Hobby,  Knihy,  Kreativní koníček,  Šikulky

Hravé nápady z pletených dutinek

Genevieve Ploquinová, Figurky z pleteniny. Metafora 2012

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme zajímavé fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

Barevné nápady Genevieve Ploquinové vycházejí z jednoduchého principu, který využívaly již naše babičky a prababičky, ale také do hračkářství zabloudily pletací mlýnky pro malé slečny, aby si vyzkoušely techniku, na níž se málem zapomnělo.

Pokud doma nemáte pletací mlýnek na kličku nebo jen stojánek s háčky, můžete si ho snadno vyrobit sami. Prakticky potřebujete jen váleček o velikosti dřevěné špulky a zatlouct do něho po obvodu kruhu čtyři hřebíčky. Pak už vám stačí jen pletací jehlice, zbytky různě barevných vln a dobrá nálada a můžete vytvářet mnoho úžasných figurek.

Naštěstí pletací mlýnky nepatří k nesehnatelnému zboží. Ruční mlýnky na pletení dutinek se prodávají zhruba za 300 Kč; lze zakoupit náhodně i levnější kolem 150 korun nebo ještě za méně v bazarové inzerci.

Mlýnky na pletení dutinek mají tu výhodu, že stačí jen otáček kličkou a strojek udělá práci za vás. Oproti špulce se zatlučenými hřebíky, kde musíte mnoho práce udělat s pomocí jehlice sami. A trvá to pochopitelně déle.

Pokud si chcete hrát a tvořit úžasné věci, asi se nebudete chtít ztrpčovat dlouhým vytvářením dutinek. Mlýnek vám v tomto směru značně zvedne náladu.

Svým vzhledem nápady Genevieve Ploquinové připomínají populární amigurumi, vyráběné však jinou technikou. Amigurumi se nejčastěji háčkují krátkým sloupkem, popřípadě pletou. Figurky z pleteniny se tvoří pomocí dlouhých na mlýnku upletených dutinek, které se pak stáčejí a připevňují do požadovaného tvaru.

V knížce najdete šablony k vytvoření jarních motivů kohoutka a slepičky, dále růžového plameňáka, chobotnici, psa a kočky a dalších populárních vzorů. Nejedná se jen o vzory hraček, ale také nápady na vánoční ozdoby, ozdobné kroužky či dekorativní stromky do květináčů.

Figurky z pleteniny zaujmou mnoho žen, ale téměř každou malou slečnu, která zejména zpočátku s pomocí maminky a později už sama si může vytvořit nepřeberné množství měkoučkých velmi dobře vyhlížejících hraček.

Ke každému návrhu je detailně vypracovaný popis. Stačí jen začít. Hodně zábavy!

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy