Hobby

Vyrobte si ošatku ze slámy a lýka.

Výtvarný ateliér

 

Líbí se vám tyto jednoduché tradiční ošatky z přírodního materiálu? Pojďte si vyrobit vlastní.

Už jste také zkusili předchozí návrh? Vlněné plstěné kuličky pro vaše originální šperky.

K práci budete potřebovat malé množství slámy, lýko a velkou jehlu s širokým okem.

Slámu lze získat ve zverimexech (kilogram stojí většinou kolem 40 až 50 korun) nebo od chovatelů zvířat. Sláma se také nachází v aranžovacích kruzích, které stojí kolem 11 Kč; té však je podstatně méně a je potřeba ji dostat z drátků. Můžete ji však také nahradit senem, který je rovněž snadno dostupný ve zverimexu; v jiném ročním období si můžete připravit své vlastní.

Lýko lze pořídit v různých hobby obchodech či v květinářství. Jehla by měla být dostatečně velká: čím větší, tím lepší. Doporučujeme jehlu sedlářskou či čalounickou; dají se snadno pořídit i v e-shopech na internetu.

Postup zhotovení:

Vezměte si do ruky pár stébel slámy (popřípadě sena) a srovnejte je do úhledného snopečku tak, aby šly všechny jedním směrem a netrčely ven. Snopek o síle malíčku zkroutíte oběma rukama proti sobě, jako byste chtěli „ždímat prádlo“ a přehnete ho napůl. Tím vznikne střed – jakési očko. Jednou rukou držte oba konce slámy u sebe, aby se zkroucenina nerozmotala a druhou rukou vyjměte vlákno lýka a přehněte jej také napůl. Vzniklé očko provlečete očkem v přehnuté slámě a zbývající konce lýka zase provlečete očkem vzniklým v lýku. A lýko utáhnete.

Následuje tvarování slámy do spirálky kolem středu. K upevnění slámy použijete volné konce lýka, které si navlečete do jehly, a omotáváte kolem ohnuté překroucené slámy okolo očka. Jakmile máte hotové půl otočky, dostanete se prsty přímo k trčícímu lýku. Proužek si jednou rukou přidržte a jehlou v druhé ruce přišijte tak, že jej obtočíte dokola lýkem a jehlou pak vpíchnete do místa ve středu, čili do prvotního očka a protáhnete k sobě.

Postupujete s přišíváním s odstupem jednoho centimetru, ale nemusíte už jehlu vpichovat do středu budoucí ošatky, stačí vždy do poslední předchozí řady.

Jakmile vám dojde proužek slámy, vezměte si další várku stébel, kterou již nepřehýbejte, pouze ji přiložte ke konci, tam kde vyčuhují z našeho výrobku, a místo, kde se stébla spojují hned přišijte k postupně vytvářejícímu kolečku.

Po pár otočkách dokola se vytvoří dno. Nyní budete tvarovat ošatku do kulata.

Dno ošatky si položte na stůl. Přidržujte ji jednou rukou a druhou umístíme proužek slaměné pokrouceniny tak, aby se na jedné straně začal zvedat od podložky. Pokračujte dokola a dávejte pozor, aby se na všech stranách zvedal tvar stejnoměrně.

Jakmile ukončujete, nepřidáváte žádnou další slámu a konce jen několikrát obmotáte s přišitím. Konec lýka nemusíte uzlovat jako nit, stačí párkrát jehlou propíchnout slámu libovolně sem a tam a tím se nám konec schová.

Při troše cviku se dá s tvarem našeho výrobku experimentovat: můžete si například udělat slaměnou nádobu s velmi malým otvorem ve tvaru tykve, hrušky či melounu, případně si k ní udělat i víko.

Ošatku můžete různě zdobit: při prošívání ošatky můžete na lýko navlékat dřevěné korálky, nebo si nádobku po dokončení ještě jednou prošít pestrobarevným lýkem. Vzniká zajímavý efekt a lépe se tak zapraví stébla, které při výrobě „unikla“ a nehezky vyčuhují z ošatky ven. Inspiraci pro barevné zdobení lze najít u indiánských kmenů; některé z nich dovedly tuto techniku k takové dokonalosti, že pomocí různých vláken rostlinného původu a svých šikovných rukou vytvořily takové nádoby, ve kterých je možné přenášet dokonce i vodu!

V naší tradici mají ošatky sice jen zlatavou přirozenou barvu slámy, ale vyplňujeme je často barevnou výzdobou jako je ovoce, klubka vlny, ořechy, či velikonoční kraslice.

Přejeme mnoho radosti a zážitků při tvoření

Výtvarný ateliér malování a kreslení

www.malovanikresleni.cz

.

.

.


Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy