Glosy

Ne každý, kdo zkusí drogy, je na nich závislý. Proč tomu tak je? Na vině je mozek. Pro některé zdravé lidi děsivá informace.

superrodina - zpravodajství a kultura

Podle vědců z cambridgské univerzity mají někteří lidé na základě abnormalit na mozku větší pravděpodobnost, že se stanou drogově závislými. Dnes o tom informuje server BBC podle zveřejněné studie z podzimu 2011 v časopise Science.

Připojte se k nám na Facebook  Superrodina je na Facebooku

Stejné abnormality se nacházely v mozcích mezi závislými a nezávislými sourozenci.

Již dříve bylo známo, že mozky drogově závislých vykazují určité rozdíly oproti zdravým lidem. Ale současná zjištění jsou daleko obsáhlejší: ukazují, že i zdravý jedinec může mít predispozice stát se narkomanem!

Současná studie si dala za úkol zjistit a porovnat mozky sourozenců, 50 závislých na kokainu a cracku v porovnání se svými bratry a sestrami, kteří drogám nepodlehli. Oba sourozenci vykazují v mozku stejné abnormality co se týká chování a mohou tedy snáze podlehnout drogové závislosti. Taková zjištění mohou napomoci abstinenci narkomanů učením sebeovládání.

Jizda-ve-sportovnim-voze-na-okruhu-250x250-CZ

Vedoucí výzkumu Dr. Karen Ersche řekla: „Již dlouho je známo, že ne každý, kdo bere drogy, se stane závislým.“ Proč tomu tak je? Na vině je mozek.

Jestliže jeden sourozenec je závislý narkoman, jeho bratr nebo sestra, který se nikdy nedostal do osobního kontaktu s narkotiky, mají problémy s chováním či sebeovládáním.

Závěr je, že „drogová závislost není volbou životního stylu, ale je to porucha mozku.“

Přesto je tu fakt, že jeden drogy zkusí a druhý ne. Ti, co mají tuto poruchu mozku, a dostanou se do společnosti, kde se užívají drogy, jim tedy snáze podlehnou.

Let-stihackou-l-39-250x250-CZ

Tyto abnormality však ještě nedokazují, že se jedná o genetickou predispozici. Mohly se vyvinout během života – oba sourozenci žijí ve stejné domácnosti.

Pokud lékaři budou o těchto abnormalitách u mladých lidí vědět včas, mohou preventivně zabránit drogové závislosti. Tito ještě zdraví lidé by mohli být například sledováni psychology.

Zdroj: BBC, sciencemag

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy