Glosy

Američtí Kongresmané se zalekli tlaku veřejnosti

Internet ve středu 18. listopadu stávkoval. Mnohé stránky jste mohli vidět jen černé nebo se statickou stránku s důvody prostestu.

O stávce internetu jsme psali:

Stávka internetu – Tisková zpráva „Pirátů“ ze dne 17. ledna 2012
Internet jde ve středu do stávky. Brojí proti americké cenzuře.

Ulovto 1Boj proti SOPA a PIPA, návrhům směřovaných ke schválení americkým Kongresem, které legalizovaly cenzuru na internetu, zatím není u konce.

Americký Kongres nedal své záměry zcela úplně k ledu. Ve hře je spousta peněz a lobování. Ti, co nejvíce vyžadují ochranu autorských práv – nicméně právě touto nepříliš důstojnou formou – nepatří zrovna k chudé skupině obyvatelstva. Ale přijetím legislativní normy se může zcela stát, že postupně zaniknou stránky jako wikipedie a YouTube a mnohé další. Tyto adresy by se dostaly na „černou listinu“ a povinností všech amerických poskytovatelů internetového připojení by bylo je bezvýhradně blokovat.


Nicméně online protest proti SOPA a PIPA přiměl zatím Kongres k zamyšlení (nebo jen k odsunutí tématu na     „vhodnější“ dobu, kdy pro jiné „důležitější“ události nebude tolik na očích).

Zákonodárci měli doslova zahlcené emailové, telefonní a faxové schránky. Tlak veřejnosti přiměl několik kongresmanů, aby ze své podpory přešli okamžitě do opozice.

Zastánci odporu navíc získali v pátek podporu od Neelie Kroesové, komisařky EU pro digitální agendu. Ta svůj negativní postoj vůči ŠOPA a uznání lidí v boji proti nehumánnímu zákonu vyjádřila na své zdi na twitteru.

Hollywood a jeho cenzorští spojenci jsou rozhořčeni, ale nehodlají své záměry vzdát. Budou prý hledat další způsoby, jak své technologie chránit. Cestu by však měli vybírat mezi technologickými inovacemi pro ochranu digitálních médií, než ve sféře omezování lidských práv, vztahujících se i na subjekty, které v samotné logice věci nejsou ničím proviněni, ani zodpovědni za provinění druhých.

Lobbyisté byli velmi překvapeni silným odporem veřejnosti. Nejvíc je šokovalo, že wikipedie skutečně dodržela slovo a po celý den nabízela černou statickou stránku. A nebyla jediná. Stovky stránek nefungovaly vůbec, mnohé ještě po další dny měly přes svůj horní kraj černou „smuteční“ pásku jako symbol odporu. Celý svět mluvil o Americe, která projednává návrhy, jež ji posouvají z demokratické státu na úroveň některých totalitních států.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy