Glosy

Co je to 7 miliard lidí? Brzy jich bude 9 miliard!

Mnoho deníků světa zveřejnilo ke konci minulého týdne zprávu, že v pondělí dosáhne svět sedmi miliard co do počtu lidské populace. Jako by to byl nějaký závod. Jen doposud nebyly slyšet žádné fanfáry, ani podmínky účasti soutěže. Jen rodit a přežít. Jak z logiky věci vyplývá.

Na jednu stranu rostou obavy z množství populace. Bude nám stále stačit jedna planeta? Ještě v půlce minulého týdne by o tom nikdo nepochyboval. Pak někdo vysloví nahlas číslo – sedm miliard – a už přicházejí děsivé závěry z demografických údajů.

Čeho se ale obávat?

Před pár dny nás zajímal jiný problém. Rodí se čím dál méně dětí – „vymíráme“.

Rodiny mají stále méně dětí a není to jen trend Západního světa. Klesající porodnost byla zaznamenána i v chudších oblastech světa. Podle demografů dnes připadá celosvětově 2,5 dítěte na jednu ženu. A toto číslo se stále snižuje.

Politika jednoho dítěte

Nezapomínejme na čínskou politiku jednoho dítěte – byť za určitých podmínek lze v Číně mít více dětí, je to však většinou velmi luxusní „koníček“. Jste nuceni jako rodiče za dítě platit veškeré náklady spojené se zdravotnictvím a vzděláním, zatímco prvorozené má vše zadarmo. Jsou však i určité čínské lokality, které vzhledem ke stárnutí obyvatelstva doporučují mladým lidem, kteří sami pocházejí z jedináčků, že si mohou pořídit i druhé dítě. Jsou s tím spojené určité byrokratické formality a stát by hradil za těchto okolností i běžné zdravotní a vzdělávací náklady i na druhé dítě, ale Číňané si již odvykli mít velké rodiny. A stojí pouze o model jednoho dítěte, o které se většinou starají prarodiče.

Nižší počet dětí, statisticky pod číslo dvě, zaznamenalo dále Japonsko, Korea, Tchaj-wan, Vietnam, Barma, Singapur, jižní Indie, Střední Východ. Ženy v Iránu, které ještě před dvěma generacemi rodily osm dětí po dobu svého plodného manželského života, mají nyní maximálně dvě děti.

Devět miliard a dost!

Londýnský novinář Fred Pearce a autor několika knih, zabývajících se demografickou problematikou, píše pro CNN, že ani mladí lidé arabského světa nebudou mít velké rodiny – ovlivněni bojovným „arabským jarem“ za demokracii jsou „pravděpodobně daleko více politicky aktivní.“ A tak nezůstávají doma. „Klesající porodnost je rychlejší, pokud země bohatnou, a pokud jsou ženy vzdělanější. Podobně hodně pomáhá urbanizace.“

Ženy podle jeho slov mají poprvé v historii na celém světě menší počet dětí, protože jsou zde vyšší šance na přežití – dříve musely rodiny zakládat větší počet dětí s nadějí, že aspoň nějaké dospěje. V současné době jsme překonali řadu nemocí, infekcí, máme očkování, vědu, rozšiřujeme znalosti potenciálu genetiky. Řada dětí vyroste, dospěje. Dětská úmrtnost prudce klesla.

Zůstávají tu samozřejmě ještě problémy v afrických zemích, kde ženy mívají pět i více dětí. Zejména z důvodu chudoby a s tím související absence vzdělání a dalších faktorů v daných oblastech. To ještě zdaleka není okrajový problém.

Fred Pearce vidí prognózu, že do poloviny století bude na planetě přibližně 9 miliard lidí – a to se stane tím vrcholným číslem, které už dále nebude stoupat, ale jen klesat. Populace bude rychle stárnout. A nejrychleji bude stárnout Čína.

„Stárnutí je nastaveno jako dominantní demografický fenomén 21. století, stejně jako populační boom ovládal 20. století,“ tvrdí Fred Pearce.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy