Share

Jack Challoner, Úžasné tělo. Fakta a zajímavosti. Metafora 2012.

Připojte se k nám na Facebook  Superrodina je na Facebooku

Hodiny přírodopisu jsou někdy nudné. Mnoho záleží na učiteli, jak umí danou látku podat. Nicméně, pokud nemají vaše ratolesti právě štěstí na šikovného pedagoga, nebo se samy zajímají o lidskou anatomii, či byste jim chtěli podat zajímavou knížku o lidském těle, neváhejte a pořiďte si publikaci Úžasné tělo.

Kniha je jedním slovem řečeno: báječná. Srozumitelně, nikoliv však banálně, podávané informace jsou doplňované několika druhy obrázků. Text je podbarven fotografiemi, vztahujícími se k dané části těla či skutečnostmi s lidským tělem souvisejícími, a dále obrázky s vtipným kontextem a s textem v bublině – tím se připoutá pozornost i mladších školáků.

Některé perličky:„Špenát je zdravý, ale ne tolik, jak si možná myslíte. Obsahuje velké množství vlákniny a je výtečným zdrojem některých vitamínů. Kromě toho je bohatý na železo a vápník, ale také obsahuje sloučeninu, která tyto důležité minerály blokuje: kyselinu šťavelovou (vitamín B9). Kyselina šťavelová se v trávicí soustavě váže na železo a tvoří šťavelan železnatý a také na vápník, čímž vzniká šťavelan vápenatý; tělo dokáže ani jednu z těchto sloučenin využít, takže se železa a vápníku vstřebá pouze malé množství“ (164)

Kniha je bravurně zpracovaná i po grafické stránce – texty jsou oddělené různobarevným pozadím, do graficky odlišných rámečků, „lístků“, připomínajících útržek z notesu s kroužkovou vazbou, kartičky se jmenovkami, potrhaný papír a podobně. Mění se font písma a charakter textu – souvislý text, vytučněná hesla, odrážky.

Vedle anatomických skutečností se dozvíte i zajímavosti z médií či peprnosti, jež vás zajímají a „bojíte se zeptat“.

Úžasné tělo vás zaujme na první pohled. Díky umění grafiky, vtipu a vypichování podstatných informací se od knížky neodtrhnete, dovíte se spoustu věcí a pobavíte se.

Některé perličky:„Zdravý dospělý člověk v sobě má asi 2-3 gramy kovového prvku zinku. Ten má při základních biologických procesech, jako jsou dělení buněk nebo stavba bílkovin a DNA, mnoho důležitých úloh. Přispívá k hojení ran a činnosti nervů – naše smysly, chuť a čich, v podstatě závisejí na zinku. Relativně velkou koncentraci tohoto prvku obsahuje sperma. Potravina s největším množstvím zinku na porci jsou ústřice. Mezi další dobré zdroje patří krabí maso, mléčné výrobky, oříšky a celozrnné potraviny.“ (95)

Některé perličky: „Muži s věkem ztrácejí vlasy v oblasti spánků (kouty), zatímco ženám vypadávají po celé hlavě.Mužská ztráta vlasů je způsobena mužskými hormony (androgeny); její odborný název je androgenetická alopecie. Její míra se určuje podle Hamiltonovy stupnice modifikované Norwoodem, která má sedm úrovní.“ (164)