Glosy

Barack Obama, první americký gay prezident?

Zdroj: Newsweek

Nejprve mne absolutně šokoval titulek dnešního Washington Post k tématu prezidentských voleb 2012. Zatímco před pár měsíci se hlavně díky Trumpovi Amerika zaměstnávala tím, zdali jejich prezident je či není americký občan, nyní má starosti, zdali Barack Obama náhodou není první gay prezident v historii Spojených států?

Jenže titulek sám o sobě není myšlený tak, jak se jeví.

Bill Clinton je podle Toniho Morrisona nazývaný prvním americkým černým prezidentem. Všichni víme, že do Afroameričana má Bill Clinton daleko. Co se tedy myslí tím přídomkem? Ve fázi, kdy se všichni kolem starali jen o Clintonovu aféru s Monicou Lewinsky, Toni Morrison vypráví mimo jiné, že Clinton je černější než skuteční černoši. Zobrazuje totiž symboly, které byly (jsou) stereotypně přikládány tomuto etniku: domácnost s jedním rodičem, chudý chlapec z dělnické třídy, který začal hrát na saxofon. S bílou kůži jakoby s černým jhem.

A nyní přichází další srovnání. Barack Obama jako první homosexuální prezident. Začal s tím o víkendu Newsweek, nyní k tomuto tématu se připojují další média.

Čím si to zasloužil? Jako by se najednou zapomnělo, že jeho první a hlavní boj byl za příšerný zdravotní systém na americké půdě. Všude bylo slyšet, jak chce, aby všichni Američané měli možnost být pojištěni – a otázkou je, zdali bude takto pojištěný Američan také léčen. Po shlédnutí dokumentu SiCKO si každý musel položit otázku, jakou hodnotu má lidské zdraví v komerčním americkém systému.

Ale dnes už i po tak dlouhé vřavě a velkých dluzích a stahování amerických vojsk se Newsweek „baví“ tím, že to je právě Barack Obama, který hájí práva všech lidí odlišné sexuální orientace, který chce legalizovat svazek homosexuálních a lesbických partnerů, jež povýšil na „manželství“.

Američané se ve svých postojích k homosexuálům, byť se hlásí k nejsvobodnější zemi na světě, staví porůznu. Někteří jsou zásadně proti a největší křik byl slyšet v Kalifornii. Právě snaha „milionové“ petice a místních zákonodárců vzít homosexuálům a lesbičkám ústavní práva inspirovala George Clooneyho spolu s jeho dobrým parťákem Bradem Pittem a dalšími ke hře „8“, která je založena na skutečných přepisech ze závěrečných řečí u Federálního soudu. A čtením skript svědectví pak připadá celá frustrující situace nakonec nanejvýš komická. Však také George Clooney patří k Barackovým největším zastáncům.

Nejnovější průzkum však již ukázal, že Američané nejsou všichni „zatvrzelí“ vůči svým jinak sexuálně orientovaným menšinám. Manželství lidí stejného pohlaví je nyní podporováno již polovinou Američanů (z toho 65% tvoří demokraté a 22% republikáni).

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy