jiní Jamesové Holmesové z Colorada.

Jeden píše na Facebooku: „OK, lidi, je mi velmi líto, co se stalo tolika nevinným lidem, rád se seznamuji a mám rád přátelství nových lidí, ale vyjasněme si to, jmenuji se stejně a můj syn taky! My nejsme vrazi! Moje srdce míří ke všem, co k tomu patří, obětem a rodinám! Moje jméno je teď spojováno s primitivní osobou!“

Jiný píše: „Nejdražší náhodní lidé na Facebooku, kteří jste si mě spletli za masového vraha a nepřestali jsme mi posílat žádosti na Facebook.

Vážím si skutečnosti, že se snažíte být lépe informováni o událostech z minulé noci v Aurorě, ale mýlíte se, já nejsem ten muž, který to udělal.“

Spíš než ten 24letý muž ve zbrani se tento James Holmes popisuje jako 22letý muž s knihou a navíc jako jedlík z Littletonu. Nedomnívá se, že by bylo zajímavé se přátelit s někým na Facebooku, kdo pravděpodobně půjde do vězení. A také dodává, že James Holmes se zase brzy stane pěkným obyčejným jménem.

"Jiný" James Holmes na Facebooku

A co vy? Podle čeho vyhledáváte stránky a přátele na Facebooku? Jste také tolik silně ovlivňováni nějakou silnou tragickou událostí? Věříte, že majitelé stránek jsou vždy tím, za koho se na Facebooku vydávají?

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy