Kultura

Mimozemšťan Alf se znovu navrací na planetu Zemi.

Je to již „hodně“ dávno a lze s jistotou říci, že pro českého diváka se jednalo o jeden z prvních sitcomů, někde v sérii mezi Freshem Princem v hlavní roli s Willem Smithem (od 1990) a Krok za krokem (od 1991), který získal výraznou pozornost českých diváků.

Mimozemský Alf (v USA od 1986, u nás později) ale v dnešní době může již působit jako zpomalená suchá a vyčpělá záležitost. Některé věci by se možná neměly “oprašovat”.

Nedávno jsem zcela náhodou narazila na reprízované díly, ale byť jsem si jeden ryze z nostalgie pustila, zjistila jsem, že „Alfova“ doba v původní verzi již prostě dávno pominula: nudila jsem se a ptala se sama sebe, co mne na tom dříve bavilo. Nicméně dabbing Oty Jiráka, ten zůstane  nezapomenutelný a perfektní.

Kdo byl vlastně Alf? Na první pohled vypadá jako plyšová hračka k přitulení, jakýsi „mravenečník“, přinejmenším kvůli jeho dlouhému nosu, ale Alf žádný mazel není. Zpočátku chtěl sníst místní rodině kočku, pil hodně pivo a říhal. Jeho mimozemské plavidlo z planety Melmac omylem ztroskotalo v garáži u domu kdesi v Kalifornii u jedné čtyřčlenné rodiny s puritánským otcem Willem, matkou Kate, dcerou Lynn a malým synem Brianem. Jejich vztahy byly v každé epizodě napnuté, neboť Alf občas natropil určité nepříjemnosti, ale rodince pohár trpělivosti nikdy nepřetekl a dokázali svému mimozemšťanovi v posledních minutách epizody vždy odpustit a úspěšně ho skrývat před celým světem.

Seriál s Alfem byl velmi oblíbený a vydělal spoustu peněz. S dnešními mnoha návraty, remaky a pokračováními úspěšných filmů a seriálů z analogové sféry (jako Total Recall, Dvojčata, Dallas, Bláznivá dovolená apod.), se nakonec dočkal svého pokračování i nezkrotný mimozemšťan Alf. Od konce sitcomu se figurka občas objevila v nějaké show. Nyní se připravuje celovečerní film a pak opět seriál. Podle loutkaře Paula Fusca se jedná o nejlepší načasování. „Alf může být víc otevřený než kdy předtím,“ říká pro THR, „protože svět je úplně jiný než v 80. letech.“

V zájmu není duplikovat čtvrt století starý seriál, ale vytvářet nové příběhy. Alfa čeká nová rodina a nové důvody jeho příletu. Američané uvidí nové díly  už od 4. června čtyřikrát do týdne. Tak doufám, že se dočkáme “novopečeného” Alfa 21. století také my.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy